του Σπύρου Δημητρέλη

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, που χρωστούν σημαντικά ποσά στις εφορίες, στα τελωνεία και στα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται πλέον κοντά στο τέλος της. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε, υπό έναν σημαντικό όρο, το «πράσινο φως» προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Ο σημαντικός αυτός όρος είναι η ΑΑΔΕ να καταγράψει για μια 5ετία όλα τα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικό είναι το μέτρο της δημοσιοποίησης στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων και να τα παραδώσει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου τη σκοπιμότητα του μέτρου.

Μετά το «πράσινο φως» από την Αρχή, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην τελική επεξεργασία των λιστών μεγαλοοφειλέτων και στη συνέχεια θα τις αναρτήσει στον δικτυακό της τόπο (www.aade.gr). Μάλιστα η επικαιροποίηση και δημοσιοποίηση των λιστών μεγαλοοφειλετών της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν θεσπιστεί, οι προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οφειλετών είναι:

-Στις λίστες πρόκειται να περιληφθούν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως για την οφειλή τους και δεν ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση.

-Για τα φυσικά πρόσωπα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

-Για τα νομικά πρόσωπα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

-Για τους ανήλικους οφειλέτες θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα, του ονόματος της μητέρας, η βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), τα συνεισπραττόμενα ποσά, το σύνολο οφειλόμενου ποσού, καθώς και η ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις, μη αναγραφομένου του ΑΦΜ.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ