Ειδήσεις

Eurobank: στρατηγικοί επενδυτές σε 5 πολυτελή ξενοδοχεία -100 εκατ. ευρώ το 2015 στον τουρισμό

Στρατηγικούς επενδυτές σε προβληματικά ξενοδοχεία που αδυνατούν να ανταποκριθούν επί μακρόν στις δανειακές τους υποχρεώσεις άρχισε να τοποθετεί η Eurobank, όπως είπε σήμερα στο 13ο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί στρατηγικοί επενδυτές σε 5 πολυτελή ξενοδοχεία με τη συναίνεση των ιδιοκτητών τους, ενώ η τράπεζα είναι η πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία τοποθέτησε πρόσφατα manager διεθνούς κύρους σε ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση, καθιστώντας την βιώσιμη.

H στρατηγική του ομίλου στον τουρισμό, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου, εστιάζεται σε τρείς βασικούς άξονες:

-Αναδιοργάνωση των αναστρέψιμων προβληματικών σχέσεων με κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις, όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών-Επιλεκτική χρηματοδότηση νέων projects σε υφιστάμενα ή νέα resorts

-Συνεχής, υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση για τους πελάτες«Στόχος μας, μέσω του τομέα Hotel & Leisure της τράπεζας, είναι να δημιουργήσουμε ένα οne stop shop για χρηματοδότηση και συμβουλευτική εταιρειών του κλάδου», ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

«Μέσω αυτού του τομέα, η τράπεζα καθίσταται όχι μόνο αρωγός της υγιούς ξενοδοχειακής δραστηριότητας αλλά και συνδιαμορφωτής εξελίξεων.

Από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από την τράπεζα 65 εκατ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων και μέχρι το τέλος του 2014, το μέγεθος αυτό προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 90 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν εκταμιευθεί περί τα 45 εκατ. ευρώ στην αγορά, χρηματοδοτώντας νέα έργα και συνεχίζουμε την προσπάθεια για αναδιάταξη του τουριστικού χάρτη της χώρας μας σε υγιείς βάσεις.

Ευελπιστούμε ότι το 2015, οι νέες χρηματοδοτήσεις για τον τουρισμό θα κυμανθούν στα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ».
Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στον τουρισμό αντιστοιχεί αυτή την στιγμή στο 1,5 δισ. ευρώ και αφορά, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, σε ποσοστό 80% τους 30 μεγαλύτερους ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους με 160 ξενοδοχεία και 45.000 δωμάτια, κυρίως στους δημοφιλέστερους προορισμούς ανά την Ελλάδα.

«Πρόκειται για υψηλής ποιότητας πάγια, με ένα 80% να αφορά ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων και τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά μονάδες που έχουν κατασκευασθεί την τελευταία δεκαετία».

Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, παρά τις επιδόσεις –ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις παραμένουν: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας κυρίως στις επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό, λόγω της κάμψης των εσόδων του κλάδου για την περίοδο 2009- 2012 και λόγω των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες του κλάδου έχουν ανάγκη απόσβεσης των πρόσφατων επενδυτικών σχεδίων».

tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου