Ειδήσεις

Ευ. Βασιλάκης (Aegean): O οδικός χάρτης μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα

Στην εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά από το 2021 προχώρησε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, αν και υπογράμμισε πως η επιστροφή των αερομεταφορών στα προ της πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι του 2023.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ο κ. Βασιλάκης έκανε ειδική αναφορά στις θετικές ταμειακές ροές που παρουσίασε η εταιρεία για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εξαιρουμένων των 60 εκατ. ευρώ από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο η Aegean εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές ύψους 78 εκατ. ευρώ έναντι απώλειας ρευστότητας (cash burn)  64 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. “Αυτό είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν”, τόνισε.

Κάνοντας μια πρόβλεψη για το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριο) ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι αυτό θα είναι το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας κάτι το οποίο θα οδηγήσει τις ζημιές του 2021 σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2020.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πολύ Αύγουστο, όπου η πτητική δραστηριότητα (αριθμός πτήσεων) της Aegean διαμορφώθηκε στο 80% των επιπέδων του 2019, ενώ η χωρητικότητα (θέσεις επιβατών) υπήρξε χαμηλότερη κατά 12 με 15 μονάδες από το 2019.

Ο πρόεδρος της Aegean εκτίμησε ότι η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί τον Οκτώβριο και ίσως κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ενώ η τουριστική περίοδος του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το κανονικό, προς τα μέσα Μαρτίου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι ευμετάβλητη, καθώς αν και παρατηρείται σταδιακά μια τάση για επαναφορά των μακροπρόθεσμων κρατήσεων, η συμπεριφορά των καταναλωτών παραμένει εστιασμένη στις κρατήσεις το πολύ 45 ημέρες πριν από την πτήση.

Οι παραλαβές των A320neo
O κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι η Aegean προχώρησε σε νέα συμφωνία με την Airbus για την παράδοση περισσότερων αεροσκαφών Α320 neo το 2022 και το 2023, καθώς οι συνθήκες στο αεροπορικό ταξίδι αναμένεται να βελτιωθούν.

Στόχος, είπε, είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2023 η εταιρεία να διαθέτει συνολικά 30 αεροπλάνα A320 Neo, καθώς υπολογίζεται ότι θα προστεθούν στο στόλο της περισσότερα από 12 νέα αεροσκάφη το 2022 και περισσότερα από 10 νέα αεροσκάφη το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η παραγγελία των 46 νέων αεροσκαφών αρχικά προγραμματιζόταν να έχει ολοκληρωθεί το 2024.

Ωστόσο με το ξέσπασμα της πανδημίας η Aegean σε συμφωνία με την Airbus επέκτειναν το πρόγραμμα των παραδόσεων μέχρι το 2026. Χρονιά ολοκλήρωσης της παραγγελίας παραμένει το 2026, ωστόσο οι παραδόσεις των επόμενων δύο ετών θα αυξηθούν σημαντικά.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου