Ηπαρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο εστέφθη με επιτυχία, παρά τις αρχικές ανησυχίες. Για το αποτέλεσμα της επίσκεψης δέχθηκε μάλιστα τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηταν, βλέπετε, παρακινδυνευμένη, μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, η επίσκεψη της Προέδρου στο ακριτικό νησί. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε παραμικρή παρενόχληση από τουρκικής πλευράς, ούτε κατά τη μετάβασή της στο Καστελλόριζο, ούτε κατά την επίσκεψή της, με σκάφος του Λιμενικού, στη Ρω αντιμετώπισε κάτι.

Και όλα αυτά, παρότι ο Χουλουσί Ακάρ είχε εγκατασταθεί απέναντι στο Κας και έδειχνε διατεθειμένος να αρχίσει επιθετικό «διάλογο» μαζί της. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι κάτι πήγε να οργανωθεί από την πλευρά του τούρκου υπουργού Αμυνας, αλλά απετράπη εν τη γενέσει του από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία περιπολούσε και δεν άφησε να εξελιχθεί οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης του στρατιωτικού ελικοπτέρου που μετέφερε την Πρόεδρο στην ιστορική Μεγίστη. Οπως και να έχει, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε. Η επίσκεψη υπήρξε επιτυχής, όπως φανερώνουν και οι ακατανόητες αναφορές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «πρόκληση» την επίσκεψη της ελληνίδας Προέδρου στο Καστελλόριζο! Από πότε άραγε αποτελεί πρόκληση η παρουσία ανώτατου πολιτειακού παράγοντα σε τόπο της χώρας του;

Δεν σας κρύβω ωστόσο ότι η επίσκεψη δεν ήταν εξ αρχής ανέφελη. Υπήρξαν ταλαντεύσεις και ερωτηματικά. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε αρχικώς εκφράσει επιφυλάξεις, αργότερα αντιμετώπισε την επίσκεψη ως ευκαιρία έκθεσης της γείτονος και στο τέλος την αποδέχθηκε ως είχε προετοιμασθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλες πηγές επίσης, που δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν, αναφέρουν ότι χρειάστηκαν διαμεσολαβήσεις ισχυρών ξένων δυνάμεων για να μη συμβεί κάτι, που ενδεχομένως να τίναζε τον προπαρασκευαζόμενο διάλογο στον αέρα. Αλλά είπαμε, στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα ήταν, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικό και εν τέλει ανέφελο.

Πηγή ΒΗΜΑτοδότης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ