ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Ημέρα φορολογικής ελευθερίας” – Η Ελλάδα της φορο-τρέλας: 171 από τις 365 μέρες του χρόνου δουλεύουμε για το κράτος

news room 3 λεπτά ανάγνωση
φοροι

Όλο το εισό­δημά μας από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα, δια­τέ­θηκε για την κάλυψη των υπο­χρε­ώ­σεων μας απέ­να­ντι στο κράτος: φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές. Από αύριο, θα συνε­χί­σουμε να δου­λεύ­ουμε για να καλύ­ψουμε τις δικές μας ανάγκες.

Του­λά­χι­στον, η εικόνα είναι λίγο καλύ­τερη σε σχέση με πέρυσι. Το 2022, δου­λεύ­αμε μέχρι και τις 5 Ιουλίου για το κράτος άρα φέτος έχουμε ένα 15νθήμερο επι­πλέον για τις δικές μας ανάγκες. Όσο για τη φετινή.. επίδοση, είναι η καλύ­τερη που κατα­γρά­φε­ται από το 2011 όπως προ­κύ­πτει και από την ετήσια έρευνα του Κέντρου Φιλε­λεύ­θε­ρων Μελετών για την λεγό­μενη “ημέρα φορο­λο­γι­κής ελευ­θε­ρίας”.

Η έρευνα προ­σθέ­τει όλους τους φόρους που πρέπει να πλη­ρω­θούν -άμεσους έμμε­σους αλλά και ασφα­λι­στι­κές εισφορές- και υπο­λο­γί­ζει σε πόσες ημέρες εργα­σίας αντι­στοι­χεί αυτό το ποσό με βάση το δια­θέ­σιμο εθνικό εισό­δημα. Όσο λοιπόν θα εφαρ­μό­ζο­νται πολι­τι­κές μείωσης των φόρων αλλά και αύξησης του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος, τόσο θα βελ­τιώ­νε­ται η εικόνα του συγκε­κρι­μέ­νου δείκτη ο οποίος πάντως απέχει του­λά­χι­στον 40 ημέρες από το ιστο­ρικό χαμηλό που ήταν το 2004 με λιγό­τε­ρες από 140 ημέρες.

Τα κύρια ευρή­ματα της φετινής έκθεσης -της 9ης δια­δο­χικά που πραγ­μα­το­ποιεί το Κέντρο Φιλε­λεύ­θε­ρων Μελετών- έχουν ως εξής:

·Η 21η Ιουνίου είναι η Ημέρα Φορο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρίας για το 2023, σύμφωνα με τις προ­βλέ­ψεις της κυβέρ­νη­σης για τα έσοδα από φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές. Για 171 από τις 365 μέρες του έτους θα εργα­στούμε για το κράτος, δύο εβδο­μά­δες λιγό­τερο απ’ ότι το 2022.

Αν συνυ­πο­λο­γι­στεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρ­νη­σης για το 2023, το οποίο αντι­προ­σω­πεύει μελ­λο­ντι­κούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρίας για το 2023 έρχεται μία εβδο­μάδα αργό­τερα, την 28η Ιουνίου.

·Σύμφωνα με τα απο­λο­γι­στικά στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 εργα­στή­καμε για το κράτος 185 ημέρες (ΗΦΕ: 5 Ιουλίου), ενώ αν συνυ­πο­λο­γι­στεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρ­νη­σης, τότε η Ημέρα Φορο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρίας για το 2022 ήρθε 10 ημέρες αργό­τερα, την 15η Ιουλίου.

·Το 2022 πλη­ρώ­σαμε 2 φορές περισ­σό­τερα σε φόρους και εισφο­ρές απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Συγκε­κρι­μένα, τα νοι­κο­κυ­ριά ξόδεψαν το 2021 €44,1 δις για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ σε φόρους και εισφο­ρές έδωσαν τα διπλά­σια το 2022.

·Οι 171 ημέρες εργα­σίας για το κράτος που προ­βλέ­πο­νται για το 2023 είναι η χαμη­λό­τερη φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση από το 2011, όταν το αντί­στοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες. Αν συνυ­πο­λο­γι­στεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρ­νη­σης, τότε οι 178 ημέρες εργα­σίας για το κράτος που προ­βλέ­πο­νται για το 2023 είναι η χαμη­λό­τερη φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση από το 2007, όταν το αντί­στοιχο μέγεθος ήταν 177 ημέρες. Το γεγονός ότι αν συνυ­πο­λο­γι­στεί και το έλλειμμα πρα­κτικά γυρί­ζουμε στα επίπεδα του 2007 σημαί­νει ότι απο­δί­δει η πολι­τική δημο­σιο­νο­μι­κής εξυ­γί­αν­σης και συγκρά­τη­σης των ελλειμ­μά­των της γενικής κυβέρ­νη­σης. Διότι, όπως ανα­φέ­ρουν και οι συντά­κτες της έρευνας, το έλλειμμα είναι μελ­λο­ντι­κοί φόροι.

·Η αντα­πο­δο­τι­κό­τητα των φόρων στην Ελλάδα είναι χαμηλή. Σύμφωνα με στοι­χεία του ΟΟΣΑ η ικα­νο­ποί­ηση των Ελλήνων πολιτών στην παν­δη­μία (2020) από τις υπη­ρε­σίες του κράτους στο εκπαι­δευ­τικό σύστημα είναι η μικρό­τερη και στις υπη­ρε­σίες στο σύστημα υγείας η δεύτερη μικρό­τερη ανάμεσα σε 35 ανα­πτυγ­μέ­νες οικο­νο­μίες.

Σύμφωνα με τις προ­βλέ­ψεις του Προ­γράμ­μα­τος Στα­θε­ρό­τη­τας 2023, που κατέ­θεσε η κυβέρ­νηση στην Ευρω­παϊκή Επι­τροπή τον Απρίλιο του 2023, τα συνο­λικά έσοδα από φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές το 2023 ανα­μέ­νε­ται να ανέλ­θουν στα €86,8 δις, τα οποία κατα­νέ­μο­νται ως εξής:

-37,4 δις € από έμμε­σους φόρους (το 43,1% των συνο­λι­κών εσόδων από φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές),

-21,3 δις €από άμεσους φόρους (το 24,5% των συνο­λι­κών εσόδων από φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές),

-27,9 δις € από ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές (το 32,1% των συνο­λι­κών εσόδων από φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές), και

-222 εκ. € από φόρους επί του κεφα­λαίου (το 0,3% των συνο­λι­κών εσόδων από φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές). Το Καθαρό Εθνικό Εισό­δημα για το 2023 προ­βλέ­πε­ται να ανέλθει στα €186,4 δις. Από τη διαί­ρεση των κρα­τι­κών εσόδων από φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές με το προ­βλε­πό­μενο Καθαρό Εθνικό Εισό­δημα, προ­κύ­πτει ότι οι Έλληνες και οι Ελλη­νί­δες το 2023 θα εργα­στούν 171 ημέρες για το κράτος. Η Ημέρα Φορο­λο­γι­κής Ελευ­θε­ρίας για το 2023 είναι συνεπώς η 21η Ιουνίου.

Πηγή thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.