Ρεπορτάζ

Δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 54 συμβασιούχων των ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων έγιναν δεκτές οι αιτήσεις που άσκησαν 14 συμβασιούχοι της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και 40 της πρώην ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου, για να παραμείνουν στην εργασία τους, όπως και οι προσωρινές διαταγές που είχαν προηγηθεί.
Οι υπάλληλοι εξέθεσαν, όπως και στις αγωγές και στην διαδικασία των εργατικών διαφορών, που συζητήθηκαν πρόσφατα, ότι καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της εργασιακής τους σχέσης, παρείχαν διαρκώς και αδιαλείπτως την εργασία τους, εργαζόμενοι σταθερά πέντε ημέρες την εβδομάδα, με πλήρες ωράριο, πάντοτε ακολουθώντας τις οδηγίες και τις υποδείξεις των εκάστοτε προϊσταμένων τους, ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο παροχής της εργασίας, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών τους, τα έτη 2004 έως και 2005.
Συνεπεία της φύσης της εργασίας τους, μετά την συμπλήρωση διετίας πλήρους και διαρκούς παροχής των εργασιών τους, η σύμβασή τους μετετράπη από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Τονίζουν ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου παρασυρόμενη από την εσφαλμένη πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέβη στην άμεση λύση της εργασιακής τους σχέσης.
Η έκδοση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου περί απομάκρυνσής τους από τις εργασίες τους, βλάπτει σαφέστατα και βαρύτατα τα έννομα συμφέροντά τους.
Θυμίζουμε ότι το VII Tμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε την αίτησή της ΔΕΥΑ Ρόδου για την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 177/2019 Πράξης του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο VII Τμήμα, με την οποία δεν θεωρήθηκαν 5 χρηματικά εντάλματα πληρωμής προς εργαζόμενους, με το αιτιολογικό ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 13 του ν. 4483/2017 όπως αντικαταστάθηκε από τότε που ίσχυσε από το άρθρο 108 του ν. 4583/2018.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έκρινε ειδικότερα πλήρη και την τελευταία τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία επιδιώχθηκε οριστική λύση στην εκκρεμότητα των συμβασιούχων των ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου.
Οι συμβασιούχοι, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, επαναπροσλήφθησαν με επίκληση διατάξεως, που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, και αφορά μόνο σε συμβασιούχους, που πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και δεν βρίσκει εφαρμογή στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Η Δημοτική Επιχείρηση ήταν αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση της προσφυγής της ενώπιον του VII Τμήματος.
Το έτος 2017 μετά την ψήφιση της διάταξης του νόμου, επανήλθαν στην υπηρεσία, υποβάλλοντας τις προβλεπόμενες από το άρθρο 13 ν. 4483/2017 αιτήσεις εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των 2 μηνών.
Σε αυτές ανέφεραν το πραγματικό γεγονός της εργασίας τους, με σχέση χαρακτηριζόμενη, ως αορίστου χρόνου κατά τον χρόνο συγχώνευσης των κατά περίπτωση ΔΕΥΑ και ζητούσαν σε εφαρμογή της διάταξης, την κατάταξή τους σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αποδέχθηκε τις αιτήσεις, κατατάσσοντάς τους στις προβλεπόμενες θέσεις εργασίας. Μετά την παραπομπή δε του χρηματικού εντάλματος στο αρμόδιο Κλιμάκιο, από τον Επίτροπο εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη.
Η μετέπειτα τροπολογία του άρθρου 13 ν.4483/2017 με το άρθρο 108 ν. 4583/2018 σκοπό είχε «…στην άρση κάθε αμφισβήτησης, ώστε να μην υπάρξει προσωπικό το οποίο ασκεί πραγματική εργασία, να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και να εξαιρεθεί από την εν λόγω ρύθμιση για τους προαναφερθέντες λόγους.
Οι υπάλληλοι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους κ.κ. Δήμο Μουτάφη και Παναγιώτη Δημητρόπουλο και η ΔΕΥΑ Ρόδου από τους δικηγόρους κ.κ. Ακη Δημητριάδη και Καλλιρόη Νικολιδάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου