Ρεπορτάζ

Μηδενικές δόσεις για δάνεια ανύπαντρης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου υπήχθη στις διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών μια ανύπαντρη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και ορίστηκαν μηδενικές δόσεις στα δάνειά της αλλά και εξαίρεση από την εκποίηση της κυρίας κατοικίας της.
Η αιτούσα, ηλικίας 42 ετών, είναι ανύπανδρη μητέρα δύο ανηλίκων τέκνων, διαμένει δε μαζί με τα ως άνω ανήλικα τέκνα της σε ένα διαμέρισμα ιδιοκτησίας της.
Κατά το παρελθόν εργαζόταν ως υπάλληλος, ενώ από τις 30.12.2013 που καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας της διότι ανακλήθηκε η άδεια της εργοδότριας, είναι άνεργη. Άλλη πηγή εισοδήματος δεν διαθέτει η αιτούσα.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των στοιχειωδών μηνιαίων βιοτικών αναγκών της οικογένειας της (διατροφή, ένδυση – υπόδηση, ηλεκτροφωτισμός, ύδρευση, θέρμανση, φορολογικές επιβαρύνσεις, μετακινήσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ανέρχεται κατά την κρίση του στο ύψος των 700 € περίπου.
Με τον καθορισμό του ως άνω ποσού δεν θίγεται το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης της αιτούσας, ούτε επέρχεται εξαθλίωση αυτής, η οποία, αιτούμενη την υπαγωγή της στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 3869/2010, πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της στις απολύτως απαραίτητες για την ικανοποίηση των βασικών βιοτικών αναγκών της.
Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι η αιτούσα έχει την πλήρη κυριότητα μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας- διαμερίσματος κι ενός αγρού. Στα ως άνω ακίνητα έχει εγγραφεί εμπράγματη ασφάλεια προς εξασφάλιση των απαιτήσεων τράπεζας.

Εχει επίσης στην πλήρη κυριότητά της ένα οικόπεδο -με κατεστραμμένη άσκεπη οικία με αυλή- άρτιο και οικοδομήσιμο και ένα αυτοκίνητο, μοντέλο 2006.
Τα έτη 2008 με 2012, η αιτούσα είχε αναλάβει από την πιστώτρια δάνεια ύψους σήμερα 190.881,81 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι βρίσκεται σήμερα σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της και ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής της αιτούσας στις διατάξεις του Ν. 3869/2010, και δη σε αυτήν του άρθρου 8 παρ.5 για μηδενικές μηνιαίες καταβολές από τα εισοδήματά της και σε αυτήν του άρθρου 9 παρ. 2 για μηνιαίες καταβολές προκειμένου να εξαιρεθεί από την εκποίηση το ακίνητο που αποτελεί την κύρια κατοικία της, καθόσον έχει περιέλθει χωρίς δόλο σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, τα οποία δεν ανελήφθησαν εντός του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης, ούτε περιλαμβάνονται στα εξαιρούμενα της ρύθμισης χρέη, όπως ορίζονται στη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 2 του Ν. 3869/2010, ενώ στερείται της πτωχευτικής ικανότητας και ως εκ τούτου το Δικαστήριο θα προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της.
Με την απόφασή του το δικαστήριο ρυθμίζει τα χρέη της αιτούσας ορίζοντας μηδενικές μηνιαίες καταβολές προς την τράπεζα.

Εξαιρεί από την εκποίηση το ανήκον στην αιτούσα διαμέρισμα και ορίζει νέα δικάσιμο για επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών της αλλά και για να ορισθούν οι καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της κατ΄ αρ. 9 παρ. 2 του ν. 3869/2010, καθώς και για να κριθεί το ζήτημα του απαραίτητου ή μη εκποίησης κατ’ αρ. 9 παρ. 1 του νόμου της υπόλοιπης ακίνητης και κινητής περιουσίας της και τις σχετικές προϋποθέσεις, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Λουκία Βούη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου