Ειδήσεις

Πληρότητες 30% τον Ιούλιο για όσα ξενοδοχεία ανοίξουν-Ξεκινά η TUI με μειωμένο πρόγραμμα σε Ρόδο, Κω την 1/7/20

Από τη θεωρία στην πράξη. Μια έκφραση που ειδικά φέτος και εστιασμένη στον τομέα του τουρισμού αποτυπώνει την πραγματικότητα αλλά εκφράζει και την αγωνία του κλάδου για την πορεία της τουριστικής σεζόν η οποία ουσιαστικά ανοίγει αυλαία την 1η Ιουλίου με το ξεκίνημα των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού σηματοδότησαν, σε θεωρητικό επίπεδο, το άνοιγμα των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων στη χώρα, εκείνων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, και η επαναλειτουργία των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων. Συνολικά δεν λειτουργούν σήμερα περισσότερα από 1.000 ξενοδοχεία, ήτοι το 1/10 της δυναμικότητας μονάδων της χώρας. Η ελπίδα όλων είναι ότι οι μεγάλοι παίκτες του παγκόσμιου τουρισμού θα διοχετεύσουν σημαντικό μέρος όσων ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Ξεκινά η TUI

Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Tui θα παραμείνει και για το 2020 η Ελλάδα, με ισχυρό ατού για την πορεία της φετινής σεζόν τη σωστή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η Ελλάδα πάντα ήταν και είναι αγαπημένη αγορά για την Tui. Τώρα έχουμε και το πλεονέκτημα ότι πήραμε άριστα στη διαχείριση της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε προβλέψεις και να είμαστε σίγουροι», επισημαίνει ο επικεφαλής του Tui Group στη χώρα μας κ. Γιώργος Δήμας.

Ο γερμανικός κολοσσός ξεκινάει με μειωμένο πρόγραμμα από την 1η Ιουλίου τις πτήσεις του για την Ελλάδα, με την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω να υποδέχονται τα πρώτα αεροπλάνα του ισχυρού tour operator.

Στις 3 Ιουλίου η Tui αναμένεται να προσγειωθεί στην Κέρκυρα και στις 4 του μήνα στον Άραξο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «κρατήσει» θέσεις και σε πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν η Condor και η Transavia με προορισμό δημοφιλείς περιοχές της χώρας. Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία είναι οι πρώτες αγορές οι οποίες θα τροφοδοτήσουν με τουρίστες τη χώρα μας, με τη Γαλλία να έπεται.

«Ξεκινάμε σιγά-σιγά και ανάλογα με την πορεία των κρατήσεων και θα προσθέτουμε σταδιακά πτήσεις. Διατηρούμε όλους τους προορισμούς από τους οποίους πετάμε, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν από το 0% να φτάσουμε κατευθείαν στο 100%. Η συχνότητα είναι μειωμένη», λέει.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, μέχρι το τέλος Ιουλίου ευελπιστεί ότι θα έχει επανέλθει σχεδόν πλήρες το πτητικό πρόγραμμα της Tui.

«Το καλό είναι ότι ξεκινήσαμε, οι μηχανές παίρνουν μπρος και αυτό που απαιτείται πλέον είναι υπομονή. Υπάρχει κινητικότητα και υπάρχει ζήτηση για την Ελλάδα, ωστόσο είναι νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την πορεία της σεζόν προς τα τέλη Ιουλίου», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Tui Group στην Ελλάδα. «Υπάρχει ροή στις κρατήσεις, αλλά ο ρυθμός που μπαίνουν είναι διαφορετικός τώρα. Είμαστε όπως ήμασταν 5-6 μήνες πριν, όταν ξεκινούσαν οι προκρατήσεις. Ωστόσο, τώρα έχουμε μία μαγιά από κρατήσεις που δεν ακυρώθηκαν, είναι ακόμη ενεργές», προσθέτει.

Σε ρότα η κρουαζιέρα

Σε τροχιά επαναλειτουργίας μπαίνουν σταδιακά και τα ξενοδοχεία της Tui στην Ελλάδα, ανάλογα με τη ζήτηση, τη στιγμή που, σύμφωνα με το πλάνο των επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού, τον Αύγουστο έχει προγραμματιστεί η εκκίνηση μιας κρουαζιέρας  με προορισμούς στην Κροατία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. «Η συγκεκριμένη κρουαζιέρα θα πραγματοποιηθεί από την Tui Αγγλίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιτραπούν πρώτα οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι τουρίστες θα ταξιδέψουν στην Κέρκυρα απ’ όπου θα ξεκινήσει το ταξίδι», επισημαίνει ο Γ. Δήμας.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 10% των ξενοδοχείων, συνεχούς και εποχικής λειτουργίας, επαναλειτουργεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με τους παράγοντες της αγοράς να ευελπιστούν ότι μέσα στον Ιούλιο θα αρχίσει να δημιουργείται ένα πρώτο κύμα ζήτησης, από τη στιγμή που θα επιτραπούν οι διεθνείς πτήσεις και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές της αγορές, τα καταλύματα, κυρίως εποχικής λειτουργίας, που έχουν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία τους είναι στην πλειονότητά τους μικρά με δυναμικότητα έως 50 δωματίων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ελέγξουν καλύτερα το λειτουργικό κόστος.

«Το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου είναι το στοίχημα για την επανέναρξη του τουρισμού, ακόμη το τοπίο είναι θολό. Σήμερα από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, βρίσκεται σε λειτουργία το 10%», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι για να καταφέρουν να ανοίξουν τα καταλύματα τους οι επιχειρηματίες, θα πρέπει να εκταμιευτούν πρωτίστως τα ποσά που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ, πόροι που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία των μονάδων.

 

Πληρότητα έως 30% για τον Ιούλιο

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πληρότητα που διαμορφώνεται στα ξενοδοχεία για τον Ιούλιο δεν ξεπερνά στην πιο αισιόδοξη εκδοχή το 30%, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες να μεταθέσουν το άνοιγμα των μονάδων τους για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ή ακόμη και για τα τέλη του ίδιου μήνα, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για το δυναμικό restart του τουρισμού τον Αύγουστο.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτηση. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators προσπαθούν να συνδυαστούν, αλλά δεν έχει διαμορφωθεί ζήτηση», τονίζει ο κ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας ότι οι tour operators ζητούν εκπτώσεις 20%-40% για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Πηγή :tourismtoday.gr

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου