Συνεντεύξεις

Δημήτρης Ιωσήφ: «Γιατί μπήκα ενεργά στον στίβο της μάχης!»

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να συμπορευτεί με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, εξηγεί στην «δημοκρατική» ο μέχρι πρότινος σύμβουλος της παράταξης του κ. Δημήτρη Κρητικού (Ρόδος Αξιών), κ. Δημήτρης Ιωσήφ.
Επιπλέον, μιλάει για τους στόχους του που θεωρεί ως βασικούς για την καθημερινότητα του πολίτη στην Ρόδο.
• Κύριε Ιωσήφ, πρόσφατα δηλώσατε ότι με αφορμή την απόφαση του επικεφαλής της παράταξης ‘Ρόδος Αξιών’ κ. Δημήτρη Κρητικού ότι δεν θα είναι υποψήφιος, σας οδήγησε στο να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Εξηγείστε μας τους λόγους της απόφασής σας.
Κ. Ντόκου, καλησπέρα και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Είναι κοινό μυστικό ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι ο πλέον άχαρος ρόλος σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι η ιδανική θέση για να είσαι δημιουργικός ή να πάρεις πρωτοβουλίες, δε μετέχεις με τρόπο ουσιαστικό στο σχεδιασμό της διακυβέρνησης και των λύσεων. Μία θέση εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου από την άλλη σε προκαλεί να βρεις λύσεις, να μηχανευτείς “θεραπείες” για τα προβλήματα του τόπου σου, πόσω μάλλον όταν η θέση αυτή αφορά στην Οδική Ασφάλεια και στο Κυκλοφοριακό! Αυτά ήταν τα θέματα που πάντα ήθελα να λυθούν και τώρα μπορώ να χρησιμοποιήσω ενεργητική φωνή, να πώ “Να λύσω” ή “Να λύσουμε”! Δεν μπορούσα να αποδεχθώ οποιαδήποτε θέση όσο η Ρόδος Αξιών ήταν στις επάλξεις αλλά όταν ο κ. Κρητικός έδωσε το ΟΚ, μπήκα ενεργά στον στίβο της μάχης! Και τον ευχαριστώ για αυτή του την ενέργεια γιατί θα μπορούσε να κρατήσει παθητική στάση μέχρι το τέλος της θητείας του ΔΣ.

• Γιατί με τον Αντώνη Καμπουράκη; Τι σας ώθησε σε αυτή την επιλογή;
Στην πρώτη μας κατ’ιδίαν συνάντηση, πολύωρη ομολογώ, είδα έναν Αντώνη Καμπουράκη σκυμμένο πάνω από τα προβλήματα της πόλης, να γνωρίζει σε βάθος κάθε λεπτομέρεια και να θυμάται ονόματα και αριθμούς για το πρόβλημα των σκουπιδιών, των φαναριών, του Εθνικού Θεάτρου και ό,τι άλλο συζητήσαμε. Είδα τις αντιδράσεις του στις αναποδιές που προέκυπταν και ήταν σαν νοικοκύρης που του χαλάς την είσοδο, του κόβεις τον ηλεκτρισμό, του καταπατάς το οικόπεδο! Κάθε πρόβλημα το βλέπει σαν προσωπικό στοίχημα, με πείσμα και οξυδέρκεια προσπαθεί να το λύσει.
Ευφυής, μορφωμένος, καλλιεργημένος, επίμονος, με χιούμορ… Με αυτόν τον άνθρωπο, είπα, μπορώ να συνεργαστώ και να βγει αποτέλεσμα θαυμαστό!

• Εφόσον βρίσκεστε πλέον στην παράταξη του δημάρχου Ρόδου, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η δημοτική αρχή γι’ αυτή την χρονιά, κατά την άποψή σας;
Κάθε παράταξη που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση ενός Δήμου οφείλει να έχει πλάνο. Να αξιολογεί τα προβλήματα και να τα κατατάσσει από το πιο σοβαρό στο λιγότερο σοβαρό και από το πιο επείγον στο λιγότερο επείγον. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ευαίσθητα αυτιά στραμμένα στους πολίτες, να δούμε τι τους (μας) πονάει, τις τους ενοχλεί, τι τους σκοτώνει (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Να τα καταγράψουμε, να ανακαλύψουμε τα αίτια και να σχεδιάσουμε / υλοποιήσουμε τις λύσεις.
Για να πορευτούμε έτσι είναι απαραίτητη η συγκρότηση ικανής ομάδας και ο συντονισμός της.
Δεν γίνεται να προσπαθεί ο καθένας να λύσει ό,τι του φανεί, με όποιο τρόπο σκεφτεί, χωρίς να υπάρχει κεντρικός συντονισμός. Ικανοί άνθρωποι, ικανός συντονιστής και κρυστάλλινα κίνητρα.
Αυτός ο συνδυασμός, κερδίζει!

Αν θέλετε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, καταθέτω προσωπική άποψη τώρα, τα βασικά θέματα που πρέπει να λυθούν είναι τα θέματα της καθαριότητας, της στάθμευσης, των θανάτων στην άσφαλτο, των καταπατήσεων δημοτικής περιουσίας (παραλίες, κοινόχρηστοι χώροι, πεζοδρόμια κλπ, τεράστιο πρόβλημα που ξεφεύγει από τα αυστηρά όρια του Δήμου).
Δεν υποτιμώ το πράσινο, τον καλλωπισμό της πόλης, τα επιμέρους προβλήματα των κοινοτήτων, το θέμα του υπερπληθυσμού των ελαφιών, την προστασία των δασών, τη συντήρηση των μνημείων και των όσων άφησαν οι Ιταλοί, τις υποδομές του τουρισμού μας, την κακή εικόνα των κραχτών της παλιάς πόλης, τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων και τόσα άλλα.
Σε πολλούς τομείς έχουν γίνει σημαντικά βήματα άλλωστε, απλά πρέπει να μπουν προτεραιότητες γιατί, ταυτόχρονα να λυθούν όλα δεν γίνεται. Μου έχει ανατεθεί από τον δήμαρχο Ροδίων ο τομέας της Οδικής Ασφάλειας και της Ορθής Κυκλοφορίας των οχημάτων “με στόχο την ανάπτυξη καλύτερης ποιότητας ζωής”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση. Είναι τεράστιο, πολύ μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε!
Επειδή, μέχρι τη λήξη της θητείας ο χρόνος είναι περιορισμένος, θα εστιάσω σε 3 στόχους που θεωρώ σημαντικούς για την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής μας:
1. Αντικατάσταση όλων των φωτεινών σηματοδοτών του νησιού, έργο μεγάλο το οποίο έχει ήδη βάλει στις ράγες ο Αντώνης Καμπουράκης αλλά χρειάζεται “σπρώξιμο” από εμένα και τον Τηλέμαχο Καμπούρη, τον αντιδήμαρχο των Τεχνικών Υπηρεσιών.
Αντιλαμβάνεστε ότι θα συμβάλει τα μάλα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ειδικά αν καταφέρουμε να συνδυαστεί με σύστημα βιντεοσκόπησης. Θα είναι δυνατόν να ρυθμίζεται αυτόματα η λειτουργία των κόμβων και να εντοπίζονται τυχόν παραβάσεις!
2. Επισκευές στο αστικό οδικό μας δίκτυο, κυρίως λακκούβες, πεζοδρόμια και πλακόστρωτα.
Εκτός από την προφανή τους επικινδυνότητα, είναι και το πρώτο το οποίο προσέχει ο ροδίτης σε κάθε βόλτα του, το πρώτο που θα κάνει εντύπωση στον επισκέπτη. Είναι απαραίτητη η συνεργασία διαφόρων υπηρεσιών και το άξιο προσωπικό του Δήμου είναι έτοιμο και πρόθυμο να αντεπεξέλθει. Θα συνεργαστούμε με επαγγελματίες οδηγούς οι οποίοι θα είναι “τα μάτια” μας στο δρόμο, επισημαίνοντας τις επικίνδυνες φθορές στο δίκτυο. Οι δυσκολίες ξεκίνησαν ήδη με τη συγκρότηση των συνεργείων, τη συντήρηση των αυτοκινήτων κ.λπ. αλλά και η υπερσκέλιση των δυσκολιών έχει ήδη ξεκινήσει. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα που θα δούμε αυτό το καλοκαίρι.
3. Σταδιακή οργάνωση της στάθμευσης. Εκεί, το πλάνο είναι μεγάλο και μακροπρόθεσμο και θα χωριστεί στα άμεσα μέτρα και στα μεσο- μακροπρόθεσμα μέτρα. Ξεκινάμε ΑΜΕΣΑ αξιοποιώντας το χώρο στην Ακαντιά που έχει ξεκινήσει ήδη ο κ. Δράκος. Η κομβική κίνηση είναι να κατευθύνουμε όλους τους τουρίστες με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα προς εκείνον τον χώρο (έχει ήδη δρομολογηθεί). Θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα λεωφορεία για τη μετακίνηση των οδηγών από και προς το κέντρο. Η συνεργασία με τον κ. Παπαοικονόμου από το Λιμενικό Ταμείο είναι βασική εδώ, όπως και οι προτροπές του Εμπορικού Συλλόγου (πρόεδρος ο κ. Κωστάκης) που μας “κούνησαν” και το Σωματείο Ενοικιαστών Αυτοκινήτων (πρόεδρος ο κ. Γιαννάς) με τις υποδείξεις του.
Είναι ομαδική δουλειά όλα αυτά!
Παρακάτω τα μεσο- μακροπρόθεσμα έργα: Ως δεύτερο βήμα θα ετοιμάσουμε άλλους χώρους στις διαδρομές που εισέρχονται στην πόλη, νέα δρομολόγια για τους οδηγούς αποφορτίζοντας βαθμιαία το κέντρο από το επιπλέον καλοκαιρινό βάρος. Ο κ. Σπυρόπουλος ετοιμάζει επίσης Έξυπνη Στάθμευση για το κέντρο της πόλης που θα μας ειδοποιεί για άδειες θέσεις κλπ. Όλοι αυτοί οι χώροι θέλω να ενοποιηθούν λειτουργικά δημιουργώντας τη Δημοτική Υπηρεσία Στάθμευσης η οποία θα δώσει άλλον αέρα στο κέντρο της πόλης μας. Πριν με αποκαλέσετε ονειροπόλο να σας πω ότι το όνειρο έχει στο τέλος την κατασκευή πολυώροφου πάρκινγκ το οποίο θα εξυπηρετεί ντόπιους και ξένους. Τίποτα μεγάλο δεν γίνεται αν δεν το ονειρευτείς πρώτα, το πιστέψεις έπειτα και το κυνηγήσεις μέχρι το τέλος! Θέλω να πιστέψω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν είναι έργο ενός, είναι ομαδική δουλειά, αλλά, δίχως το όνειρο δεν πάμε πουθενά!
Το έτερο μεγάλο όνειρο είναι “Μηδέν θάνατοι από τροχαία”! Ως μέλος της ΕΥΘΥΤΑ εδώ και χρόνια, έχω μελετήσει, έχω μιλήσει, έχω μοχθήσει για αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της.
Ήρθε η ώρα, από άλλο μετερίζι, να μας τραβήξω πιο κοντά του! Την επόμενη εβδομάδα με τη διεύθυνση του τμήματος τροχαίας θα αξιολογήσουμε την τοποθέτηση καμερών που θα εντοπίζουν χρήση κράνους / ζώνης, χρήση κινητού κατά την οδήγηση, υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου κ.α.! Με τους βουλευτές μας θα πιέσουμε για αύξηση του προσωπικού της Τροχαίας που είναι απαραίτητη για την οδική μας ασφάλεια. Θα μελετήσουμε τα επικίνδυνα σημεία του δικτύου και θα ψάξουμε τρόπους να τα βελτιώσουμε. Ήδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή 8 κυκλικών κόμβων (από τον κ. Καμπούρη Τηλ.) και έπονται άλλα!
Δεν προφταίνουμε να μιλήσουμε για την Βιώσιμη Κινητικότητα που βρίσκεται στα μελλοντικά πλάνα, πιστεύω πως θα τα ξαναπούμε κάποια στιγμή και πιθανότατα θα έχουμε να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό των όσων είπα πριν.
Θα ονομάσουμε λοιπόν τα όνειρά μας “Όραμα”, θα τα βάλουμε μπροστά, θα τα υλοποιήσουμε και θα τα κάνουμε δώρο στους εαυτούς μας και σε όλους του συμπολίτες μας.
Και, κυρίως, στα παιδιά μας!
Σας ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου