Ρεπορτάζ

Δικηγόρος κατηγορείται για απάτη με προσημειώσεις εις βάρος συστημικής τράπεζας

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει την 19η Ιουνίου 2023 ένας δικηγόρος που κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος απάτης με προσημειώσεις εις βάρος συστημικής τράπεζας και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Το πρωτόδικο δικαστήριο έπαυσε υφ’ όρων τις διώξεις εις βάρος του για υπεξαίρεση και πλαστογραφία.
Ο κατηγορούμενος, που δικηγορεί σε νησί του βορείου συγκροτήματος, Δωδ/νήσου φέρεται κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιανουάριο 2010 έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2012, με την ιδιότητα του εντολοδόχου-πληρεξούσιου δικηγόρου της εγκαλούσας ανώνυμης τραπεζικής να έλαβε εξακολουθητικά από την τράπεζα περισσότερες από μία φορά προκαταβολές για δικαστικές δαπάνες, συνολικού ύψους 117.829,75 ευρώ, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του, πλην όμως δεν τα χρησιμοποίησε για την υλοποίηση νομικών ενεργειών και εξόφληση νομικών εξόδων στο πλαίσιο της εντολής, αλλά φέρεται να τα παρακράτησε και να τα ιδιοποιήθηκε παράνομα ενσωματώνοντάς τα χωρίς δικαίωμα στην ατομική του περιουσία.
Του αποδίδεται παραπέρα ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιανουάριο 2010 έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2012 παρέστησε στους υπαλλήλους της τράπεζας ότι έχει εντολή για την διενέργεια δικηγορικών ενεργειών σχετικά με οφειλέτες ή εργασίες της τράπεζας προκειμένου να λάβει προκαταβολές εξακολουθητικά για νομικές ενέργειες που του είχαν ανατεθεί σχετικά με οφειλέτες της τράπεζας.
Τα παραπάνω όμως φέρεται να μην ανταποκρίνονται στην αλήθεια, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα είτε επρόκειτο για νομικές ενέργειες ανύπαρκτες ή που δεν του είχαν ανατεθεί ή δεν ήταν στην αρμοδιότητά του και ουδέποτε υλοποίησε ή εξαρχής σκόπευε να μην υλοποιήσει.
Επεισε τους αρμόδιους υπαλλήλους της εγκαλούσας που την εκπροσωπούν, ότι επρόκειτο για προκαταβολές νομικών εξόδων σχετικά με ενέργειες για τις οποίες είχε την εντολή ή συναίνεση της τράπεζας, με αποτέλεσμα η τελευταία δια των υπαλλήλων της να του πληρώσει κατ’ επανάληψη προκαταβολές ύψους συνολικά 104.209,69 ευρώ οι οποίες έμειναν ανεκκαθάριστες.
Φέρεται συγκεκριμένα να παρέστησε σε εντεταλμένους της τράπεζας ότι προέβη σε νομικά έξοδα για την διενέργεια δικηγορικών ενεργειών σχετικά με την εγγραφή 19 προσημειώσεων υποθήκης υπέρ της εγκαλούσας επί ακινήτων πιστούχων – οφειλετών της προκειμένου να εκκαθαρίσει προκαταβολές νομικών εξόδων για εγγραφή προσημειώσεων, που του είχαν ανατεθεί σχετικά με πιστούχους -οφειλέτες της και εν συνεχεία της παρέστησε ψευδώς ως υλοποιηθείσες στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης προκαταβολών που ακολούθησε.
Φέρεται να μην προέβη στην εγγραφή των προσημειώσεων, ενώ περαιτέρω του αποδίδεται ότι ενεργώντας εν αγνοία υποθηκοφύλακος και χωρίς την έγκριση ή συναίνεσή της, από πρόθεση νόθευσε 16 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών της, παραποιώντας τα ποσά που έλαβε ως αμοιβή της η τελευταία και αναφέρονται σε κάθε απόδειξη, χωρίς κανένα προς αυτές τις ενέργειες δικαίωμα, εντολή ή συναίνεση και να τις υπέβαλε στο πλαίσιο της εκκαθάρισης προκαταβολών στην εγκαλούσα εταιρεία στο διάστημα από 1-9-2012 μέχρι 31-10 – 2012 για πληρωμή νομικών εξόδων.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται η δικηγόρος κ. Ασημένη Βεργή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου