Ειδήσεις

Γ. Γεραπετρίτης: Ας είμαστε κοινοβουλευτικά ώριμοι για κάποιες αποκλίσεις

Θέση για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, πήρε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό action24.

Τα νομοσχέδια έχουν εξ ορισμού διαβαθμισμένη πολιτική οντότητα, εξήγησε, φέρνοντας το παράδειγμα του προϋπολογισμού, που συνέχεται ουσιωδώς με την πορεία της κυβέρνησης, άρα «δεν νοείται καμία διαφοροποίηση. Άλλα νομοσχέδια έχουν επίσης υψηλό συμβολισμό, όπως τα φορολογικά ή τα αναπτυξιακά νομοσχέδια. Σε άλλες περιπτώσεις, επειδή η φύση του νομοσχεδίου αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα υψηλής ευαισθησίας (…) είναι πιο επιδεκτικά στο να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των βουλευτών. Στο κάτω-κάτω, ας είμαστε κάποια στιγμή κοινοβουλευτικά ώριμοι, να μπορούμε να αποδείξουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις», συμπέρανε για το θέμα.

Ενώ στο ζήτημα που έθεσε στην Ολομέλεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή το Κοινοβούλιο υπολειτουργεί, όπως υποστήριξε, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Η Βουλή λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και λειτούργησε υποδειγματικά. Το ελληνικό Κοινοβούλιο λειτούργησε σε πολύ καλύτερους ρυθμούς παραγωγής από οποιοδήποτε άλλο Κοινοβούλιο», ανέφερε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός σε όποιο βουλευτή θέλει να μιλήσει, αυτό που περιορίζεται στη Βουλή είναι ο συγχρωτισμός. Θύμισε δε, ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση διήρκεσε τρεις ημέρες επειδή είχαν εγγραφεί 170 βουλευτές.

Εστιάζοντας, στη συνέχεια δε, στη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι υπάρχουν περιορισμοί – είναι αυτονόητο ότι σε ένα κλειστό χώρο όπως η Βουλή δεν μπορεί να συγχρωτίζονται 300 άτομα -, όμως πρόκειται για «ένα υποκριτικό επιχείρημα: βλέπετε σήμερα κατετέθη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, έγινε το αίτημα και ενόσω θα περίμενε ο καθένας ότι θα βρίσκονταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να το υποστηρίξουν, εν τούτοις αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρήσει. Το αποτέλεσμα είναι ονομαστική ψηφοφορία που προκαλεί ένα κόμμα, το ίδιο κόμμα να αποχωρεί ενόσω έχει καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία και την επόμενη να διατείνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά παρίστανται όλοι οι βουλευτές του. Ας κρίνει ο λαός…».

Και στο «διά ταύτα», «θα υπάρχει σταδιακή επάνοδος στην πλήρη λειτουργία της Ολομέλειας (…) είναι προφανές ότι θα γίνει βήμα βήμα, δεν μπορεί ξαφνικά από τους 50 βουλευτές, να πάμε στους 300».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου