Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBussinessSupport από όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως την Παρασκευή 24 Απριλίου να υποβάλουν τις αιτήσεις για την είσπραξη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Λίγες ώρες απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή αιτήσεων για την «επιστρεπτέα προκαταβολή».
Στη συνέχεια η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με βάση έναν αλγόριθμο ενώ η εκταμίευση των ποσών θα πραγματοποιηθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπως έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις στο TAXIS,  τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου.
Οι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνονται για τους όρους αποπληρωμής. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί σε 5 έτη με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος και με χαμηλό επιτόκιο. Το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα βεβαιωθεί ως οφειλή εφόσον την αποδεχθεί.
Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 άτομα όπως επίσης ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό.
Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα επιστραφεί είτε στο σύνολο της είτε μερικώς, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ, είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο. Βασική προϋπόθεση είναι η εταιρία να μην προχωρήσει σε απολύσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένα μέτρο να επαναληφθεί και το Μάιο.
Την ίδια ώρα οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινούν διαρκείς ελέγχους της φετινής πορείας των πωλήσεων και των εισπράξεων, αλλά και των εξόδων των επιχειρήσεων που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις για τα 800 ευρώ στις επιχειρήσεις
Μέχρι την Παρασκευή 24 Απριλίου έχουν περιθώριο οι επαγγελματίες που πλήττονται να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) προκειμένου να εισπράξουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πληγεί από την τρέχουσα κρίση λόγω κορωνοϊού (βάσει ΚΑΔ), εφόσον απασχολούν έως 5 άτομα ή είναι αυταπασχολούμενοι.
Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει διάστημα 45 ημερών και συγκεκριμένα από την 17η Μαρτίου έως την 30η Απριλίου.
Επίσης,  είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο ενώ δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ποσό θα καταβληθεί από την ΑΑΔΕ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet.
Μάλιστα με τροπολογία η οποία θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, διευρύνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δικαιούνται τα 800 ευρώ καθώς αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν το επόμενο διάστημα και όσες επιχειρήσεις απασχολούν από 6 έως 20 άτομα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ