Τη στήριξη των εποχιακά εργαζόμενων στον τουρισμό που δεν θα προσληφθούν φέτος, με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο δεν θα λειτουργήσουν ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, προανήγγειλε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μιλώντας στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη στον Alpha 98,9.

«Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ο οποίος είναι πάρα πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Ήδη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην παράταση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για 113.000 θέσεις», επεσήμανε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι ο Οργανισμός σε συνεργασία με την κυβέρνηση επεξεργάζονται το σχέδιο της επόμενης ημέρας με άξονα τη στήριξη της απασχόλησης. «Σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα και την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού. Ο ΟΑΕΔ έχει μια πλούσια εργαλειοθήκη στο πώς μπορεί να βοηθήσει. Εκτός από τις παθητικές πολιτικές, έχουμε και μια εργαλειοθήκη ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και δημιουργούμε προγράμματα είτε για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, είτε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, είτε να ενισχύσουμε τις επαναπροσλήψεις», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι τον Μάιο θα ανοίξουν δύο προγράμματα 45.000 θέσεων εργασίας για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στη φαρέτρα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη της απασχόλησης, όπως επεσήμανε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, υπάρχει και η επιδότηση ενός ποσοστού του μισθολογικού ή/και μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί το 100% των θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, στον οποίο ποντάρει πολύ φέτος το αρμόδιο υπουργείο για την επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, ο διοικητής του ΟΑΕΔ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν προγράμματα που θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και επεσήμανε ο Οργανισμός έχει άμεση επικοινωνία με τους φορείς του κλάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δίμηνη παράταση που δόθηκε στους εποχιακά απασχολούμενους στον τουρισμό είναι μεγάλης σημασίας. «Το τι θα γίνει στο μέλλον εξαρτάται από το πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή ποια θα είναι η διάρκεια και η ένταση αυτής της κρίσης το επόμενο διάστημα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται με την εργαλειοθήκη που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την ανακούφιση των ανέργων, αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 ή πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο.

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 400 ευρώ

Την ίδια στιγμή, όπως επεσήμανε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, την προσεχή Πέμπτη 23 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Οργανισμού για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν στην καταβολή ειδικού επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Κυριακή 3 Μαΐου και σε αυτή μπορούν να εισέλθουν οι 168.000 μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα, και είτε να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους είτε να επιβεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν το IBAN τους είτε να μην προβούν σε καμία ενέργεια προκειμένου να λάβουν το σχετικό επίδομα.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όλοι όσοι έμειναν άνεργοι από την 1η Απριλίου 2019 και μετά και όσοι από τους ανέργους προχωρήσουν άμεσα σε καταχώριση των στοιχείων τους θα πληρωθούν πριν από τις 3 Μαΐου. Αντίθετα όσοι δεν κάνουν κάποια τροποποίηση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στον λογαριασμό τους, θα λάβουν το επίδομα μετά τις 3 Μαΐου.

Η συνεργασία με τη Google

Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται με τη Google για τη δωρεάν κατάρτιση 3.000 ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες, «οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενώ από αυτή την εβδομάδα διευρύνεται το πεδίο της συνεργασίας τους, καθώς ξεκινά η σταδιακή υλοποίηση της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κατάρτισης στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας, στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στις Σχολές ΑμεΑ του Οργανισμού.

. πηγή tourismtoday.gr

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ