Ρεπορτάζ

Περιστατικό ρατσιστικής βίας σε εστιατόριο στη Ρόδο

Την ετήσια έκθεση για το 2018 παρουσίασε προχτές το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους από τις 46 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 117 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα.
Σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, σωματεία αλλοδαπών, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσης με πρόσφυγες και μετανάστες-ριες, καθώς και μνημείο των θυμάτων προσφύγων σε ναυάγια.
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημιουργήθηκε το 2011 από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Κατά το 2018, το Δίκτυο κατέγραψε αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, ιδίως κατά προσφύγων και μεταναστών-ριών.
Η αύξηση αυτή συνδέεται με την πολιτική πόλωση σε οικουμενικό επίπεδο ως προς το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών-ριών, σε συνδυασμό με εθνικούς και τοπικούς παράγοντες διαμόρφωσης της κατάστασης στην Ελλάδα. Η ενίσχυση της παρουσίας των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ενθαρρύνει τις βίαιες ξενοφοβικές ομάδες οι οποίες διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας σφαίρας.
Όσο περισσότερο χώρο καταλαμβάνουν η ακροδεξιά ατζέντα και ο άκριτος ευρωσκεπτικισμός ενόψει των Ευρωεκλογών, οι ακροδεξιές, νεοναζιστικές και ακραίες εθνικιστικές ομάδες ενδυναμώνονται σε όλη την Ευρώπη, συμμαχούν μεταξύ τους, αλλά και συναγωνίζονται στην τέλεση ρατσιστικών επιθέσεων
Γεωγραφική διασπορά:
61 περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αττική, κυρίως σε περιοχές πλησίον του κέντρου της Αθήνας, αλλά και άλλες περιοχές, όπως στον Πειραιά, στο Αιγάλεω, στη Νίκαια, στη Χαλάνδρι, στην Κηφισιά, στα Σπάτα. Από την υπόλοιπη επικράτεια, αξίζει να τονιστεί ότι καταγράφηκαν 22 περιστατικά στη Λέσβο, 13 περιστατικά στην Πάτρα, 10 περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, 2 στο Διδυμότειχο, και από 1 περιστατικά στο Άργος, στο Βόλο, στη Θάσο, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στη Μύκονο, στη Ρόδο, στα Τρίκαλα, στη Χίο.
Στη Ρόδο, το θύμα, εργαζόμενος ως βοηθός μάγειρα, δεχόταν απαξιωτική συμπεριφορά, ώσπου να δεχτεί σωματική βία από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, ενώ δεν υπήρχε κάποιο παράπονο εκ μέρους του αρχιμάγειρα. Ενδεικτική είναι η ρήση του ιδιοκτήτη: «..εδώ δεν είναι η χώρα σου, είναι Ελλάδα»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • gianis    22.04.2019 21:34

    TO KALOKAIRH ETROGA STH PATRA SE MIA PITSARIA KAI HLTHAN STO DIPLANO TRAPEZI TREIS MAYROI NA FANE, KAI AMESOS MOY HL8E H MPOXA TOY PALIOY IDROTA TON MAYRON, KAI MOY ERXOTAN NA KANO EMETO, EIPA STO GKARSON NA TOYS BALH ENA TRAPEZI PIO MAKRYA KAI MOY APANTHSE OTI RATSISTHS EISAI?’ AFHSA OPOS HTAN KAI EFYGA KAI OYTE PALI THA PATHSO STH ZOH MOY, LOIPON, AYTO DEN EINAI RATSISMOS NA DEXETAI TH MYRODIA TOY APLYTOY ENO TROS FAGHTO , ALLA ANTI8ETOS RATSISTES EINAI OI APLYTOI MAYROI KAI AYTOS POY LEH OTI RATSSTHS EIMAI EGO.

Σχολιασμός άρθρου