Ενα ρετιρέ μοντέρνο-νησιώτικο με πισίνα
«Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι στον τελευταίο όροφο ενός υπάρχοντος κτιρίου διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση του ρετιρέ;», αναρωτήθηκαν οι αρχιτέκτονες με έδρα την Αθήνα και τη Στοκχόλμη Μαρία Παπαφίγκου και Γιοχάν Άννερχεντ, όταν το αρχιτεκτονικό γραφείο, OOAK, κλήθηκε να σχεδιάσει ένα νέο οικιστικό έργο στην Κάρπαθο.

Είχαν μόλις ολοκληρώσει ένα άλλο εντυπωσιακό σπίτι στην Κάρπαθο και είχαν ήδη εξοικειωθεί με την τοπική γεωγραφία και τη γραφική αρχιτεκτονική της περιοχής, όταν ανέλαβαν αυτό το έργο το οποίο και προσπάθησαν να το συνδυάσουν με τη σύγχρονη αισθητική τους, δημιουργώντας ένα κτίριο νέο, αλλά στη θέση «του παλιού».

Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι και με μια νέα σειρά προκλήσεων, αφού το καινούργιο έργο βρισκόταν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από την πρώτη τους δουλειά. Στο γραφικό χωριό Διαφάνι, στα βόρεια της Καρπάθου.

Μάλιστα η Κάρπαθος είναι γνωστή για τα όμορφα χωριουδάκια της με τις κοινές στέγες και τα μεγάλα μπαλκόνια. Το ίδιο ισχύει και για αυτή την κατοικία η οποία βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός υπάρχοντος κτιρίου. Αυτή η ταράτσα προσφέρει απίστευτη θέα 180 μοιρών με θέα στο λιμάνι του όμορφου χωριού στα ανατολικά, στο Αιγαίο προς τα βόρεια και στον οικισμό του στα δυτικά.

«Ενας πρωταρχικός σχεδιαστικός στόχος ήταν να διατηρηθεί η αίσθηση του εξωτερικού χώρου στον τελευταίο όροφο δημιουργώντας όμως ένα σπίτι σε αυτό», λένε οι αρχιτέκτονες στο διεθνές περιοδικό σχεδίασης και αρχιτεκτονικής Wallpaper.

Η θέα μετατρέπεται σε ιδιωτικό σημείο προβολής, με μια βεράντα, αγκαλιασμένη από περιμετρικό τείχος, προσφέροντας ιδιωτικότητα αλλά και προφύλαξη από τους ανέμους. Ενας κλειστός όγκος που υψώνεται πάνω από τη βεράντα, σχεδιασμένος με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, παρέχει σκιά στον τελευταίο όροφο και φιλοξενεί όλους τους ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού. Αυτά αποτελούνται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού, κουζίνας και τραπεζαρίας η οποία οδηγεί σε μια βεράντα με χώρο για ηλιοθεραπεία και πισίνα.

Ενα μεγάλο άνοιγμα 13,8 μέτρων συνδέει αβίαστα τα δύο μέρη, μέσα και έξω με μόνη δομική στήριξη τους περιμετρικούς τοίχους. Ο επάνω όροφος, ο οποίος αναφέρεται στην τοπική αρχιτεκτονική στον σχεδιασμό του (ιδίως τα παραθυρόφυλλα και τα μεταλλικά στοιχεία), περιλαμβάνει τους πιο ιδιωτικούς χώρους.

Η μοναδική θέα και η γειτνίαση με τη θάλασσα, καθώς και η τοποθεσία στον ομώνυμο οικισμό, είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του σπιτιού και το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί για να τονίσει και να εμπλουτίσει αυτήν την εμπειρία.

Ενα κολάζ χρωμάτων και υλικών, καθώς και το παιχνίδι με τα ύψη και τα σχήματα σε όλα τα δωμάτια αγκυροβολούν το σπίτι στο περιβάλλον του και μεγιστοποιούν τις δυνατότητες των -κατά τα άλλα μικρών- δωματίων.

Ολα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι εσωτερικοί χώροι να είναι μοντέρνοι, αλλά και φιλόξενοι και απλοί, καθιστώντας αυτήν την εξοχική κατοικία ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωση.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ