Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η α’ φάση ελέγχου των οικονομικών του ΒΑΚΟΥΦ

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που παραγγέλθηκε την 19η Μαρτίου 2013, μετά από δημοσίευμα της “δημοκρατικής”, για τη διαχείριση των οικονομικών του Βακούφ Ρόδου.

Η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαϊτση, που επιμελείται προσωπικά τη δικογραφία που σχηματίστηκε, παρήγγειλε χθες στο Πταισματοδικείο Ρόδου, να αναζητηθούν και να προσκομιστούν αρμοδίως όλες οι αποφάσεις του Βακούφ, που αφορούν επιχορηγήσεις και δωρεές, από το 2002 μέχρι και σήμερα, να προσκομιστούν αντίγραφα των βιβλίων εσόδων και εξόδων αλλά και τα παραστατικά από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εκταμιεύθηκαν ποσά για συγκεκριμένους σκοπούς και δαπάνες.

Η έρευνα έχει σκοπό να διαπιστώσει τυχόν τέλεση των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της υπεξαίρεσης κατά παντός υπευθύνου της καποδιστριακής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της διοίκησης του Βακούφ.

Στο στόχαστρο μπήκε συγκεκριμένα η οικονομική διαχείριση της τελευταίας 15ετίας των επιχορηγήσεων του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου.
Στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας έχει καταθέσει, μεταξύ άλλων η πρώην Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μάρθα Σημαντώνη, που υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών της, τονίζοντας μάλιστα ότι όλες οι δαπάνες που έγιναν έτυχαν εγκρίσεως δύο κυβερνητικών επιτρόπων, που είχαν οριστεί για το σκοπό αυτό.

Στοιχεία προσκόμισε, στα πλαίσια της ίδιας έρευνας, ο προϊστάμενος του ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου κ. Ν. Φαρμακίδης, ο οποίος υπέβαλε εξάλλου και σχετική αναφορά ενώπιον του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις επιχορήγησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το Βακούφ και να διενεργηθεί σχετική οικονομική πραγματογνωμοσύνη.

Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, από το περιεχόμενο δύο εγγράφων του 2002 και του 2003, που έχουν αποσταλει,́ συνοδευόμενα από επώνυμη καταγγελία στους ως άνω ελεγκτικούς μηχανισμούς, φέρεται συγκεκριμένα να προκύπτει ότι υπήρξαν αθρόες επιδοτήσεις του Οργανισμού προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όχι για την ενίσχυση του περιφερειακού ταμείου αλλά για την αποπληρωμή δαπανών, που δεν προέβλεπε το δημόσιο λογιστικό.

Τον Ιούνιο του 2002, σύμφωνα με την καταγγελία, που έγινε αρμοδίως, φέρεται συγκεκριμένα να διατέθηκε το ποσό των 146.735 ευρώ από τον Οργανισμό του Βακούφ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως δωρεά για τον… «εξοπλισμό και την ανακαίνιση των ενοικιασμένων κτηρίων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και για την ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων, φιλανθρωπικού χαρακτήρα».

Διατέθηκε δηλαδή ένα εξαιρετικά μεγάλο κονδύλι για αόριστες δαπάνες, που δεν προβλέπονται από το δημόσιο λογιστικό, όπως η ανακαίνιση ιδιωτικών ακινήτων και η διεξαγωγή φιλανθρωπικών εκδηλώσεων από την Περιφέρεια, που δεν θυμάται κανείς να έχουν πραγματοποιηθεί!

Τον Ιούλιο του 2003 με μια άλλη απόφαση έγινε νέα δωρεά στο Περιφερειακό Ταμείο Νοτίου Αιγαίου ύψους 180.000 ευρώ. Στο πρακτικό του Οργανισμού με το οποίο αποφασίστηκε η συγκεκριμένη δωρεά αναφέρονται τα εξής: «Μετά από σχετική συζήτηση για τις ανάγκες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόσο για εξοπλισμό των γραφείων των υπηρεσιών Π.Ν.Α. και ανακαίνιση των κτηρίων που φιλοξενούν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, όσο και για ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα κ.λ.π. και κατόπιν διαλογικής συζητήσεως μεταξύ των μελών του, το δ.σ. αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει τη δωρεά του χρηματικού ποσού 180.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου είναι ιδιοκτήτης και διαχειρίζεται όλα τα μουσουλμανικά ακίνητα, τεμένη και νεκροταφεία στο νησί της Ρόδου. Με το όρο «Βακούφ-Βακούφια» νοούνται, κατά το Οθωμανικό Δίκαιο, τα αφιερώματα, δηλαδή τα κτήματα που αφιερώθηκαν για κάποιο αγαθεργό, κοινωφελή ή ιερό εν γένει σκοπό, ποικίλουν δε ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό για τον οποίο έχει διατεθεί η περιουσία με την πράξη αφιέρωσης.

Η διαχείριση των περιουσιών Βακούφ Ρόδου έχει ανατεθεί σε ιδιωτικό συμβούλιο Μουσουλμάνων, απαρτιζόμενο από πέντε μέλη, που δεν χρειάζεται να έχουν κάποια επίσημη ιδιότητα και ειδικότερα από ένα πρόεδρο, τρεις συμβούλους και ένα σύμβουλο διαχειριστή. Το ειδικό αυτό συμβούλιο διαχείρισης (Οργανισμός Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ) δεν έχει το χαρακτήρα ΝΠΔΔ, αλλά φέρει το χαρακτήρα του κοινωφελούς ιδρύματος, δηλαδή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου