Συνεντεύξεις

Τάσος Αναγνώστου: Η επιθυμία του για καλό γύρο στη Σκωτία έφερε τη διάκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου!

Οταν το 2007 ο Τάσος Αναγνώστου, που είχε εγκαταλείψει τη Ρόδο για τη Σκωτία με τα δύο παιδιά του, αποφάσισε να παραιτηθεί από το ελληνικό εστιατόριο που δούλευε, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η επιθυμία του για καλό γύρο και η υποστήριξη της συντρόφου του για να ανοίξει καντίνα με ελληνικό street food θα τον έφερναν πρώτο και με διαφορά στην εστίαση της Γλασκώβης.
Σήμερα ο Τάσος Αναγνώστου, μαζί με τον γιο του Βαγγέλη, λειτουργούν δύο καταστήματα που προσφέρουν ελληνικό γύρο με τους πελάτες να οδηγούν έως και 40 λεπτά και να περιμένουν στην ουρά ακόμα περισσότερο για να γευτούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.
Τα βραβεία για την ποιότητα του φαγητού έρχονται το ένα μετά το άλλο με πιο πρόσφατο αυτό από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και τα αθηναϊκά έχουν παρουσιάσει πολλές φορές την πορεία του «MacTassos» και η φήμη του συνεχώς μεγαλώνει.
Στα άμεσα πλάνα τους είναι η λειτουργία ενός τρίτου καταστήματος, ενώ όπως λέει στη συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο Τάσος Αναγνώστου αν μπορούσε να βρει προσωπικό, θα λειτουργούσε τουλάχιστον πέντε καταστήματα, όμως τα ελληνικά χέρια στα οποία κυρίως βασίζεται για τη λειτουργία της επιχείρησης είναι δύσκολο να βρεθούν στη Σκωτία.
Την πολύ ενδιαφέρουσα πορεία από την απόφασή του να μετακομίσει με τα παιδιά του στη Σκωτία μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους μέχρι την απόφαση να παραμείνει τελικά εκεί και να διευρύνει την επιχείρηση «MasTassos», διηγείται στη «δ» ο Τάσος Αναγνώστου.


• Κύριε Αναγνώστου, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από το τελευταίο βραβείο που προστέθηκε στη συλλογή σας για την ποιότητα του φαγητού που προσφέρετε.
Ηταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η αναγνώριση των προσπαθειών μας από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου που μας τίμησε για την προσφορά ελληνικού ποιοτικού φαγητού στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Γλασκώβης.
• Πότε σας απονεμήθηκε αυτό το βραβείο;
Στις 27 Δεκεμβρίου και ψηφίστηκε τον Νοέμβριο.
• Είχατε γνώση εσείς γι΄αυτή τη διαδικασία;
Όχι, καμία!


• Εμείς είχαμε ξαναμιλήσει το 2018, προ πανδημίας και όλων αυτών των ανακατατάξεων που έφερε ο κορωνοϊός. Τι έχει αλλάξει από τότε;
Από τότε έκλεισε το ένα μαγαζί που είχαμε ανοίξει σε εμπορικό κέντρο όταν έκλεισε όλος ο όροφος με τα καταστήματα που σέρβιραν φαγητό, λόγω των περιορισμών του covid. Αποφασίσαμε όμως να μεταφέρουμε την επιχείρηση σε άλλο εμπορικό κέντρο όπου βρισκόμαστε και σήμερα κι από το οποίο δεχόμουν συνεχώς προτάσεις. Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο είναι ανοικτό, οπότε επιτρεπόταν να λειτουργήσουμε και να σερβίρουμε πελάτες. Η αλήθεια είναι ότι δεχόμαστε συνεχώς προτάσεις για να επεκτείνουμε την επιχείρηση και σε άλλα σημεία αλλά ξέρετε δεν είναι εύκολο λόγω της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού. Προσπαθούμε να βρούμε προσωπικό, Ελληνες κυρίως, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Αν είχα προσωπικό θα είχα ανοίξει τρία ακόμα τουλάχιστον καταστήματα.
• Είναι κι εκεί τόσο δύσκολη η εύρεση προσωπικού;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε ελληνικό προσωπικό, γιατί η αλήθεια είναι πως προσπαθώ να έχω Ελληνες μαζί μου που μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα και τι πρεσβεύουμε ως επιχείρηση και ποια είναι η φιλοσοφία μας. Η αυθεντική ελληνική γεύση για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Πάντως αυτή την περίοδο είμαι σε διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία καντίνας σε ένα ακόμα εμπορικό κέντρο, η ζήτηση για το φαγητό που προσφέρουμε είναι πολύ μεγάλη. Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις να έχουν θετική εξέλιξη.


• Τελικά μείνατε εκεί, δεν κάνατε το ταξίδι της επιστροφής στη Ρόδο.
Το πλάνο πράγματι ήταν να μείνω εδώ για 2,5 χρόνια, μέχρι να τελειώσουν τα παιδιά μου τις σπουδές τους και να βρουν τον δρόμο τους. Η πρώτη μου σύζυγος την οποία χάσαμε το 2004 ήταν από εδώ κι έτσι αποφασίσαμε με τα παιδιά να έρθουμε στη Σκωτία. Πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκα. Τον περασμένο Ιούλιο παντρεύτηκα στη Ρόδο, στην Καλλιθέα, τη δεύτερή μου σύζυγο η οποία είναι επίσης Σκωτσέζα.
• Πάει το πλάνο της επιστροφής στη Ρόδο τώρα;
Οχι! Μόλις συνταξιοδοτηθεί η σύζυγός μου σκοπεύουμε να μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ Σκωτίας και Ρόδου. Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο και έτσι το σκεφτόμαστε.• Πάντως είναι αλήθεια ότι η επωνυμία της επιχείρησης γίνεται όλο και πιο γνωστή στη Σκωτία.
Πράγματι. Κάθε δεύτερο και τρίτο μήνα παίρνουμε κι ένα βραβείο, μεταξύ των οποίων και για το καλύτερο street food της Σκωτίας. Αυτό είδαν από τη Βουλή των Κοινοτήτων και μας βράβευσαν. Αυτή η απονομή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο. Κάθε χρόνο παίρνουμε και το βραβείο του Trip Advisor. Μεταξύ 2.139 σημείων που μπορεί κανείς να φάει στη Γλασκώβη, εστιατόρια και take away, από όλα έχουμε την πρώτη θέση εδώ και έξι χρόνια.


• Πόσα άτομα απασχολείτε στα δύο καταστήματα που λειτουργείτε;
Συνολικά 13 άτομα εργάζονται σε εμάς εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Σκωτσέζοι και οι υπόλοιποι είναι Ελληνες που είτε έφυγαν από την Ελλάδα για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, είτε σπουδάζουν εδώ. Τώρα βέβαια μετά το Brexit είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα για να έρθουν Ελληνες για δουλειά. Προσφέρουμε σταθερότητα, υψηλές αμοιβές στην ώρα τους και καλές συνθήκες εργασίας και οι περισσότεροι δουλεύουν μαζί μας σχεδόν από την αρχή. Είναι δύσκολο να βρεις Σκωτσέζο που να δουλεύει στους ρυθμούς που δουλεύουμε εμείς οι Ελληνες, βρήκαμε όμως αυτά τα τέσσερα παιδιά και δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Οι Ελληνες ξέρουν από δουλειά αλλά είναι δύσκολο να έρθουν εδώ πλέον.
• Οπότε αν εξασφαλίσετε προσωπικό θα επεκταθεί πολύ γρήγορα η επιχείρηση.
Βέβαια, θα είχα ανοίξει τουλάχιστον άλλα τρία καταστήματα!
• Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για τον ελληνικό γύρο;
Μα ναι. Η Σκωτία και γενικά η Βρετανία δεν φημίζεται για το φαγητό της. Το πιο γνωστό πιάτο είναι το Fish and Chips. Γι΄αυτό και εμείς πάμε τόσο καλά. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με τον κλάδο της εστίασης πριν. Η ανάγκη μου να φάω καλό ελληνικό φαγητό με οδήγησε στη δουλειά που κάνω σήμερα. Οταν έρχομαι στη Ρόδο οι φίλοι και οι γνωστοί μου, μου ζητάνε να τους φτιάξω γύρο!


• Εσείς τρώτε γύρο όταν έρχεστε στην Ελλάδα;
Οχι! Δεν μπορώ να φάω γύρο στην Ελλάδα, ειδικά τα 10 τελευταία χρόνια ο γύρος στην Ελλάδα δεν θυμίζει σε τίποτα τον γύρο που τρώγαμε εμείς παλαιότερα. Η γεύση του γύρου των παιδικών μου χρόνων δεν θυμίζει σε τίποτα τον γύρο που σερβίρεται σήμερα στη Ρόδο. Εγώ προσπάθησα να φτιάξω αυτή τη γεύση των παιδικών μου χρόνων που είχα στη μνήμη για να προσφέρω αυθεντικό ελληνικό φαγητό στους πελάτες μου. Χρησιμοποιώ ελληνικά προϊόντα, ο γύρος, η πίτα, το γιαούρτι και τα μπαχαρικά έρχονται όλα από την Ελλάδα. Οπότε είναι αυθεντικό ποιοτικό ελληνικό φαγητό αυτό που προσφέρουμε. Στη Ρόδο γύρο δεν θα επιλέξω να φάω, σουβλάκι όμως θα φάω.
• Τι προτιμούν οι πελάτες σας από το μενού που προσφέρετε;
Οταν ξεκινήσαμε πριν από επτά χρόνια πουλούσαμε σχεδόν αποκλειστικά κοτόπουλο γύρο και ελάχιστο χοιρινό. Τώρα πλέον οι περισσότεροι τρώνε ανάμεικτο που έχει και χοιρινό και κοτόπουλο γύρο. Στο μενού προσφέρουμε γύρο κοτόπουλο, γύρο χοιρινό, φαλάφελ αυτό το πιταρούδι που λέμε εμείς, και χαλούμι. Το χαλούμι πολλοί επιλέγουν επίσης να το προσθέτουν και στο γύρο ή στο φαλάφελ. Τους μάθαμε να τρώνε και χαλούμι, να τιμήσουμε και την Κύπρο μας.
• Ερχονται και από άλλες περιοχές της Σκωτίας για να φάνε τον φημισμένο πλέον γύρο;
Πελάτες μου οδηγούν μέχρι και 40 λεπτά για να έρθουν να φάνε τον γύρο μας. Εχω πελάτες που περιμένουν στην ουρά ακόμα και 45 λεπτά για να φάνε έναν γύρο γιατί πολλές φορές δημιουργούνται ουρές και μέχρι να τους εξυπηρετήσουμε όλους περνάει αρκετή ώρα. Κι όμως, κάθονται στην ουρά και περιμένουν.
• Εσείς όταν ξεκινήσατε να στήνετε την καντίνα φαντάζομαι ότι δεν είχατε σκεφτεί αυτή την εξέλιξη.
Δεν είχα ονειρευτεί τέτοιο πράγμα. Εγώ ένα μεροκάματο ήθελα να βγάλω. Δούλευα σε μαγαζί ενός Ελληνα και δούλευα 11 ώρες και πληρωνόμουν για 8. Του ζήτησα, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν και φίλος μου, από τη στιγμή που κάνω σωστά τη δουλειά μου ή να με πληρώνει για τις 11 ώρες που εργαζόμουν ή να σχολάω όταν ολοκλήρωνα την 8ωρη βάρδια για την οποία πληρωνόμουν. Είχα δύο παιδιά που σπούδαζαν τότε και αυτός ήταν ο λόγος που μετακόμισα στη Σκωτία, για να σπουδάσουν και να δρομολογηθούν τα παιδιά μου. Εκείνος δεν δέχθηκε, μου είπε ότι δεν γινόταν γιατί και οι άλλοι συνάδελφοι εργάζονταν με το ίδιο καθεστώς. Αφού λοιπόν δεν δέχθηκε, εγώ δεν συνέχισα και αποφάσισα να ανοίξω την καντίνα και για να βγάζω το μεροκάματό μου και για να μπορώ να τρώω κι εγώ αυτό το φαγητό που μου έλειπε. Από εκεί και πέρα φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό που δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να βγει σωστά η δουλειά μας, να ευχαριστήσω επίσης τον γιο μου Βαγγέλη που έχει προφέρει πάρα πολλά στην επιχείρηση και ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται και στον ίδιο και επίσης την σύζυγό μου Caron η οποία ως σύντροφός μου τότε, πριν από 7 χρόνια, ήταν εκείνη που με προέτρεψε να ξεκινήσω και να στήσω την επιχείρηση και με στήριξε πάρα πολύ σε όλη την πορεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου