Συνεντεύξεις

Τάσος Σπανός: Η δημοτική αρχή Κολιάδη βρίσκεται σε «vertigo»

• «Ο δήμαρχος Ρόδου ό,τι είναι σήμερα το οφείλει στον κ. Καμπουράκη» • «Αν και έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες και ο δήμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το υποτιθέμενο δάνειο, συνεχίζει να είναι οικονομικά αυτοδύναμος και προς απογοήτευση των μαθητευομένων μάγων της νέας δημοτικής αρχής να μην έχει πτωχεύσει» • «Η δημοτική αρχή δεν δίστασε να τζογάρει με την αξιοπιστία και την εικόνα του δήμου»

Καταπέλτης εναντίον της δημοτικής αρχής Ρόδου και προσωπικά του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη, είναι ο δημοτικός σύμβουλος και τ. αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Σπανός. Ο κ. Σπανός αξιολογεί τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της παράταξης Κολιάδη, αναφέρεται στην τακτική του δημάρχου στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στην έλλειψη σεβασμού απέναντι στον Αντώνη Καμπουράκη υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν οφείλει ό,τι είναι σήμερα, επικαλούμενος τη γνωστή φράση «Ουδείς επικινδυνότερος του ευεργετηθέντος». Ο τέως αντιδήμαρχος αναλύει την οικονομική κατάσταση του δήμου, υποστηρίζοντας ότι ο δήμαρχος Αλ. Κολιάδης δεν δίστασε να ρίξει στο τραπέζι το αφήγημα της καμένης γης και του δήθεν πτωχευμένου δήμου, τζογάροντας με την αξιοπιστία και την εικόνα της Ρόδου.
• Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα πορεία της νέας δημοτικής αρχής, 7 μήνες περίπου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της;
Αγαπητή κα. Παμπρή, ο σοφός λαός μας λέει ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Δυστυχώς η νέα δημοτική αρχή, αρνείται πεισματικά να κυβερνήσει. Έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα της στο παρελθόν αντί στο μέλλον. Είναι άχρωμη, άοσμη και πολιτικά ανύπαρκτη. Η αδράνεια, η ανεπάρκεια και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν το μέλλον και την προοπτική του νησιού μας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που διέπουν τη μέχρι σήμερα πορεία της. Τα πρώτα δείγματα γραφής της είναι αποκαρδιωτικά ενώ τα μέχρι σήμερα δεδομένα πιστοποιούν ότι έχει χάσει ήδη τη μάχη με την καθημερινότητα. Αρκεί μόνο κάποιος να ρίξει μια ματιά γύρω του για να διαπιστώσει ότι τόσο η πόλη της Ρόδου, όσο και τα χωριά έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Θα διαπιστώσει σκουπίδια παντού, πεζοδρόμια ακάθαρτα, τα πάρκα τείνουν να μετατραπούν σε ζούγκλα, γεμάτα από ξερά χόρτα, αποτελώντας εστία πυρκαγιάς και δείχνουν την εικόνα πλήρης εγκατάλειψης, όπως για παράδειγμα οι νησίδες στα Κρητικά.
Οι δημοτικές ενότητες δεν έχουν πλέον τις απαραίτητες προμήθειες στο σύνολό τους όπως συνέβαινε επί δικής μας εποχής, με τα περισσότερα από τα μηχανήματα έργου να μην λειτουργούν, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των προέδρων στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η δημοτική αρχή του κ. Κολιάδη, επενδύει, σε μια εικονική πραγματικότητα και προσπαθεί ανεπιτυχώς να φιλοτεχνήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό της, η οποία καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα.
Οι επιδόσεις της στους 7 πρώτους μήνες είναι πενιχρές και απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής, με ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις που να δίνουν λύσεις στα προβλήματα και να βελτιώνουν το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ειδικά στο θέμα της καθαριότητας όπου ο κ. Κολιάδης με μισόλογα προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής συνεννόησης με τους εργολάβους. Λύσεις του αρπακόλλα, συνδυαζόμενες με επικοινωνιακού χαρακτήρα τεχνάσματα, βασιζόμενες στον εμπαιγμό, την αλαζονεία και την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, απλά αποδεικνύουν πως η δημοτική αρχή βρίσκεται σε «vertigo» και είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κανένα έργο και καμία νέα μελέτη δεν έχει έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι σήμερα. Η άποψή μου αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί ως δικά της έργα τα οποία σχεδιάστηκαν και έχουν πάρει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης από την δική μας δημοτική αρχή. Για παράδειγμα είναι η Νέα Αγορά, το Εθνικό Θέατρο, η προγραμματική σύμβαση για την Παλιά Πόλη, τα smart cities, η αγορά σχετικά με το νέο τρενάκι, η αγορά δέκα νέων απορριμματοφόρων, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα έργου και άλλα πολλά. Η διαφορά λοιπόν τόσο στο ύφος, όσο και στην παραγωγή έργου της δικής μας θητείας σε σχέση με την τρέχουσα είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.


• Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και την εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά εξαιτίας των συχνών παρεμβάσεων του δημάρχου και των συνεχών αντεγκλήσεων;
Το δημοτικό συμβούλιο είναι το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του δήμου μας. Ο δήμαρχος λειτουργεί με περισσή αλαζονεία πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα, δεν διστάζει κάθε φορά να δημιουργεί εντάσεις και να πρωτοστατεί στην συστηματική και ωμή καταστρατήγηση του κανονισμού του Δ.Σ. Στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πρυτανεύει η λογική, οι δημοκρατικές διαδικασίες, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη ούτως ώστε να διεξάγεται ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με μοναδικό σκοπό και στόχο την προώθηση των συμφερόντων του νησιού μας. Δυστυχώς όμως ο σημερινός δήμαρχος, με την ανοχή του προέδρου, σε κάθε συνεδρίαση ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού δυναμιτίζοντας έτσι την ομαλή εξέλιξη των συνεδριάσεων. Με ακρότητες, κραυγές, προσβολές και υπονοούμενα προχωρά στην υιοθέτηση μιας συμπεριφοράς που δεν αρμόζει σε αιρετό εκπρόσωπο, αφού δεν διστάζει κάθε φορά να προπηλακίζει λεκτικά τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Καμπουράκη άλλα και όποιον άλλον τελικά θέλει να εκφράσει αντίθετη άποψη. Οι ύβρεις, οι προσβολές και ο διχαστικός λόγος, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας και πιστεύω βαθύτατα ότι καταδικάζονται από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών. Επενδύει στον λαϊκισμό και στις προσωπικές επιθέσεις δηλητηριάζοντας έτσι τον δημόσιο διάλογο και ευτελίζοντας με αυτήν την πρακτική το δημοτικό συμβούλιο.
Με ευθύνη του δημάρχου είναι φανερό ότι το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο νησί μας έχει αλλάξει, ο κ. Κολιάδης το κατέβασε τόσο χαμηλά, όσο δεν περίμενε κανείς. Φαίνεται ότι αδυνατεί να κατανοήσει ότι ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διεξάγεται με ευπρέπεια όπως και το ό,τι το δημοτικό συμβούλιο δεν αποτελεί πεδίο επίδειξης πεζοδρομιακών εκφράσεων του τύπου «βγάλε τον σκασμό» όπως είπε απευθυνόμενος σε εμένα. Κυρίως όμως δεν αντιλαμβάνεται ότι για όσο χρονικό διάστημα θα είναι δήμαρχος, θα πρέπει να συνυπάρχουμε, να διαφωνούμε πολιτισμένα αλλά να αναζητούμε κάθε φορά πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης για το καλό του τόπου. Οι συγκρούσεις χωρίς νομιμοποιητική βάση, χάριν της δημιουργίας εντυπώσεων, δεν λύνουν προβλήματα, αντίθετα τα διαιωνίζουν και τα πολλαπλασιάζουν.

• Κύριε Σπανέ, θέλω την άποψή σας σχετικά με το πώς κρίνετε τη συμπεριφορά του σημερινού δημάρχου κ. Κολιάδη απέναντι στον πρώην δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη με τον οποίο υπήρξαν στενοί συνεργάτες στο παρελθόν.
Κα. Παμπρή, έχετε απόλυτο δίκιο, ο κ. Κολιάδης υπήρξε στενότατος συνεργάτης του κ. Καμπουράκη για σχεδόν τρεισήμισι χρόνια. Είναι επίσης, κοινά αποδεκτό ότι ο κ. Κολιάδης ό,τι είναι σήμερα το οφείλει στον κ. Καμπουράκη. Χάρη στην τυφλή εμπιστοσύνη αλλά και την ευνοϊκή μεταχείριση που του επέδειξε, κατάφερε να αναρριχηθεί στην θέση του δημάρχου. Εκμεταλλευόμενος όλα τα πλεονεκτήματα που του παρείχε αυτή η προνομιακή μεταχείριση, διαχειρίστηκε τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον αντιδήμαρχο, αφού είχε την ευθύνη της διαχείρισης τριών ταμείων (ΔΟΠΑΡ, ΠΡΟΤΟΥΡ, ΔΕΡΜΑΕ).
Με τη δύναμη λοιπόν που απέρρεε από τις παραπάνω θέσεις κατάφερε να στρατολογήσει αρκετούς ευνοώντας τους, και στη συνέχεια να συγκροτήσει συνδυασμό απέναντι στον ευεργέτη του, κερδίζοντας τελικά τις εκλογές. Αν κάποιος ήθελε να αξιολογήσει αυτήν του την συμπεριφορά, θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού, πολιτική αχαριστία και κατάχρηση εμπιστοσύνης που επέδειξε στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου. Είναι αδιανόητο και πολιτικά απαράδεκτο σε κάθε συμβούλιο ο δήμαρχος να καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπο του κ. Καμπουράκη και όχι μόνο, ενίοτε προσβλητικές αλλά και ειρωνικές κατά βάση.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο επί 3.5 χρόνια ευνοούμενος και παντοδύναμος κ. Κολιάδης ο οποίος έπαιζε σημαντικό ρόλο τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στη ψήφισή τους, δεν βρίσκει ούτε ένα καλό λόγο να πει για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του κ. Καμπουράκη. Νομίζω ότι οι στίχοι του Κώστα Βάρναλη: Θεριά οι άνθρωποι δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν…. χίλιες φορές να γεννηθείς τόσες θα σε σταυρώσουν. Καθώς επίσης και το «Ουδείς επικινδυνότερος του ευεργετηθέντος» και τα δύο πιστεύω πάνε γάντι στην περίπτωση αυτή.
• Η δημοτική αρχή διατυμπανίζει ότι παρέλαβε έναν δήμο χρεοκοπημένο που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε καν στις στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις και αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη δανείου ύψους 9,5 εκ. Εσείς διαχειριστήκατε τους τελευταίους 15 μήνες, ως αντιδήμαρχος τα οικονομικά του δήμου. Τι έχετε να πείτε σχετικά;
Καταρχάς, η οικονομική μας πολιτική υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μας από τρεις αντιδημάρχους Οικονομικών και για τους τελευταίους 15 μήνες από μένα. Καταφέραμε λοιπόν κάτω από αντίξοες συνθήκες, κορωνοϊός, πυρκαγιές, οικονομική κρίση, αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισης των παραλιών, μείωση της εισπραξιμότητας στα ταμεία του δήμου από οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων κλπ., να κρατήσουμε το δήμο όρθιο και σε ικανοποιητικό επίπεδο τα οικονομικά του, στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων 70 ετών.
Το δίλημμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μας οδηγούσε σε δύο δρόμους. Ο πρώτος ήταν να λειτουργήσουμε με καθαρά, ψυχρά, οικονομικά και λογιστικά κριτήρια. Ενώ ο δεύτερος να εφαρμόσουμε μια οικονομική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, προχωρήσαμε στη μείωση των δημοτικών τελών στηρίζοντας έτσι οικονομικά όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρησή της κοινωνικής συνοχής. Εμείς, όπως γνωρίζετε, επιλέξαμε σταθερά το δεύτερο και δεν έχουμε μετανιώσει για αυτό. Σημειώστε παρακαλώ εδώ, ότι εξασφαλίσαμε την ομαλή εξέλιξη όλων των εκτελουμένων έργων και των προμηθειών του δήμου. Σε αντίθεση, με τη νέα δημοτική αρχή, η οποία επέλεξε την εύκολη και αμφιλεγόμενη, εις ότι αφορά την αναγκαιότητα, λύση της σύναψης δανείου ύψους 9,5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση της νέας δημοτικής αρχής, μια βιαστική απόφαση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εκδοχή αυτή (του δανεισμού) επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου ουδέποτε εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει ο δήμος να προχωρήσει σε δανεισμό. Σε αυτό το σημείο πρέπει να μνημονεύσουμε ότι η δημοτική αρχή του κ. Κολιάδη, πέτυχε το ακατόρθωτο, στην προσπάθειά της να παίξει στο πεδίο των εντυπώσεων και να δημιουργήσει επικοινωνιακά αρνητική εικόνα για την παράταξή μας, δεν δίστασε να ρίξει στο τραπέζι το αφήγημα της καμένης γης και του δήθεν πτωχευμένου δήμου, δεν δίστασε επίσης να τζογάρει με την αξιοπιστία, την ομαλή οικονομική πορεία και την εικόνα του δήμου της Ρόδου, ως αξιόπιστος οικονομικός παίχτης στο τραπεζικό σύστημα. Κατάφερε έτσι, με τις πράξεις της και τις δηλώσεις της να διασύρει, να συκοφαντήσει και στο τέλος να κλονίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζών, αφού καμία όπως ήταν φυσικό δεν δέχτηκε να χρηματοδοτήσει έναν χρεοκοπημένο και αδύναμο οικονομικά δήμο, χωρίς πιστοληπτική ικανότητα (συμφώνα πάντα με τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής) που δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το αιτούμενο δάνειο. Τελικά το μόνο που κατάφεραν είναι να βάλουν αυτογκόλ και να διασύρουν την αξιοπιστία του δήμου για να εισπράξουν μικροπολιτικά οφέλη και να ικανοποιήσουν την ανεξήγητη εμμονή και την εμπάθειά τους κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στην πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού, παραβιάζοντας τον νόμο εδώ και πέντε μήνες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό.
Δυστυχώς ο φαύλός κύκλος των λαθών της δημοτικής αρχής συνεχίστηκε σε ό,τι αφορά τους όρους του δανείου, με χρονική διάρκεια 20 ετών και επιτόκιο 5,10 % για τα πρώτα 10 χρόνια και 8,50 % για τα επόμενα 10 χρόνια, την ώρα που τα επιτόκια των τραπεζών (EURIBOR) βαίνουν μειωμένα. Με λίγα λόγια, για τα 9,5 εκατ. οι Ροδίτες και Ροδίτισσες, των οποίων το μέλλον υποθηκεύει με αυτήν της την απόφαση η δημοτική αρχή, θα κληθούν για την αποπληρωμή του δανείου να πληρώσουν το πόσο των 18 εκατ. περίπου (σχεδόν τα διπλάσια). Αντιλαμβάνεστε ότι η δημοτική αρχή ενεργεί με μια προχειρότητα αλλά και μια επιπολαιότητα την στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία θα μπορούσε να μην καταφύγει στην λύση του δανείου. Αρά υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Συγκεκριμένα ο δήμος θα λάβει περίπου 3,5 εκατ. επιπλέον επιχορήγηση από τους ΚΑΠ, θα έχουμε αύξηση των ανταποδοτικών τελών λόγω του ό,τι προβλέπεται μια καλή τουριστική σεζόν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα στα ταμεία του δήμου υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ συνυπολογιζομένου και της προκαταβολής των 10,50 εκατ. από τον φόρο εισοδήματος, καθώς επίσης και τα 12 εκατ. που υπήρχαν στο ταμείο. Να λοιπόν πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι αν και έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες και ο δήμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το υποτιθέμενο δάνειο συνεχίζει να είναι οικονομικά αυτοδύναμος και προς απογοήτευση των μαθητευομένων μάγων της νέας δημοτικής αρχής να μην έχει πτωχεύσει. Επιπλέον, πρόσφατα το ΥΠ.ΕΣ. ανακοίνωσε την διάθεση του ποσού των 80 εκ. για την εξόφληση των απλήρωτων υποχρεώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής. Άλλη μια εξέλιξη που συμβάλει θετικά στην διαχείριση των οικονομικών υποχρεώσεων.
Σε αυτό το σημείο, αγαπητή μου Νατάσα, θα μου επιτρέψεις να αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις ενέργειες και τις προτάσεις που θέσαμε υπόψιν της δημοτικής αρχής ως εναλλακτική λύση για την αποφυγή του δανείου, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω.
• Αναζήτηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
• Ενεργοποίηση μέσω νομοθετικής παρέμβασης της ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών στο μοτίβο του νόμου 4611/2019, σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσαν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τον δήμο με εφάπαξ καταβολή ή έως και 100 δόσεις με απαλλαγή των τόκων και των προσαυξήσεων. Δίνοντας έτσι ένα ισχυρό κίνητρο για να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του δήμου.

• Εξ ορθολογισμός δαπανών με ταυτόχρονη διακοπή υπέρογκων δαπανών.
• Δημιουργία Γραφείου Ανείσπρακτών Οφειλών στο τμήμα της Ταμειακής υπηρεσίας.
• Αίτημα για την επιστροφή διαχείρισης των παραλιών, αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε. στον δήμο.
• Αίτημα έκτακτής χρηματοδότησης στο ΥΠ.ΕΣ.
• Αίτημα για ενεργοποίηση του προγράμματος ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου.
• Επιστροφή της αρμοδιότητας της διαχείρισης της κοιλάδας των Πεταλούδων στον δήμο.
• Ολοκλήρωση της διαδικασίας που εμείς ξεκινήσαμε σχετικά με την άρση από τις τράπεζες των κατασχεμένων οφειλών ύψους 3.500.000 ευρώ.
Εύκολα μπορούν να αντιληφθούν λοιπόν οι πολίτες ότι είναι καπρίτσιο της δημοτικής αρχής και ένα εφεύρημα επικοινωνιακού τύπου, προκειμένου να διασύρουν και να συκοφαντήσουν την προηγούμενή δημοτική αρχή. Προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν σαν άλλοθι.
Κλείνοντας αυτήν την συνέντευξη αφού σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να επισημάνω ότι ανησυχώ βαθύτατα και με προβληματίζει πάρα πολύ, η λανθασμένη πορεία και η νοοτροπία της σημερινής δημοτικής αρχής. Η εικόνα του νησιού μας, επιχειρείται να κακοποιηθεί βάναυσα από συγκεκριμένους κύκλους. Είναι ευθύνη όλων μας να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας ότι υπάρχει και η «άλλη Ρόδος». Η Ρόδος, της ευημερίας, της προόδου, η Ρόδος των ίσων ευκαιριών, η Ρόδος των νοικοκύρηδων, η Ρόδος που πρωταγωνιστεί με την διεθνή της φήμη ως η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Είναι χρέος μας όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσουμε το νησί μας, ακόμα πιο ψηλά, εκεί που πραγματικά αξίζει. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου