Τοπικές Ειδήσεις

Δυσμενείς εκθέσεις για το έργο των LED του Δήμου Ρόδου!!

Εχει δημιουργηθεί μείζον θέμα με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες
Δεν θα πρέπει να αποκλείεται η έκπτωση της κοινοπραξίας!

Μείζον θέμα με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες και επιπτώσεις έχουν προκαλέσει στον Δήμο Ρόδου, δύο αποκαλυπτικές εκθέσεις της τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης του Εργου «ενεργειακή αναβάθμιση -αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων- εφαρμογές Smart cities, με εξοικονόμηση ενέργειας».
«Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά στην υπόθεση των led», σχολίαζε χθες σε συντάκτη της «δημοκρατικής», στενός συνεργάτης του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη με αφορμή το κυριακάτικο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας επί του προκειμένου, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές εξελίξεις στο όλο ζήτημα.
Ο δήμαρχος Ρόδου, όπως έγινε χθες γνωστό, σε παρέα φίλων την Κυριακή, εξήρε την συμπεριφορά των τριών δημοτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων και Υποδομών, που είχαν οριστεί επί των ημερών της απελθούσης διοικήσεως του Δήμου Ρόδου, ως μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του έργου και από το Νοέμβριο του 2019 γνωστοποίησαν εγγράφως σοβαρές παρατηρήσεις για την πορεία του πολυδιαφημισμένου έργου, ενεργώντας με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο δήμαρχος Ρόδου έχει αναλάβει εγγράφως την αρωγή των διοικητικών, νομικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, στα μέλη της τριμελούς επιτροπής.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Ρόδου, είναι προβληματισμένη και για την πορεία του έργου «ενεργειακή αναβάθμιση -αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων- εφαρμογές Smartcities, με εξοικονόμηση ενέργειας του Δήμου Ρόδου», του διαβόητου έργου των LED του Δήμου Ρόδου, αλλά και του έργου του ανεξάρτητου συμβούλου υποστήριξης του Δήμου Ρόδου στο συγκεκριμένο έργο!
Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν προχωρούν με τρόπο που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα του Δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών του, ενώ διαπιστώθηκαν ενέργειες και αμέλειες επιβλαβείς για τα συμφέροντα του Δήμου Ρόδου.
Προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής», συζητείται μάλιστα το ενδεχόμενο να έλθει προς συζήτηση αρμοδίως ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου εισήγηση για την έκπτωση της κοινοπραξίας!
Θυμίζουμε ότι το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του ίδιου έτους και επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε 8 μήνες. Το κόστος του έργου είναι 25.179.312,92 ευρώ (με Φ.Π.Α) και έχει ανατεθεί στην ένωση εταιρειών «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΑΕ – ΓΚΛΟΜΠΙΛΕΝΤ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ LED ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΠΕ – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ».
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία έχει διαπιστωθεί αρμοδίως ότι για την ενεργοποίηση της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσίας απαιτείτο 12ετές χρονοδιάγραμμα το οποίο ούτε υπεβλήθη αρμοδίως και φυσικά ούτε εγκρίθηκε. Δεν υπήρξαν ακόμη εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων συμβάσεις ενεχυρίασης απαιτήσεως και μεσεγγύησης αλλά και προαπαιτούμενη σύμβαση ασφαλιστικής κάλυψης. Φέρεται να υφίσταται σοβαρό θέμα και με εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου.
Διαπιστώθηκε επίσης αρμοδίως ότι οι αποξηλώσεις και τοποθετήσεις φωτιστικών, που ξεκίνησαν προεκλογικώς και συνεχίζονται στην υφιστάμενη εγκατάσταση φωτισμού του Δήμου Ρόδου, δεν έχει γίνει νομίμως!!
Φέρεται ακόμη να διαπιστώθηκε ότι φωτιστικά που χρησιμοποιούνται είναι υποδεέστερα αυτών που είχαν προταθεί και δεν εξασφαλίζουν την προβλεπόμενη από την Σύμβαση εξοικονόμηση ενέργειας ούτε και επάρκεια φωτεινότητας!!
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι ο Σύμβουλος που ανέλαβε την παρακολούθηση του έργου δεν ανταποκρίθηκε στα συμβατικά του καθήκοντα!!!
Η σύμβαση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2019 και τιτλοφορήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση ενεργειακά έργα της χώρας, που ξεκινούσε στη Ρόδο.
Το έργο, όπως είχε δημοσιοποιηθεί, θα υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και ο Δήμος Ρόδου δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τα επόμενα 12 έτη, ούτε για την εγκατάσταση αλλά ούτε και για την συντήρηση του δικτύου.
Τα οφέλη για τον Δήμο της Ρόδου, σε βάθος 12ετίας ήταν:
– Εγκατάσταση 30.400 έξυπνων οδοφωτιστικών, τύπου LED.
– Επίτευξη εγγυημένης εξοικονόμησης ενέργειας 76,11%
– Προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για τον δήμο 11,5 εκατομμύρια συνολικά.
– Εγκατάσταση έξυπνης πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης-τηλεελέγχου η οποία θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να μπορεί να ελέγχει το δίκτυο φωτισμού επί 24ωρου βάσεως σε πραγματικό χρόνο αλλά και την αποκατάσταση κάθε βλάβης με ανώτατο χρονικό όριο αντιμετώπισής της, τις 72 ώρες.
– Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (εκπομπές ρύπων CO2) σημαντικά έως το 2030.
Θυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση – πρόκληση προς όλους εκείνους που αμφισβήτησαν με δημόσιες δηλώσεις τους ως και αρθρογραφία το κύρος των διαδικασιών που ακολούθησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάθεση του έργου της εξοικονόμησης ενέργειας με λαμπτήρες τύπου LED, να προκαλέσουν έρευνα στους σχετικούς φακέλους του συγκεκριμένου έργου και εκείνου, πολλαπλάσιου κόστους του Δήμου Ρόδου.
Ο κ. Χατζημάρκος μάλιστα προανήγγειλε ότι αν δεν ανταποκριθούν οι “αποδέκτες” στην πρόκλησή του, θα το πράξει ο ίδιος, ζητώντας τα σχετικά στοιχεία από τον Δήμο Ρόδου.
Την 16η Ιανουαρίου 2020 δήλωσε δημόσια για το ίδιο θέμα και τα εξής:
«Είναι πολύ επιλεκτική η ευαισθησία σε ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χρήμα σ’ αυτόν τον τόπο. 3εκ. ευρώ διαγωνισμός LED στην ΠΝΑι –σκόνη, πόλεμος. 22εκ. ευρώ διαγωνισμός για LED στον Δήμο Ρόδου… ησυχία, σιωπή. Τι έγινε; Εγώ είπα συγκεκριμένα πράγματα: ότι τα 22εκ. ευρώ για τον διαγωνισμό LED εάν τον κάναμε εμείς, θα ήταν 8,5εκ. ευρώ. Αλλά… ησυχία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου