Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου επιδιώκει λύση με την Alpha Bank

Πιέσεις ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση και να τακτοποιηθεί η οφειλή που δημιουργήθηκε εξαιτίας της χρήσης του λογαριασμού overdraft που ετηρείτο στην Εμπορική Τράπεζα, ασκεί ο Δήμος Ρόδου.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εξεταστεί την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί για την τακτοποίηση της συγκεκριμένης οφειλής.
Για το λόγο αυτό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς στα πλαίσια επίσκεψής του στην Αθήνα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της τράπεζας.
Ο Δήμος Ρόδου με την επιστολή που εστάλη από τον κ. Νίκο Τσουκαλά στην αρμόδια Διεύθυνση της Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα πρότεινε την τακτοποίηση της οφειλής με την καταβολή ποσού ύψους 2.300.000 ευρώ.
Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Αν η απόφαση είναι θετική τότε η οφειλή θα εξοφληθεί και θα κλείσει μια υπόθεση που ταλανίζει το Δήμο Ρόδου από το έτος 2006. Ο Δήμος Ρόδου θα κερδίσει ποσό ύψους 700.000 με 800.000 ευρώ
«Για το λογαριασμό overdraft πιέζω τη Διεύθυνση Καθυστερούμενων Οφειλών της Alpha Bank προκειμένου να εξεταστεί το θέμα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου. Έτσι θα μπορέσουμε και εμείς να τρέξουμε τις διαδικασίες και να τακτοποιήσουμε την οφειλή τώρα που υπάρχουν πόροι για την ρύθμιση των χρεών προς τρίτους», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.

Το ποσό των 2.300.000 ευρώ θα καταβληθεί από τα χρήματα που έχουν σταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές του Δήμου Ρόδου προς τρίτους.
Να σημειωθεί πως η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για την τακτοποίηση των συγκεκριμένων οφειλών λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.
Έχουν εξεταστεί, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς, περισσότερα από 6.000 τιμολόγια. Τακτοποιήθηκαν αρκετές οφειλές. Εξαιτίας της απουσίας κάποιων παραστατικών ορισμένοι προμηθευτές δεν θα μπορέσουν να λάβουν τα χρήματά τους άμεσα.

«Εμείς θα καταθέσουμε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να είναι διαθέσιμα στους προμηθευτές που θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά», έχει δηλώσει για το θέμα αυτό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Ο κ. Τσουκαλάς θα λάβει μέρος, όπως δήλωσε χθες, και στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών προκειμένου να ενημερωθούν οι αυτοδιοικητικοί για τη δυνατότητα που δίνεται στους ΟΤΑ να λάβουν δάνεια για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων.
Ενημέρωση για το θέμα αυτό έκανε σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και εξήγησε πως τα δάνεια αυτά θα χορηγηθούν με ευνοϊκούς όρους και θα αποπληρωθούν σε 25 χρόνια.

«Η δανειοδότηση μπορεί να συνδυαστεί με το νέο ΕΣΠΑ. Είναι ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα, όπως για παράδειγμα η επισκευή του Εθνικού Θεάτρου», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και συμπλήρωσε πως η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει σε 25 χρόνια. Η δανειοδότηση των ΟΤΑ εγκρίθηκε στο τέλος του 2013 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο Προεδρικό Διάταγμα, που ψηφίστηκε, προβλέπεται ότι αν υπάρχει αδυναμία καταβολής των δόσεων, είναι δυνατό να υπάρξει περίοδος χάριτος «πέραν των όσων αναφέρονται στη συναφθείσα σύμβαση» ή να τροποποιηθούν όροι της δανειακής σύμβασης.

Το ύψος, το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων καθορίζονται έπειτα από αξιολόγηση της σκοπιμότητας του δανείου, της βιωσιμότητάς του και της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειστή.
Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται για έργα οδοποιίας, ύδρευσης, διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων και το ύψος τους μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% του προϋπολογισμού του έργου, όχι όμως για τις περιπτώσεις των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο Δήμος Ρόδου φαίνεται να επιδιώκει την επισκευή του Εθνικού Θεάτρου με τη λήψη του συγκεκριμένου δανείου στο μέλλον.
Ο κ. Κουσουρνάς τόνισε πως δεν μπορεί να λάβει δάνειο ο Δήμος Ρόδου τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές. Το θέμα αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου