Ειδήσεις

Οικολόγοι εναντίον… οικολόγου υπουργού

Τη χρονιά που εκπνέει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, γεγονότα και εξελίξεις στην Ελλάδα είτε έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους είτε είχαν πολλά χρόνια να δώσουν το…”παρών”. Ένα από αυτά, που βρέθηκε στο περιθώριο της “hardcore” επικαιρότητας, είναι τα πυρά που δέχτηκε από συντρόφους του, ο προερχόμενος από το κίνημα των Οικολόγων Πρασίνων αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
Το Capital.gr σταχυολόγησε και παρουσιάζει τους μύδρους που δέχτηκε ο κ. Τσιρώνης από ομοτράπεζούς του.
Εθνικός σχεδιασμός-έργα ΣΔΙΤ

Τέλη Ιουλίου ο κ. Τσιρώνης έθεσε σε εφαρμογή, με απόφαση διευθυντή του υπουργείου Περιβάλλοντος, το νέο εθνικό σχέδιο αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που ορίζει πώς η Ελλάδα θα διαχειρίζεται τα απορρίμματά της με ορίζοντα το 2020. Πέραν των αρχικών προβλημάτων νομιμότητας που αντιμετώπισε-καθώς δεν είχε κυρωθεί με την απαιτούμενη ΚΥΑ- ο ΕΣΔΑ παρουσιάζει προβλήματα που έσπευσε να επισημάνει στην ετήσια έκθεσή του το ελληνικό παράρτημα της πολυεθνικής οικολογικής οργάνωσης WWF.

“Ο νέος ΕΣΔΑ στην ουσία ακυρώνει τα έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα οποία είχαν δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο, ενοχοποιώντας εμμέσως το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο για τις παθογένειες της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, χωρίς όμως να εξηγεί πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές και χωρίς να τεκμηριώνει ότι ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε περιβαλλοντικά φιλικότερη διαχείριση ή χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες
[…] Σε αυτές τις περιπτώσεις το βασικό ερώτημα που ανακύπτει για τις ΣΔΙΤ είναι εάν από το προσύμφωνο που έχει υπογραφεί, αλλά και από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, προκύπτουν ρήτρες που θα ενεργοποιήσουν οι ανάδοχοι διεκδικώντας αποζημιώσεις από το Δημόσιο για τα έξοδα που έχουν πραγματοποιήσει για τις περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες μάλιστα εκπονήθηκαν μετά από αποφάσεις της αναθέτουσας αρχής […] Ο νέος ΕΣΔΑ όμως δεν εξηγεί επαρκώς τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, όπως και οι αντίστοιχοι της ανακύκλωσης […]
Απουσιάζει η θεσμοθέτηση του εργαλείου της αξιολόγησης των δήμων ως προς τις επιδόσεις τους στη διαχείριση απορριμμάτων που θα μπορ0ύσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους δήμους αλλά και ως εργαλείο παρακολούθησης της πορείας εφαρμογής του ΕΣΔΑ. Επίσης, ενώ η διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο δήμου δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, ο ΕΣΔΑ αποτυγχάνει να αναγνωρίσει το γεγονός αυτό. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εύρεσης χώρων, είναι σαφώς πρακτικότερο και οικονομικότερο πολλοί μικροί δήμοι να συνεργαστούν στην εύρεση ενός κοινού χώρου και να συνδιαχειρίζονται μια κοινή μονάδα κομποστοποίησης” σημειώνεται στην έκθεση (σελ.59, 60).

Αυθαίρετα
Η τροπολογία του περασμένου Νοεμβρίου από τον αναπληρωτή υπουργό και τον υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή για την αναστολή των κατεδαφίσεων “μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες” προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από οικολογικές οργανώσεις όσο και από το κίνημα των Οικολόγων Πρασίνων. Οι αντιδράσεις αυτές υπήρξαν τόσο σφοδρές που ο κ. Τσιρώνης δεν έχει επαναφέρει έκτοτε, ενάμιση μήνα μετά, τη διάταξη που είχε υποσχεθεί ότι θα επανέφερε μία εβδομάδα αργότερα (ομιλία Γ.Τσιρώνη στη Βουλή, 5 Νοεμβρίου).
“Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους στην κατεπείγουσα τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Η ψήφιση τέτοιων διατάξεων στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες (κατάθεση και ψήφιση την ίδια μέρα), έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Οικολόγους Πράσινους ότι καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και διαλόγου” είχε σημειώσει τότε το κίνημα του οποίου ο Γ.Τσιρώνης αποτελεί συνιδρυτή.
“Οι υπουργοί Ι. Τσιρώνης και Π. Κουρουμπλής κατέθεσαν πριν λίγο αντισυνταγματική και δασοκτόνα τροπολογία υπέρ αυθαιρέτων σε πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σε λίγες ώρες στη Βουλή. Πού είναι τελικά οι “πράσινες” πολιτικές σας κ. Τσιρώνη” ανέφερε η WWF.

Κυνηγοί
Η έκδοση το καλοκαίρι της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του κυνηγιού για την περίοδο 2015-2016 προκάλεσε την μήνη των Οικολόγων Πρασίνων, οι οποίοι είχαν σημειώσει :
“η ανάληψη καθηκόντων από τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη προερχόμενο από το οικολογικό κίνημα έδωσε ελπίδες για μια εφ’ όλης της ύλης επανεξέταση της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Με πλήρη απογοήτευση όμως διαπιστώνουμε ότι η βασική θέση του Υπουργείου απέναντι στο κυνήγι, παραμένει αμετάβλητη.
[…] Οι διαβουλεύσεις του υπουργείου με τις κυνηγετικές οργανώσεις έλαβαν χώρα όπως και στο παρελθόν χωρίς τη συμμετοχή καμιάς φιλοζωικής οργάνωσης ή εκπροσώπου φιλόζωων πολιτών. Το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τα χρόνια αιτήματα πολλών ΜΚΟ για σημαντική μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της πανίδας και των βιοτόπων. Αντιθέτως, για ακόμη μια φορά, εξυπηρετώντας πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος, υπέκυψε στις ψηφοθηρικές πιέσεις μιας μειοψηφίας, αγνοώντας πλήρως το 98% των πολιτών που δεν είναι κυνηγοί και υπονομεύοντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να την καταστρέφουν” (ανακοίνωση θεματικής ομάδας για τα δικαιώματα των ζώων, 14 Αυγ.).

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου