Ρεπορτάζ

Παραμένει και για το 2024 το πρόβλημα με το μειωμένο προσωπικό στα ξενοδοχεία

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου ξεκίνησε με τις αφίξεις να ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες, και την προετοιμασία για την σεζόν 2024 να είναι ήδη σε εξέλιξη προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να διαχειριστούν εγκαίρως την έλλειψη προσωπικού.
Ηδη τον τελευταίο μήνα έχουν ξεκινήσει οι αγγελίες και οι συνεντεύξεις για την εύρεση προσωπικού με στόχο να καλυφθούν οι κενές θέσεις στη σεζόν 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ήδη ξεκίνησαν συμφωνίες για την κάλυψη καίριων θέσεων σε ξενοδοχεία και μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης καθώς οι κενές θέσεις εργασίας ήταν και για φέτος το μεγάλο αγκάθι της τουριστικής περιόδου, επηρεάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Ηδη, οι διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση των στελεχών που ανταποκρίθηκαν υπέρ το δέον στις απαιτητικές συνθήκες έχουν ξεκινήσει καθώς οι προσφορές για «μετεγγραφές» που συνοδεύονται από δελεαστικές οικονομικές προτάσεις φέτος έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», περίπου 2.000 με 2.500 θέσεις εργασίας κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες έμειναν φέτος κενές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για ρεπό στους εργαζόμενους οι οποίοι οριακά αντεπεξήλθαν στις απαιτήσεις προερχόμενοι μάλιστα από την πολύ δύσκολη σεζόν του 2022 που οι κενές θέσεις έφτασαν μέχρι και τις 5.000!
Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας και οι υπερωρίες οδήγησαν και φέτος πολλούς εργαζόμενους σε υπερκόπωση και σε αναρρωτικές άδειες αφού οι περισσότεροι εργάζονται αδιάκοπα από τον Μάιο σε ρυθμούς καλοκαιριού και χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια, σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.
Και παρότι αρχικά οι προσλήψεις από τρίτες χώρες φάνταζαν ως λύση, η προοπτική αυτή «ναυάγησε» εξαιτίας της τεράστιας γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα και φέτος το μεγάλο βάρος να το σηκώσει το υπάρχον εργατικό δυναμικό.
Το βέβαιο είναι πως το εξουθενωμένο από φέτος προσωπικό είναι αδύνατον να εργαστεί με τους ίδιους ρυθμούς και του χρόνου. Επιπλέον, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες που θα λειτουργήσουν από την επόμενη σεζόν στο νησί, θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Οι 2.000 εργαζόμενοι που ήρθαν έπειτα από τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου και της Ενωσης Ξενοδόχων στη βόρεια Ελλάδα, έλυσαν ένα μέρος μόνο του προβλήματος. Τα κενά όμως σε θέσεις μαγείρων, σερβιτόρων, λαντζέρηδων, καμαριερών, ναυαγοσωστών και ειδικοτήτων βοηθητικού προσωπικού δεν καλύφθηκαν στο σύνολό τους προκαλώντας δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις.
Και μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να έδειχναν πως τουλάχιστον φέτος θα ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση, ωστόσο οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν σε συνδυασμό με το γεγονός πως φέτος τα ξενοδοχεία λειτούργησαν από πολύ νωρίς όλα τα τμήματά τους, αποκάλυψαν το πρόβλημα πολύ νωρίτερα.
Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ακόμα και στα τελευταία προ πανδημίας χρόνια, όμως οξύνθηκε στην διετή περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ειδικά στα νησιά.
Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.
Σε αυτά τα δεδομένα ήρθαν να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί, στην περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», 100 περίπου εργαζόμενοι απασχολήθηκαν φέτος σε ξενοδοχεία κυρίως της νότιας Ρόδου προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές -στην πλειονότητά τους άνδρες- οι οποίοι κάλυψαν κενές θέσεις στην εστίαση και στην καθαριότητα.
Οι προερχόμενοι από τρίτες χώρες, όπως επιτρέπει η σχετική νομοθεσία, απασχολούνται κυρίως ως καμαριέρηδες, λαντζέρηδες, κηπουροί καλύπτοντας θέσεις βοηθητικού προσωπικού.
Το ίδιο συμβαίνει με τις θέσεις που έχουν καλύψει σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης -κυρίως στη λάντζα- αθίγγανοι μόνιμοι κάτοικοι της Ρόδου. Οι Ρομά που απασχολούνται φέτος σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις είναι διπλάσιοι από πέρυσι, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα και είναι περίπου 100 άτομα.
Το προσωπικό φέτος φορτώθηκε έναν τεράστιο όγκο εργασίας με επιπλέον βάρδιες και υπερωρίες γι΄αυτό η αναζήτηση εργαζομένων για την κάλυψη των εκατοντάδων κενών θέσεων του 2024 αποτελεί ήδη σπαζοκεφαλιά, πριν καλά καλά κλείσει η σεζόν του 2023.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου