Ειδήσεις

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση

Σε ΦΠΑ τριών ταχυτήτων για την ιδιωτική εκπαίδευση προσανατολίζεται η κυβέρνηση μπροστά στη διαπίστωση πως είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες εξεύρεσης ισοδυνάμων το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, 13% στα φροντιστήρια και απαλλαγή μόνο για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η οδηγία του Αλέξη Τσίπρα προς το υπουργείο Οικονομικών είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας, ούτως ώστε η μέση οικογένεια να απαλλαγεί από την επιβολή ΦΠΑ ύψους 23% στην ιδιωτική εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Το θέμα απασχόλησε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν οι: Τσακαλώτος, Παππάς, Σκουρλέτης, Φλαμπουράρης, Φίλης και Αλεξιάδης. Εκεί διαπιστώθηκε δυστοκία στην εξεύρεση ισοδυνάμων που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% και εξετάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το σενάριο να ισχύσουν οι τρεις κλίμακες ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Aυτοπαγιδεύτηκε η κυβέρνηση

Στο μεταξύ σε μόλις 34,4 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί στα δημόσια ταμεία από την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ.

Το άνωθεν ποσό ισούται μόλις με το 11,5% του προσδοκώμενου δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ, στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και θεσμοί.

Σύμφωνα με το ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ, η απόφαση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν μια πολιτική επιλογή που «μαρτυρά κάκιστο σχεδιασμό και προχειρότητα», καθώς η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης παρείχε στοιχεία που αναφέρονταν στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της τρέχουσας περιόδου (2015-2016), την ώρα που το υπουργείο Παιδείας παρείχε στοιχεία που αφορούσαν το πλήθος μαθητών και εκπαιδευτικών ανά εκπαιδευτήριο, της περιόδου 2011-2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (που αναφέρεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τιμές 2015-2016) και του υπουργείου Παιδείας (για το πλήθος μαθητών, 2011-2012), δεν προκύπτει ότι θα εισπραχθούν 300 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα:

-Στον χώρο της ιδιωτικής τυπικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΙΕΚ) λειτουργούν 958 μονάδες με 105.633 μαθητές.

-εκτός της τυπικής εκπαίδευσης λειτουργούν 9.794 μονάδες (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, κέντρα ελευθέρων σπουδών) με 643.471 μαθητές, ενώ δεν μπορούν να υπολογισθούν με ακρίβεια οι μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Πρόκειται για παραοικονομία με τζίρο που έχει υπολογισθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το 2013 κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 256,7 εκατ. ευρώ.

-Με βάση τη μέση τιμή των διδάκτρων, ο συνολικός τζίρος του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης είναι 986,1 εκατ. ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί ποσό ΦΠΑ 23% 226,8 εκατ. ευρώ.

-Ωστόσο, έχουν ήδη εξαιρεθεί από την επιβολή ΦΠΑ 23% οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα ΙΕΚ. Εάν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί εξαίρεσης των φροντιστηρίων, ΦΠΑ 23% θα ισχύσει μόνο για τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που έχουν τζίρο 381,4 εκατ. ευρώ και αποδιδόμενο ΦΠΑ 87,6 εκατ. ευρώ – μόλις το 30,2% του προσδοκώμενου στόχου των 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στις παραπάνω ιδιωτικές σχολικές μονάδες περιλαμβάνονται όλες όσες ήδη λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες και έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο.

-Η επιβολή ΦΠΑ από 0% σε 23% θα οδηγήσει σε φυγή περίπου 18.000 μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία. Συνακόλουθα οι εκτιμώμενες εισροές θα μειωθούν κατά 81 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ κατά 18,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

-Τα φαινόμενα αδιαφάνειας, αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής θα μειώσουν ακόμη περαιτέρω το ποσό. Ως εκ τούτου και με βάση τους υπολογισμούς του ΚΑΝΕΠ, το προσδοκώμενο τελικό ποσό είσπραξης του ΦΠΑ 23% από ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας δεν θα υπερβαίνει τα 34,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί μόλις στο 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ!

Δικαιολογημένα, λοιπόν, το ΚΑΝΕΠ, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ και οι γονείς μιλούν για «σχεδιαστικό Βατερλώ των εμπνευστών του μέτρου».

Με πληροφορορίες από megatv.com/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου