Η γιαγιά και ο παππούς (από την πλευρά της μητέρας του) ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν την Ελλάδα με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, αυτοί που διέσχισαν τον Ατλαντικό και εγκαταστάθηκαν στο Maryland, της Baltimore. “Διαπίστωσαν πως έχουν βρεθεί σε μια εξαιρετική χώρα, όπου όποιος δουλεύει σκληρά, μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Χρειαζόμαστε μια νέα κατεύθυνση, στην Washington, μια νέα ηγεσία, γιατί οι πολιτικοί καριέρας, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει εμπόδια στην ευκαιρία, είναι φύσει αδύνατο να ανανεώσουν το αμερικανικό όνειρο. Πρέπει να ανακτήσουμε αυτό το όνειρο και αυτό το όραμα, χρειαζόμαστε νέο δρόμο και νέα καθοδήγηση” και εκείνος διαβεβαίωσε πως διαθέτει ό,τι χρειάζεται, για να ηγηθεί αυτής της διαδρομής.

Είναι ο Chrysovalantis Kefalas, ευρύτερα γνωστός στις ΗΠΑ ως Chrys -κίνηση στην οποία προέβη, για να τακτοποιήσει την αδυναμία των ψηφοφόρων του να προφέρουν το όνομα του. Αυτός ήταν ο μόνος συμβιβασμός που έχει κάνει στη μέχρι τώρα πολιτική του καριέρα.

O 35χρονος Ελληνοαμερικανός υποψήφιος για αξίωμα του Γερουσιαστή. Των Ρεπουμπλικανών. Σημείωση: όλα τα μέλη της οικογενείας του είναι Δημοκράτες!Απόφοιτος του ιδιωτικού σχολείου, Calvert Hall και του Loyola University του Maryland, πήρε πτυχίο στη νομική από το University of Baltimore. Μια θεία του (αδελφή της γιαγιάς του για την ακρίβεια) τον έπεισε να ρίξει μια ματιά, στο οικονομικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών, αλλά και σε αυτό για τα θέματα ατομικής ελευθερίας και τότε ήταν που αποφάσισε να δουλέψει για τον Γερουσιαστή, Robert Ehrlich. Όταν εκείνος έγινε Κυβερνήτης, ο Κεφαλάς ανέλαβε τη δουλειά του υπεύθυνου νομικού συμβούλου, στις μεταρρυθμίσεις για την ποινική δικαιοσύνη. Το 2011 κατέθεσε υπέρ της ισονομίας στους γάμους (μεταξύ αντιθέτων και ιδίων φύλων), στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας, στο Maryland και αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίον ενημέρωσε τον κόσμο για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Την οικογένεια του την είχε κατατοπίσει ένα χρόνο νωρίτερα. “Για χρόνια υπέκυπτα στα “θέλω” της ελληνικής κοινότητας που μου κανόνιζε ραντεβού. Ξέρετε με πόσες ανιψιές και εγγονές έχω βγει; Μέχρι που είχα δοκιμάσει τη “reparative therapy” (“θεραπεία επανόρθωσης” από… ειδικούς που διατείνονται πως μπορούν να γιατρέψουν την ομοφυλοφιλία) και όταν ολοκλήρωσα το πρόγραμμα σκέφτηκα “έχεις κάνει τα πάντα και δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που νιώθεις”. Τότε ήταν που είπα στους γονείς μου ότι είμαι gay”.

Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόχειρη την πληροφορία, έως το 2011 και την απόπειρα του να αλλάξει τη νομοθετική εξουσία επί της ισότητας του γάμου, δεν είχε προκύψει έστω ένας εκπρόσωπος της Δεξιάς που έστω να υποστηρίζει τα δικαιώματα της LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transgender) κοινότητας. “Σκέφτηκα πως κάπου εκεί θα τελείωνε η όποια πολιτική μου καριέρα” ομολογεί “δεν υπήρχε περίπτωση να υπηρετήσω το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, σε επίπεδο χώρας ή πολιτείας”. Έκανε λάθος. Ένα χρόνο μετά (και ενώ είχαν μεσολαβήσει σχετικές αρθρογραφίες του στη Ηuffington Post και την Washington Post, μαζί με γενικότερες ενέργειες) οι ψηφοφόροι του Maryland, αυτοί του Main και εκείνοι της Washington ενέκριναν το νόμο. Ήταν η πρώτη φορά που τα δικαιώματα του γάμου επεκτάθηκαν σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, με λαϊκή ψήφο. Σήμερα οι πολιτείες αυτές είναι 17. Σύντομα θα αναλάμβανε να γράφει τις ομιλίες του Attorney General, Eric Holder και επί της ουσίας, δούλευε για τον Barak Obama. Ζούσε στην πρωτεύουσα (το DC) με τον σύντροφο του, Tommy McFly, παραγωγό της δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής “Tommy Shot” (“Είναι ο πρωταθλητής μου, ο βράχος μου” ενημερώνει) και δούλευε για τον Πλανητάρχη, όταν άρχισε να ονειρεύεται τη ζωή του ως υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Το δευτερόλεπτο που διέρρευσε, τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι η Barbara Mikulski αποσύρεται από… την ενεργό δράση (ήταν Senior United States Senator από το Maryland -είναι η γυναίκα με την πιο μακρά θητεία, στην ιστορία του Κογκρέσου των ΗΠΑ), έλαβε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του. Ήταν από τον Tommy και του έλεγε να μην το σκεφτεί και να διεκδικήσει τη θέση.

Για να το κάνει αυτό, χρειάστηκε να επιστρέψει στη Βαλτιμόρη, όπου η οικογένεια του εξακολουθεί να έχει ένα εστιατόριο (Costas Inn). Το κύριο σύνθημα του ήταν “δεν μπορώ να είμαι ο οποιοσδήποτε άλλος, πέραν του εαυτού μου”.

Το News247.gr επικοινώνησε μαζί του, με τη βοήθεια του άμεσου συνεργάτη του, Darron Moffatt.
Κληθείς στη συγκεκριμένη συνέντευξη να μιλήσει για την παιδική του ηλικία, ως τρίτης γενιάς μετανάστη είπε τα εξής:

“Ο πατέρας μου ήλθε από τη Ρόδο και οι γονείς της μητέρας μου από την Κάρπαθο και τον Πειραιά. Υποθέτω ότι έζησα την ελληνική κουλτούρα και τις παραδόσεις, το ίδιο αυστηρά με κάθε έναν που ζει στην Ελλάδα. Η πρώτη μου γλώσσα ήταν τα ελληνικά. Η αλήθεια είναι πως στο νηπιαγωγείο ήξερα περισσότερα ελληνικά, από αγγλικά. Και τότε, είχα έναν φίλο, τον Γρηγόρη, ο οποίος μου έκανε τη μετάφραση. Η εκκλησία μου, ο Άγιος Νικόλαος, ήταν το επίκεντρο του σύμπαντος μου. Μετείχα σε ό,τι εκδήλωση αφορούσε την εκκλησία, πήγαινα στο Κατηχητικό. Ο παππούς και η γιαγιά μου, αλλά και οι γονείς μου ενστάλαξαν μέσα μου την αγάπη για την Ελλάδα και για όσα εκπροσωπούσε, για όσα μαχόταν. Όταν πήγαινα στα ξαδέλφια μου, στην Ελλάδα, συνήθιζαν να μου λένε “είσαι πιο παραδοσιακός Έλληνας, από ό,τι είμαστε εμείς”.

Απάντησε μεταξύ άλλων και στα εξής:

-Διαβάζοντας την ιστορία σας, θα έλεγα πως η λέξη “overachiever” έχει προκύψει για ανθρώπους σαν και εσάς. Ήσασταν ο νεαρότερος δικηγόρος στην ιστορία του Maryland, που τέλεσε χρέη νομικού συμβούλου κυβερνήτη, η καμπάνια σας για US Senate ήταν η πρώτη της ιστορίας, για υποψήφιο που έχει δηλώσει πως είναι gay, όπως ήσασταν ο πρώτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών που αποκαλύψατε ότι είστε ομοφυλόφιλος.

“Κάποιοι ενδεχομένως να πουν ότι έχω ένα chip στον ώμο μου. Ποτέ δεν ένιωσα το αίσθημα της ολοκλήρωσης ή ότι δεν έπρεπε να αποδείξω ποιος είμαι και τι θέλω. Πάντα δίπλα μου έβλεπα ανθρώπους με περισσότερα εφόδια, που πήγαν σε σχολεία με μεγαλύτερο prestige και που θεωρούσα πιο έξυπνους, πιο χαρισματικούς. Η απάντηση μου ήταν να προσπαθώ πάντα να καλύψω τις ελλείψεις μου, δουλεύοντας πιο σκληρά από τον καθένα. Δεν τα πήγαινα καλά με τους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρω, πως δεν προχωράμε όσο γρήγορα χρειάζεται, ως άνθρωποι, ως πολιτεία και ως χώρα. Πρώτα σκέφτηκα διεξοδικά τα πάντα, είδα τα εμπειρικά δεδομένα και αποφάσισα να περπατήσω το δρόμο που είχα επιλέξει ως σωστό, χωρίς να δεχθώ ότι υπήρχε έλλειμμα προόδου”.

 

-Πόσο σημαντικό ήταν για αυτήν την πορεία, να δεχθείτε τη σεξουαλικότητα σας και να την αποκαλύψετε στους οικείους σας;

“Δεν αγκάλιασα αυτό που είμαι, αβίαστα. Το έκανα μετά από πολύ προσεχτική σκέψη, με τεράστια δόση πόνου και εσωτερικής πάλης και έτσι έφτασα εκεί που ήθελα. Με ενδιέφερε να ξέρω, να αποδείξω πως δεν μπορούσα να αλλάξω αυτά που αισθανόμουν. Αυτό δεν συνέβη σε μια νύχτα. Υπό κάποιες έννοιες, πιστεύω ότι ακόμα συντελούνται αλλαγές μέσα μου. Το παράδειγμα είναι διαφορετικό από ό,τι περίμενα, αλλά οι φιλοδοξίες, οι αξίες και η ζωή μπορεί να μείνει η ίδια. Ήταν πολύ σημαντικό να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και να μη νιώθω πως δεν μπορώ να είμαι αυτός που είμαι. Με απελευθέρωσε και δεν υπάρχουν πραγματικά λέξεις, ικανές να περιγράψω τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Το καλύτερο μέρος της ιστορίας ήταν το χαμόγελο στο πρόσωπο της γιαγιάς μου και η χαρά της που με βλέπει να ζω τη ζωή που όφειλα να ζω”.

– Είστε ενεργό μέλος της εκκλησίας του Αγίου Νικόλα, στη Baltimore. Παρεμπιπτόντως, η ορθοδοξία δεν αποδέχεται ακριβώς τους ομοφυλόφιλους. “Κοιτάξτε, η εκκλησία έχει χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Και για χιλιάδες χρόνια, το να είσαι gay ήταν σαν να έχεις κάποια φυσική αναπηρία. Η επιστημονική κοινότητα άλλαξε τη θεώρηση των πραγμάτων, τη δεκαετία του ’80. Η κατανόηση και ο διαφωτισμός έρχεται σε περισσότερους ανθρώπους πια και στην καρδιά μου, πιστεύω πως μια μέρα θα έλθει και στην εκκλησία Του. Πιστεύω ότι η εκκλησία αφορά την αγάπη. Η αγάπη είναι η βάση του οικοδομήματος. Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας ορθόδοξος και η απίστευτη αξία που είναι βυθισμένη στη ζωή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, είναι εκπληκτική. Δεν θα μπορούσα να ευχηθώ για κάποια καλύτερη κοινότητα”.

-Πώς καταφέρατε να μην αποτελέσει πρόβλημα για την ηγεσία του κόμματος σας, η σεξουαλικότητα σας;  “Το επίθετο μου είναι Κεφαλάς και νομίζω ξέρετε τι σημαίνει. Άπαξ και πήρα την απόφαση μου, ήξερα πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αλλάξω τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων και μέχρι τώρα κάτι έχουμε καταφέρει. Σιγά σιγά, υπάρχει πρόοδος, η οποία συνεχίζεται”.

– Ποια ήταν η ανάγκη που σας ώθησε να καταθέσετε στην Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας, στο Maryland, για τα ίσα δικαιώματα στο γάμο;“Έχοντας παλέψει τόσο σκληρά, για να αποδεχθώ τον εαυτό μου, δεν ήθελα ποτέ κανείς να περάσει ό,τι εγώ. Σας είπα και πριν ότι το να αποκαλύψω ποιος είμαι, ήταν σαν… να παρίσταμαι στην κηδεία μου. Ήταν πολύ σκληρό. Κανείς δεν πρέπει να το περνά αυτό. Μα κανείς”.

-Πώς νιώσατε το 2012, οπότε το Maryland έγινε η 9η πολιτεία που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων;“Είχα δουλέψει στις δημοσκοπήσεις εκείνη την ημέρα. Είχα στο μυαλό μου, ένα γράμμα που μου είχε γράψει ο πατέρας μου, όταν του είπα πως είμαι gay. Μεταξύ άλλων, έγραφε ότι δεν θα καταφέρω να αλλάξω τα στερεότυπα και το στίγμα. Κάτι που συνέβη, μέσα σε λίγα χρόνια.  Ήμουν σε κατάσταση δυσπιστίας. Συγκλονισμένος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι μου είχε πει ο νονός μου: όλοι στην οικογένεια είχαν καταθέσει ψήφο. Ήταν μια πολύ συναισθηματική βραδιά”.

– Πώς διαχειρίζεστε την κριτική του δικού σας κόμματος, επί των θεμάτων της LGBT κοινότητας; Εσχάτως, ο Donald Trump είπε πως αντιτάσσεται στους γάμους των ομοφυλόφιλων, ενώ όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρεία των Ρεπουμπλικανών, καταδίκασαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία επιτράπηκαν οι γάμοι των gays. “Ούτε οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά ούτε και οι Δημοκράτες έχουν… καθαρά τα χέρια τους, σε ό,τι αφορά την ισονομία στους γάμους. Πιστεύω ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε, στις επιχειρήσεις, στο να παρέχουμε περισσότερες ευκαιρίες σε όλους στο Maryland και τις ΗΠΑ, όπως και να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη”.

-Πιστεύετε ότι ήλθε η ώρα να αλλάξουν οι Ρεπουμπλικανοί τη φήμη που έχουν ως πολέμιοι των gays; Στο τέλος της ημέρας, τι σχέση έχει η σεξουαλικότητα του καθένα με το δικαίωμα στη ψήφο ή την πολιτική;“Αυτό που πιστεύω είναι ότι το κόμμα των Ρεπουμπλικανών χρειάζεται να ανανεώσει εκείνες τις πετρωμένες ιδεολογίες που έχει και πιο συγκεκριμένα αφορούν την προσωπική ελευθερία, τη δυνατή εθνική άμυνα και τις ίσες ευκαιρίες. Είναι ανάγκη να επικεντρωθούμε στη δουλειά που έχει να κάνει η Αμερική. Δουλειά για να αποκαταστήσει πράγματα, όπως τις κατασκευές στο Maryland και να δώσει σε όλους την ευκαιρία να διαπρέψουν”.

-Ποιος είναι ο υπέρτατος στόχος σας;“Να μη γίνω απλά ο μόνος Ελληνοαμερικανός US Senator της κοινότητας, αλλά να γίνω ο καλύτερος, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές στην Washington, προς όφελος του Maryland, με τρόπο που θα κάνει το αύριο όλων καλύτερο”.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ