Ειδήσεις

Ενσταση κατά του κύρους ανακήρυξης των Συνδυασμών

H δεύτερη ένσταση κατά του κύρους της απόφασης ανακήρυξης του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές, στο Δήμο Ρόδου, υποβλήθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, δια του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, από 8 μέλη της παράταξης «Ρόδος Πορεία Ανατροπής».

Όπως έχει προαναγγείλει η «δημοκρατική», η συγκεκριμένη ένσταση δεν στρέφεται κατ’ άλλων δημοτικών παρατάξεων αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στη διόρθωση λαθών στην κατανομή των εδρών.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας ήδη σήμερα δημοσίευσε νέα απόφαση ανακήρυξης, προκειμένου να διορθώσει μερικά από τα λάθη που διαπιστώθηκαν.
Το γεγονός αυτό από μόνο του φέρεται να προκαλεί 10ήμερη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή ενστάσεων κατά του κύρους της νέας απόφασης αν και ορισμένοι νομικοί θεωρούν ότι η νέα προθεσμία «τρέχει» μόνο για τα τμήματα της αρχικής απόφασης, που μεταρρυθμίστηκε.

Από εκεί και πέρα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι για τις επιδόσεις της ενστάσεως, που υπέβαλε χθες η παράταξη Καρίκη στους 367 υποψηφίους κατά των οποίων στρέφεται, απαιτούνται 12.000 ευρώ σε δαπάνες δικαστικού επιμελητή. Το γεγονός αυτό από μόνο του φέρεται να έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» μεταξύ των 6 υποψηφίων που υπογράφουν το δικόγραφο.

Εν πάση περιπτώσει ο κ. Γ. Υψηλάντης σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Η παράταξή μας υπέβαλε σήμερα αρμοδίως ένσταση για τη μεταρρύθμιση-διόρθωση της Απόφασης 22 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία επικυρώθηκε το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Ήδη με νεότερη απόφασή του, μετά από την παρέμβασή μας, το Πρωτοδικείο προχώρησε σε διόρθωση μέρους των προβλημάτων, αλλά όχι όλων. Αυτό μας οδήγησε τελικώς στην υποβολή της ένστασης.
Παράλληλα παρακολουθούμε ως παράταξη τις υποβληθείσες μέχρι τώρα ενστάσεις από άλλους συνδυασμούς ή μεμονωμένα άτομα και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, όποτε και όταν απαιτηθεί.
Πιστεύουμε ότι οι εκλογές κρίνονται στην κάλπη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνδυασμοί αλλά και οι εκλογείς έφτασαν σ’ αυτήν και έκαναν την επιλογή τους, με όρους τήρησης της νομιμότητας και των κανόνων διεξαγωγής των εκλογών. Η κάλπη δεν είναι πλυντήριο, που ξεπλύνει τους πάντες και τα πάντα!
Αυτό για το οποίο είμαστε όλοι βέβαιοι ως κοινωνία, ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει από τις ενστάσεις και τις αντίστοιχες δικαστικές διαδικασίες, είναι ότι δεν φτάσαμε όλοι στην κάλπη από τον ίδιο δρόμο, με τους ίδιους όρους και με τους ίδιους κανόνες! Εμείς ξέρουμε πώς κάναμε εκλογές, εκείνοι ξέρουν πώς και τι έκαναν, αλλά ο κόσμος γνωρίζει καλύτερα από όλους τι έπραξε ο καθένας μας».
Την ένσταση της παράταξης υπογράφουν οι κ.κ. Γ. Υψηλάντης (επικεφαλής), Σεβαστή Δημητράκη, Άννα Καλαεντζή, Ιωάννης Γιαννέττος, Τσαμπίκος Τόππος, Άννα Κώστα – Μαγγίδη, Αγγελική – Υπατία Καθοπούλη και Ζαβόλας Νικήτας.

Στην ένστασή τους αναφέρεται ότι η μία από τις τρεις έδρες συμβούλων της τοπικής κοινότητας Αγίου Ισιδώρου του Δήμου Ρόδου έπρεπε να καταλάβει η παράταξη «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» και να ανακηρυχθεί ως τακτική σύμβουλος της ως άνω τοπικής κοινότητας η κ. Δημητράκη Σεβαστή με αναπληρωματική σύμβουλο την κ. Καλαεντζή Άννα. Εσφαλμένα η απόφαση κατακύρωσε την έδρα στον συνδυασμό «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» και εξέλεξε στη θέση του τακτικού συμβούλου, της ως άνω τοπικής κοινότητας τον κ. Κυριακάκη Νικόλαο.
Συγκεκριμένα το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων, όλων των συνδυασμών, που συμμετείχαν στην αρχική ψηφοφορία και είχαν υποψήφιους για το τοπικό συμβούλιο της συγκεκριμένης τοπικής κοινότητας, είναι 500. Απ΄ αυτά 214 ψήφους έλαβε ο συνδυασμός «Ρόδος Δύναμη Πολιτών», 169 ψήφους ο συνδυασμός «Ροδίων Όραμα» και 117 ψήφους ο συνδυασμός «Ρόδος Πορεία Ανατροπής».

Επισημαίνεται παραπέρα ότι η μία από τις τρεις έδρες συμβούλων της τοπικής κοινότητας Απολακκιάς του Δήμου Ρόδου, έπρεπε να καταλάβει η παράταξη «Ρόδος Πορεία Ανατροπής» και να ανακηρυχθεί ως τακτικός σύμβουλος της ως άνω τοπικής κοινότητας ο κ. Γιαννέττου Ιωάννης. Εσφαλμένα η απόφαση κατακύρωσε την έδρα στον συνδυασμό «Ροδίων Οραμα» και εξέλεξε στη θέση του τακτικού συμβούλου της ως άνω τοπικής κοινότητας την κ. Γιαννέτου Στυλιανή (Στέλλα).

Επιπλέον η μία από τις τρεις έδρες συμβούλων της τοπικής κοινότητας Διμυλιάς του Δήμου Ρόδου ορθά μεν κατέλαβε η παράταξη «Ρόδος Πορεία Ανατροπής», εσφαλμένα ωστόσο η απόφαση ανακήρυξε ως τακτικό σύμβουλο της ως άνω τοπικής κοινότητας τον κ. Γκουγκουντρή Ιωάννη, ενώ όφειλε να ανακηρύξει στην θέση του τον Τσαμπίκο Τόππου.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ανακηρύχθηκε νομίμως ως υποψήφια τοπική σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Ρόδου με τον συνδυασμό η κ. Αγγελική – Υπατία Καθοπούλη. Κατά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος το όνομα της περιλαμβάνεται στους επίσημους πίνακες διαλογής ψήφων υπέρ των υποψηφίων, που διαβιβάζονται από το Πρωτοδικείο Ρόδου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με βάση τους οποίους λαμβάνει συνολικά 126 ψήφους. Πλην όμως, από προφανή παραδρομή το όνομα της παραλείπεται και απουσιάζει από τον πίνακα αποτελεσμάτων των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού στην Δημοτική Κοινότητα Ρόδου.
Επίσης από προφανή παραδρομή στον ίδιο πίνακα αποτελεσμάτων των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού αναγράφεται δύο φορές το όνομα του υποψήφιου συμβούλου κ. Νικόλαου Τσουβαλά με συνέπεια να ανακηρυχθεί αναπληρωματικός σύμβουλος του συνδυασμού μία φορά στην θέση 5 που είναι και η ορθή, σύμφωνα με τον αριθμό των ψήφων, που έλαβε ( 171 ) και άλλη μία φορά στην θέση 11.
Την ένσταση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Τάσος Ντάλιας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου