Ειδήσεις

Αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων

Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους από τομεακά προγράμματα των υπουργείων και το νέο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η νέα περιφερειακή αρχή, όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έχει ανεβάσει τον πήχυ ψηλά και θα αγωνιστεί για να εισρεύσουν περισσότεροι πόροι στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες από τα τομεακά προγράμματα και να υλοποιηθούν περισσότερα έργα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των πόρων από τα τομεακά προγράμματα ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε την περασμένη Πέμπτη συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επιδίωξη της νέας περιφερειακής αρχής είναι να μην μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και έχουν προταθεί για απένταξη.
Στο μεταξύ ξεκίνησε χθες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η διαδικασία ενημέρωσης του νέου περιφερειάρχη για την πορεία των έργων που υλοποιούνται από το ΕΣΠΑ και το σχεδιασμό που έγινε για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Την ενημέρωση έκαναν στον κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο προϊστάμενος της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής κ. Αντώνης Βουτσίνος. Συμμετείχαν στη σύσκεψη ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ. Γιάννης Φλεβάρης, Φιλήμωνας Ζαννετίδης, Ηλίας Ζωγραφίδης, Δημήτρης Τσοπανάκης, Χρήστος Ευστρατίου και Νίκος Καραμαρίτης.
«Είχαμε συνάντηση για το νέο ΕΣΠΑ που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ως χρόνος εκκίνησης της νέας προγραμματικής περιόδου είναι το τέλος του τρέχοντος έτους. Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα έργα που είναι ξεκάθαρο πως θα απενταχθούν. Οι σχετικές αποφάσεις για την τύχη τους θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως το ηθικό είναι τα έργα, που έχουν απενταχθεί να μην κληροδοτηθούν στη νέα περιφερειακή αρχή.

«Θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα για τα εννέα έργα που θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο. Το κόστος αυτών ίσως θα μειώσει τους πόρους για άλλα έργα. Μπορεί τελικά να υπάρξει μείωσή τους», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως μέχρι τις 17 Ιουλίου θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη νέα προγραμματική περίοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 17 Ιουλίου είναι λίγος και δεν μπορεί να γίνει μεγάλη παρέμβαση. Εμείς δώσαμε τους κατευθυντήριους άξονες στην διαχειριστική αρχή προκειμένου να περιγραφούν στο κείμενο. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια συνάντηση. Θα μεταβούμε και στη Σύρο για να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει εσωτερική ανακατανομή στους πέντε άξονες που έχει το νέο ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και συμπλήρωσε πως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο τομείς (άυλες δράσεις τουρισμού και πολιτισμού).
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να εισρεύσουν περισσότεροι πόροι.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, που δεν μπορεί να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο. Μέχρι να αναλάβουμε, πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα. Είναι αναγκαίο να διεξάγουμε συναντήσεις στα υπουργεία προκειμένου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να πάρει αυτά που δικαιούται από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων. Διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό. Την περασμένη Πέμπτη είχα την πρώτη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι πολύ μεγάλο το θέμα και θα πρέπει από εκεί να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τις κατανομές των τομεακών προγραμμάτων», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως οι πόροι που αναλογούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το νέο ΕΣΠΑ, δεν είναι πολλοί.

«Τα χρήματα δεν είναι πολλά και η Περιφέρεια έχει τεράστιες ανάγκες. Η σημασία που έχουν τα νησιά μας στην εθνική οικονομία και στην προσπάθεια για ανάταση δεν αποτυπώνεται στους πόρους που δίνονται. Πρέπει να γίνει μεγάλη και σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου να λάβουν τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες όσους πόρους πρέπει. Το επόμενο μεγάλο θέμα μας είναι τα τομεακά των υπουργείων. Έγιναν συναντήσεις σε δυο υπουργεία. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί και για το λόγο αυτό θα βρίσκομαι σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και συμπλήρωσε πως τώρα δεν θα γίνει εξειδίκευση της πρότασης, που θα κατατεθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως προτίθεται να δημιουργήσει μια δομή για την στήριξη των μικρών νησιωτικών ΟΤΑ.
«Πάντα οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση έργων ήταν δύσκολες. Είναι ανάγκη να βρεθεί τρόπος για να στηριχθούν οι νησιωτικοί δήμοι που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες. Επεξεργαζόμαστε ιδέες για να δημιουργηθεί μια δομή που θα στηρίζει δήμους νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 4.000 κατοίκων», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης.

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας.
«Ο κόσμος απευθύνεται σε μας αναζητώντας λύσεις σε όλα τα προβλήματα που τον βασανίζουν. Από μας θα περιμένετε όλες τις παρεμβάσεις από την 1η Σεπτεμβρίου».
Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των πόρων που διεκδικεί η νέα περιφερειακή αρχή, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μας αναλογούν 150 εκατομμύρια από τα τομεακά των υπουργείων. Διεκδικούμε πολύ περισσότερα χρήματα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα προσπαθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε».

Στην χθεσινή σύσκεψη αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο εν ενεργεία περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Είμαστε οι πρώτοι που ενημερώνουν τους νεοεκλεγέντες, κυρίως σε ό,τι αφορά την πορεία του ΕΣΠΑ και το νέο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα που «τρέχει» πάει καλά. Οι στόχοι που θέσαμε έχουν επιτευχθεί. Υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με έργα τα οποία βρίσκονται σε ένα στάδιο αξιολόγησης. Μπορεί κάποια από αυτά να μην μπορέσουν να προχωρήσουν. Υπάρχει ένα πρόβλημα με το πρόγραμμα που αφορά το περιβάλλον. Αποτυπώθηκε στη συνάντηση η εικόνα της κατάστασης ανά νησί. Ενημερώσαμε και για τον προγραμματισμό που κάναμε για τη νέα προγραμματική περίοδο. Οι πόροι που έχουν διατεθεί στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι 30% λιγότεροι από ό,τι στην προηγούμενη προγραμματική. Υπολογίζουμε πως εμείς έχουμε εξασφαλίσει τους ίδιους πόρους που είχαμε με το ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Σε ερώτηση σχετικά με τα έργα που θα απενταχθούν, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Εξετάζουμε τα έργα που δεν έχουν δυνατότητα και προοπτική να υλοποιηθούν στην παρούσα προγραμμματική και θα απενταχθούν. Είναι έξι έργα. Μεταξύ αυτών είναι και οι προμήθειες. Θέτουμε στο μικροσκόπιο και τα έργα που θα πρέπει να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική. Αυτό είναι καλό γιατί είχαμε “οβερμπούκινγκ” 130%. Με τις οδηγίες που λάβαμε θα περιοριστούμε στο 115%. Έτσι έργα που μπορούν να υλοποιηθούν τώρα θα μεταφερθούν στο νέο πρόγραμμα. Επίσης υπολογίζουμε πως το ΣΕΣ θα ξεκινήσει να υλοποιείται στο τέλος του 2014».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον αγώνα που θα πρέπει να γίνει για να αυξηθούν οι πόροι που θα εισρεύσουν από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.
«Πρέπει να γίνει αγώνας. Αν επιτύχουμε το στόχο, μπορούμε να φθάσουμε τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ξεκινήσει τις συνεργασίες για το θέμα αυτό. Το ίδιο πράττει και ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Θα συγκλίνουμε κάποια στιγμή προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου