Τοπικές Ειδήσεις

Τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης πνίγονται στα αγριόχορτα και η προγραμματική σύμβαση στον ύπνο της

• Παρά την πανηγυρική υπογραφή έργου 10ετούς διάρκειας με στόχο τον καθαρισμό και τη συντήρηση των οχυρώσεων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, η δημοτική αρχή του νησιού δεν έχει τηρήσει ούτε έναν όρο της συμφωνίας • Το ηλεκτροκίνητο καλαθοφόρο που θα έσωζε τα τείχη παραμένει φάντασμα, οι τοίχοι γεμάτοι ξερόχορτα, και το μνημείο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης που θα ζήλευε ακόμα και η πιο παραμελημένη αυλή

Οταν το 2021 ανακοινώθηκε πανηγυρικά το έργο «Υπηρεσία – Παρεμβάσεις στις περιμετρικές οχυρώσεις της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου», ο Δήμος Ρόδου μιλούσε για μία νέα εποχή φροντίδας του εμβληματικού μνημείου. Κι όμως, σήμερα, 4 χρόνια μετά, τα τείχη έχουν να δουν καθαρισμό από τότε που οι Ιππότες έβαζαν χέρι με σπαθί.
Το μνημείο που δεσπόζει στο κέντρο της Παλιάς Πόλης έχει παραδοθεί στα αγριόχορτα. Κυριολεκτικά. Οι θύρες, οι επάλξεις και οι αυλές έχουν καλυφθεί από πυκνή βλάστηση, ενώ σε ορισμένα σημεία είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς αν κοιτάζει μεσαιωνικό τείχος ή εγκαταλελειμμένο οικόπεδο.
Το καλαθοφόρο του μέλλοντος
Το έργο προέβλεπε χρήση ειδικού ηλεκτροκίνητου καλαθοφόρου με βραχίονα 22 μέτρων, με το οποίο πιστοποιημένο συνεργείο θα ανελάμβανε την αποψίλωση των δυσπρόσιτων σημείων. Όχι απλώς για να «φαίνεται ωραίο» το μνημείο – όπως θα το έθετε κάποιος ρομαντικός – αλλά για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διαφύλαξη του ίδιου του οικοδομήματος από καταρρεύσεις.
Στην πράξη, βέβαια, αυτό το καλαθοφόρο – που πληρώθηκε από τον Δήμο – παραμένει πιο άφαντο και από τη διαφάνεια στη διαχείριση. Αν πράγματι αγοράστηκε ποτέ ή έστω λειτούργησε για… ένα μεσημέρι, παραμένει ένα μυστήριο που μόνο ο Μπόρχες θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει.

Η “προγραμματική” κοροϊδία
Η σύμβαση προβλέπει ότι οι εργασίες θα εκτελούνται ετησίως, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Προβλέπει επίσης διαρκή ευπρεπισμό των τειχών και αποτροπή φθορών.
Στην πραγματικότητα, οι όροι της δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Καμία επιτροπή παρακολούθησης δεν φαίνεται να έχει κινητοποιηθεί, καμία ποινική ρήτρα δεν επιβλήθηκε, κανένας πολιτικός προϊστάμενος δεν ενοχλήθηκε. Γιατί να το κάνουν άλλωστε; Τα χορτάρια δεν ψηφίζουν.

Μνημείο ή βοτανικός κήπος;
Όσοι επισκέπτονται τη Μεσαιωνική Πόλη, βλέπουν κάτι που μοιάζει περισσότερο με φυσικό πάρκο παρά με παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Τα αγριόχορτα δίνουν μάχη για το ποιο θα κατακτήσει την κορυφή των επάλξεων, τα έντομα έχουν δημιουργήσει αποικίες και η εικόνα προς τον τουρίστα εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Εδώ, η αδιαφορία έχει κερδίσει.
Και τώρα τι;
Το ερώτημα είναι προφανές: Τι απέγινε το έργο; Πού είναι το συνεργείο; Τι κάνει ο Δήμος Ρόδου; Και αν αυτό είναι το επίπεδο μέριμνας για το πιο εμβληματικό σημείο της πόλης, τι άραγε συμβαίνει στα υπόλοιπα; Η Μεσαιωνική Πόλη παρακμάζει, πνιγμένη στο χορτάρι και στην αδιαφορία.


 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου