Τοπικές Ειδήσεις

Προγραμματική σύμβαση για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η παρουσίαση της Προγραμματικής Σύμβασης για την «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ», στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου, παρουσία του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη, του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μπάρδου, του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης δρ. Στέφανου Δράκου, του αντιδημάρχου Στράτου Καρίκη, του αντιδημάρχου Θανάση Βυρίνη, του Ππροέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νοτίας Δωδεκανήσου, Βασίλη Παπαοικονόμου, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνιας Μιχαηλίδου, της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Παναγιώτας Ψαρρή, της αναπληρώτριας προϊσταμένης του Τμήματος Μελετών και Έργων Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, Κατερίνας Μανούσου-Ντέλλα και της προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), Νικολέτας Διβάρη-Βαλάκου.
Υπενθυμίζεται ότι η Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη υπεγράφη στις 7 Απριλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, τριάντα εννέα (39) έτη μετά την πρώτη προγραμματική σύμβαση (28 Σεπτεμβρίου 1984). Η Προγραμματική Σύμβαση δεκαετούς (10) αρχικής διάρκειας με δυνατότητα παράτασης, έχει αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό έργων, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών, εξήντα τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων εβδομήντα έξι χιλιάδων διακοσίων σαράντα τεσσάρων ευρώ και τριάντα λεπτών (63.576.244,30 ευρώ) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, στοχεύει:
α) στη διαρκή, αδιάκοπη και αγαστή συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών με την παράλληλη ανάπτυξη ισχυρής και αδιάρρηκτης σύμπραξης μεταξύ τους, η οποία θα συνδράμει στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των περιγραφόμενων Μελετών, Έργων, Δράσεων, Υπηρεσιών κτλ.
β) στον καθορισμό ενός κοινού, ενιαίου, συνεκτικού πλαισίου δράσης, βάσει του οποίου τίθενται επιμέρους στόχοι και καθολικοί σκοποί, οι οποίοι συμφωνείται να υλοποιηθούν,
γ) στον καθορισμό και προσδιορισμό των μέσων, τρόπων και διαδικασιών υλοποίησης των όσων περιγράφονται στην παρούσα,
δ) στη διάθεση συγκεκριμένων και προδιαγεγραμμένων χρηματικών πόρων που θα εξασφαλίζουν την εκτέλεση των Μελετών, Έργων, Δράσεων, Υπηρεσιών κτλ., διασφαλίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά της περιοχής,
ε) στη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και
ζ) στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτόμας ανάπτυξης, με σκοπό την οικονομική της ευημερία, τη στήριξη του ενεργού οικισμού της και κυρίως τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, βάσει των Διεθνών Συμβάσεων και των προστατευτικών διατάξεων του ν. 4858/2021.


“Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράψαμε, και ξεκινάμε να υλοποιούμε, πετύχαμε αυτό, που για χρόνια ολόκληρα, φαινόταν όχι απλά δύσκολο, ακόμη και ακατόρθωτο. Και το πετύχαμε, όχι βέβαια, γιατί είμαστε θαυματοποιοί, αλλά γιατί ενώσαμε πολλά χέρια: Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρειά μας, ο Δήμος μας, οι αρχαιολόγοι μας, φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Ενώσαμε χέρια, και δουλέψαμε. Χωρίς ωράριο, αλλά με πρόγραμμα. Χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με σχέδιο. Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με αρχές. Χωρίς πελατειακές εξαρτήσεις, αλλά με αξίες, που έχουν στο επίκεντρο τον Ροδίτη, και τις ανάγκες του.
Τον Ροδίτη κάτοικο της Παλιάς Πόλης, που έχει δικαίωμα, σε μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, γιατί είναι αυτός, που μέσα στη διάρκεια του χρόνου, κρατά ζωντανή τη Μεσαιωνική μας Πόλη. Αλλά και τον Ροδίτη, που ξεδιπλώνει το επιχειρηματικό ταλέντο του, στην Παλιά Πόλη, και δημιουργεί πλούτο για το νησί μας, και για τους ανθρώπους του.
Εκεί, που άλλοτε δημιουργούνταν αντιπαλότητες, και εφαρμόζονταν τακτικές, του «διαίρει & βασίλευε», εμείς ως Δήμος Ρόδου, είδαμε τις Ευκαιρίες Συνθέσεων. Είδαμε τη μεγάλη εικόνα, του πώς θα αποτελέσει, η Μεσαιωνική Πόλη μας, όχι απλά ένα τοπόσημο, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, αλλά και ένα Παγκόσμιο Παράδειγμα. Ένα πρότυπο, για το πώς σε έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, μπορούμε να εναρμονίσουμε μεταξύ τους, την Οικιστική, και την Εμπορική Δραστηριότητα. Και μάλιστα, μέσα σε ένα Μνημείο, Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που μένει ζωντανό, και αφηγείται με μοναδικό τρόπο, στους επισκέπτες μας, την τόσο λαμπρή, και ξεχωριστή ιστορία, του νησιού μας”, δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης και συμπλήρωσε ότι:
«Στη Ρόδο μας, στη «νύμφη του Ήλιου», ΔΕΝ αξίζει τίποτα λιγότερο από το καλύτερο. Είμαι πραγματικά περήφανος, πρωτίστως, σαν απλός Ροδίτης, που το νησί μας πέτυχε, να εξασφαλίσει μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση, που υπογράψαμε, τον Οδικό Χάρτη, που οδηγεί με στοχευμένα βήματα, στο καλύτερο δυνατόν μέλλον, για τη Μεσαιωνική Πόλη μας. Μέλλον για όλους. Κατοίκους, επαγγελματίες, επισκέπτες. Μέλλον βιωσιμότητας, ποιότητας, καινοτομίας και σύγχρονης τεχνολογίας. Μέλλον ανάπτυξης, αλλά και δικαιοσύνης, μέσα στην καθημερινότητα».
Ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος στην ομιλία του με θέμα: «Ο Δήμος Ρόδου ως πυλώνας προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού συνόλου της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου – Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης 2023 – 2033», αναφέρθηκε σε καίρια σημεία της Προγραμματικής σύμβασης, στις μελέτες αναπλάσεων, στις μελέτες των έργων, στις προμήθειες, στις υπηρεσίες κ.ο.κ.
Στις μελέτες που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση ενδεικτικά αναφέρονται:
• Αναθεώρηση Κανονιστικών Διατάξεων Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου,
• Πολεοδομική Μελέτη Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (Β΄ Φάση),
• Πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου,
• Ανάπλαση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου νήσου Ρόδου και
• Μελέτη Αποκατάστασης και ανάδειξης του Καταλανικού Αρχοντικού (ΒΚ 1485) στην οδό Σιμίου 1.
Στα έργα που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση ενδεικτικά αναφέρονται:
• Διαχείριση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης,
• Υπόγεια δίκτυα Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου,
• Υπόγεια δίκτυα δημοτικού φωτισμού Ρόδου,
• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
• Άμεσα μέτρα προστασίας και άρσης ετοιμορροπίας σε Μεσαιωνική πόλη,
• Ανάπλαση τεσσάρων (4) πλατειών στη Μεσαιωνική πόλη Ρόδου,
• Αποκατάσταση του κτηρίου που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας στη Μεσαιωνική Πόλη και εκσυγχρονισμός/δημιουργία σύγχρονης δομής υγείας,
• Αποκατάσταση, εκσυγχρονισμός και επαναλειτουργία Δημοτικών Λουτρών Μεσαιωνικής Πόλης νήσου Ρόδου,• Ανάδειξη, διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Νεωρίων και των Μεσαιωνικών Κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και δημιουργίας υπαίθριας γλυπτοθήκης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και στην αρχαία ακρόπολη Ρόδου και
• Διαμόρφωση υπαίθριου μουσείου στο Μώλο των Μύλων του μεσαιωνικού λιμανιού της πόλης της Ρόδου: α) Αποκατάσταση και ανάδειξη των διαχρονικών οχυρωματικών κατασκευών του Μώλου των Μύλων και β) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου των Μύλων ως υπαίθριου μουσείου.
Η κυρία Μιχαηλίδου μίλησε για τη συμβολή του ΥΠΠΟΑ στον επανασχεδιασμό της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Αντίστοιχα η κυρία Μανούσου-Ντέλλα έκανε μία αναδρομή στις κοινωνικές προϋποθέσεις στη διαχείριση των μνημειακών χωρών της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου