Ρεπορτάζ

Μερική μεταρρύθμιση διάταξης κατάσχεσης καταθέσεων από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς διατάχθηκε η μερική μεταρρύθμιση διάταξης του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ώστε να αρθεί η δέσμευση λογαριασμού ενός κατοίκου της Καρπάθου, που ενεπλάκη σε υπόθεση διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών, μόνο ως προς τα πιστωθέντα σ’ αυτόν από το ΟΠΕΚΕΠΕ χρηματικά ποσά από την 19η Μαρτίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εκδόθηκε με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά την υποβολή αναφοράς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας / Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιώς με την οποία υποβλήθηκε προανακριτικό υλικό που αφορά στη δράση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στο διάστημα από 7 Δεκεμβρίου 2020 έως 16 Ιουνίου 2021.
Εχει ειδικότερα διαταχθεί η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων Δωδεκανήσιων και συγκεκριμένα ενός 34χρονου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 40χρονου που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 29χρονου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 27χρονου που γεννήθηκε στην Ρόδο και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 45χρονου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 28χρονου που γεννήθηκε και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 51χρονου που γεννήθηκε στην Αυστραλία και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 37χρονου που γεννήθηκε και διαμένει στην Ρόδο, ενός 34χρονου που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και διαμένει στην Κάρπαθο, ενός 37χρονου που γεννήθηκε στον Πειραιά και διαμένει στην Κάρπαθο κι ενός 30χρονου που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάσο.
Η δικογραφία εις βάρος των 21 κατηγορούμενων έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιώς.
Οι 9 από τους 21, που είναι και οι κύριοι κατηγορούμενοι, φέρονται σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, αλλά τουλάχιστον από την 7η Δεκεμβρίου του 2020, να συγκρότησαν από κοινού εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, στην οποία εντάχθηκαν, κατά περίπτωση και με διαφορετικούς ρόλους με σκοπό την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ήτοι αγορά, αποθήκευση, πώληση, προσφορά, διανομή, διάθεση, αποστολή, παράδοση, παρακατάθεση, κατοχή, παρασκευή και νόθευση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η δράση συμμετοχή των προαναφερόμενων προσώπων στην οργάνωση ποικίλλει.
Κεντρικό-συνδετικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται ότι είχε ένας 50χρονος κάτοικος Πειραιώς, ο οποίος προμηθεύονταν από μέλη της οργάνωσης ναρκωτικές ουσίες, διαφόρων ειδών, προσδιοριζόμενες τουλάχιστον σε κοκαΐνη και κάνναβη και εν συνεχεία τις διακινούσε με άλλα μέλη του εγκληματικού δικτύου σε Κάρπαθο και Κάσο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. κάθε δέκα ημέρες οι προμηθευτές από την Αθήνα έστελναν στους διακινητές στο νησί, δέμα με ναρκωτικά αξίας 5.000 ευρώ. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι διακινητές αγόραζαν το 1 γραμμάριο κοκαΐνης προς 80 ευρώ και το πωλούσαν στους χρήστες προς 100 ευρώ.
Στην πολυσέλιδη δικογραφία περιλαμβάνονται οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνεχώς άλλαζαν τις λέξεις με τις οποίες αποκαλούσαν την κοκαΐνη και το χασίς. Στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες ονόμαζαν τα ναρκωτικά «Λέο», «κούκου», «μαρούλι», «λουκούμι», «αλβανικό», «λάμπες», «πρίζες», «κρασί», «σερβιτόρα», «κόρη», «χαλίκι», «λίπασμα», «λαμπάκια», «ανταλλακτικά», «σακούλες», «ρούχα», «υδραυλικά», «σωλήνας», «ροφός», «ηλιέλαιο», «κατσίκια», «καλώδιο».
Μάλιστα, το κάθε μέλος είχε το δικό του προσωνύμιο: Βοσκός, ψαράς, μουσικός, γάτος, βουτηχτής, μικρός, γωνιακός, μαθητής.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης.
Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης διαχειρίζονταν διαμερίσματα πολυκατοικιών στον Πειραιά, τα οποία είχαν εκμισθώσει είτε στο όνομά τους είτε σε τρίτα άτομα, και τα επισκέπτονταν σχεδόν καθημερινά, κυρίως τις βραδινές ώρες.
Τις ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης που προορίζονταν για διακίνηση, τις προμήθευαν σε μέλος με κεντρικό ρόλο, ο οποίος με τη σειρά του φρόντιζε, μέσω άλλων μελών, να τις συσκευάζει μέσα σε άλλα είδη (μικρές συσκευές, λάμπες, πρίζες κ.λπ.). Στη συνέχεια μεταφέρονταν με μεταφορική εταιρεία στην Κάρπαθο.
Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, στα δέματα ανέγραφαν διαφορετικά – ψευδή στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να μην αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των συσκευασιών (ψεκασμός και κάλυψη με μαύρο φιλμ), χρησιμοποιώντας και κώδικα επικοινωνίας για το είδος και τις διακινούμενες ποσότητες.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Κώστας Διακονής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου