Ειδήσεις

“Τα υδατοδρόμια θα «απογειώσουν» την κρουαζιέρα”

Τη σημασία των υδατοδρομίων για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών τόνισε ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, στην ομιλία του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Λουτρακίου, με θέμα «Υδατοδρόμια-Κρουαζιέρα-Αεροδρόμια-Ανάπτυξη-Ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον τομέα της κρουαζιέρας και των λιμενικών υποδομών και σημείωσε ότι η κρουαζιέρα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των αρνητικών εξελίξεων σε κράτη της περιοχής, γεγονός που επηρέασε και την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός. Όπως είπε, ο περιορισμός των προορισμών στην ευρύτερη περιοχή «αδυνάτισε» το προϊόν της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο κι οδήγησε στην αλλαγή του προγραμματισμού των εταιρειών.

«Παρά το γεγονός ότι δεν ομαλοποιήθηκε ιδιαίτερα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η χώρα μας τη φετινή χρονιά παρουσίασε αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και κατάφερε να αναδείξει νέους προορισμούς, γεγονός που μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με τη χρήση των υδροπλάνων. Με τα υδροπλάνα ακόμη περισσότεροι προορισμοί θα μπορούν να ενταχθούν στον σχεδιασμό των εταιρειών κρουαζιέρας και θα ενισχυθεί το προϊόν της κρουαζιέρας για τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και όλων των συναρμόδιων φορέων» υπογράμμισε ο κ. Λαμπρίδης.

Αναφέρθηκε και στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ), η οποία συστάθηκε πριν από τρία χρόνια και στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ αυτών όλα τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομικών κ.ά. «Η ΕΣΕΚ αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας πολλών συναρμόδιων φορέων. Παρόλο που λέμε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασίας, η ΕΣΕΚ απέδειξε το αντίθετο και πραγματικά λύθηκαν αρκετά ζητήματα και ήρθαν σοβαρές προτάσεις που εξέπληξαν θετικά ακόμα και την πολιτική ηγεσία που είχε την πρωτοβουλία να συστήσει την Επιτροπή» υπογράμμισε.

Ο κ. Λαμπρίδης σημείωσε επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία κι εκμετάλλευση των λιμανιών. Όπως εξήγησε, τόσο ο νόμος 4504/2017, που έλυσε σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα κι έδωσε δυνατότητες καλύτερης λειτουργίας των λιμανιών, όσο κι ο νέος νόμος που αφορά στην αξιοποίηση των δέκα λιμανιών που τη μετοχή τους διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ,δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας, του γιότινγκ, αλλά και στα υδατοδρόμια, τα οποία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με ένα συνδυασμένο τρόπο, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν κρουαζιέρας στην Ελλάδα με νέους προορισμούς.

Ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με την κρουαζιέρα και τα υδατοδρόμια, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας, οι φορείς διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι του κλάδου κ.α., σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους, με στόχο την αύξηση των ωφελειών από την κρουαζιέρα.

Τέλος, ο κ. Λαμπρίδης ανέφερε ότι ο νέος νόμος του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τα υδατοδρόμια ρυθμίζει με τρόπο αποτελεσματικό τα θέματα της λειτουργίας τους και διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη του κλάδου.

πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου