Ρεπορτάζ

Η «Ηχος και Φως ΑΕ» παραιτήθηκε από τις προσφυγές της ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου

Δήλωση παραίτησης από δύο δικόγραφα αιτήσεών της με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Ρόδου και της τράπεζας Πειραιώς, υπέβαλε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η εταιρεία ειδικού σκοπού «Ηχος και Φως ΑΕ».

Θυμίζουμε ότι με απόφαση, που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, είχε απορριφθεί το αίτημά της για την χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία θα απαγορευόταν στην τράπεζα Πειραιώς η μερική κατάπτωση ποσού ύψους 75.976,71 ευρώ και η πληρωμή, κατά το ίδιο ποσό, της από 23.02.2018 εγγυητικής επιστολής καλής εκπλήρωσης συμβατικών όρων, ποσού 200.000 ευρώ, που εξέδωσε προς τον Δήμο Ρόδου μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κρινομένης αιτήσεως.
Το δικαστήριο είχε ορίσει ημερομηνία συζήτησης της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας την 9η Μαρτίου 2021.
Η εταιρεία ακολούθως προσέφυγε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς που με απόφαση του έκανε δεκτό το αίτημα της για την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή 5 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής με τις οποίες της επιβάλλονται κυρώσεις.
Ο Δήμος Ρόδου ερημοδικάστηκε στην διαδικασία καθώς δεν υπέβαλε εμπροθέσμως φάκελο απόψεων στην συζήτηση της προσωρινής διαταγής ενώ η συναφής αίτηση αναστολής ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς αναμένεται να εκδικαστεί την προσεχή εβδομάδα.
Ο Δήμος Ρόδου ενόψει συζητήσεως της αναστολής προέβαλε με τις απόψεις του μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε δικονομικά να προηγηθούν οι αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Η εταιρεία ωστόσο παραιτήθηκε των δικογράφων και επομένως διατηρείται μόνο η προσφυγή της ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η εταιρεία επιδιώκει την αναστολή και ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής με τις οποίες:
-Εγκρίθηκε η αποστολή φακέλου της συμβάσεως σε κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή ώστε να διερευνηθεί η οικονομική ζημία την οποία έχει υποστεί ο Δήμος της Ρόδου.
-Απορρίφθηκε το αίτημά της για χορήγηση 4ης παράτασης για την ολοκλήρωση του έργου στον ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι.
-Αποφασίστηκε η ακύρωση ως παράνομων των 3 προηγούμενων αποφάσεων του Δήμου Ρόδου που εγκρίθηκαν αιτήματά της για παράταση των εργασιών.
-Αποφασίστηκε η καταγγελία της συμβάσεως και η κατάπτωση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης.
-Η είσπραξη οφειλών που υπολογίστηκαν στο ποσό των € 660.656,87, πλέον προσαυξήσεων ποσού € 35.000.
Ως λόγους προσφυγής της εκθέτει τους ακόλουθους:
– Παραβίαση του δικαιώματος σε προηγούμενη ακρόαση
– Παράβαση των άρθρων 3 παρ. 2β, 8 παρ. 2, 9, 10, 15 παρ. 2 και 17 της Σύμβασης, τον άρθρου 147 παρ. 8 του ν. 4412/2016, της γενικής αρχής περί ανωτέρας βίας και των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.
– Παράβαση των άρθρων 7, 9,12 και 15 παρ. 2 της Σύμβασης, όπως και του άρθρου 52 του ν. 4413/2016.
– Παράβαση των κανόνων ανάκλησης των διοικητικών πράξεων και της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.
– Παράβαση του άρθρου 7 παρ. 1 του Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας.
Επισημαίνει ακόμη ως προς το κατεπείγον της αιτήσεως αναστολής της ότι η άμεση εκτέλεση των προσβαλλόμενων αποφάσεων είναι προφανές ότι θα της προκαλέσει ανεπανόρθωτη, άλλως δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, ενόψει του αντικειμένου των προσβαλλόμενων πράξεων και ιδίως της απόφασης καταγγελίας της σύμβασης, κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών αλλά και βεβαίωσης του υψηλότατου ποσού των 660.656,87 €, πλέον προσαυξήσεων 35.000 €.
Διατείνεται ότι η απόφαση καταγγελίας έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό της από άλλες διαγωνιστικές διαδικασίες στο μέλλον.
Ο Δήμος Ρόδου εμμένει ωστόσο στην επιβολή των κυρώσεων επικαλούμενος παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας ενώ εξετάζει αν θα υποβάλει άμεσα αίτημα για την ανάκληση της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ρόδου, ανατέθηκε σε δύο εξειδικευμένα επί διοικητικών συμβάσεων δικηγορικά γραφεία, ο χειρισμός της υπόθεσης και συγκεκριμένα στην «Ρέμελης Τσιρωνάς και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» και στην δικηγόρο Αθηνών κα Φωτεινή Κεφαλίδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης πρόκειται να προσλάβει ακόμη δύο δικηγόρους ως ειδικούς συμβούλους για τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων του Δήμου Ρόδου.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου