ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Στον αέρα και με μεγάλες καθυστερήσεις η καταβολή συντάξεων των Ελλήνων του εξωτερικού»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Το πρό­βλη­μα της κα­τα­βο­λής συ­ντά­ξε­ων των Ελ­λή­νων με χρόνο ασφά­λι­σης στο εξω­τε­ρι­κό, ανα­δει­κνύ­ει με Ερώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σε στη Βουλή προς την Υπουρ­γό Ερ­γα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας.

Είναι ένα πρό­βλη­μα που αντι­με­τω­πί­ζουν αρ­κε­τοί Δω­δε­κα­νή­σιοι στη Ρόδο, Κά­λυ­μνο, Κάσο, Κάρ­πα­θο που έχουν ερ­γα­στεί στη Γερ­μα­νία, στην Αμε­ρι­κή, αλλά και στις Σκαν­δι­να­βι­κές χώρες.

Όπως ανα­φέ­ρει ο κ. Κόν­σο­λας, τα  δύο τε­λευ­ταία χρό­νια, δι­καιού­χοι συ­ντά­ξε­ων με χρόνο ασφά­λι­σης στο εξω­τε­ρι­κό έχουν υπο­βλη­θεί σε μια απί­στευ­τη τα­λαι­πω­ρία προ­κει­μέ­νου να τους χο­ρη­γη­θεί η σύ­ντα­ξή τους, με ευ­θύ­νη της κυ­βέρ­νη­σης.

Κα­τα­γρά­φο­νται με­γά­λες κα­θυ­στε­ρή­σεις στην  κα­τα­βο­λή της σύ­ντα­ξης που δι­καιού­νται από την Ελ­λά­δα, με απο­τέ­λε­σμα να λαμ­βά­νουν μειω­μέ­νη σύ­ντα­ξη και από χώρες του εξω­τε­ρι­κού.

Σύμ­φω­να με την ισχύ­ου­σα νο­μο­θε­σία, όταν δεν επαρ­κού­σε ο χρό­νος ασφά­λι­σης στην Ελ­λά­δα, ενερ­γο­ποιού­νταν η σύμ­βα­ση για  το συ­νυ­πο­λο­γι­σμό του χρό­νου ασφά­λι­σης με τις χώρες του εξω­τε­ρι­κού (Αμε­ρι­κή, Αυ­στρα­λία, χώρες της ΕΕ).

Ου­σια­στι­κά, με αυτό τον τρόπο, ανα­γνω­ρί­ζε­ται ο χρό­νος ασφά­λι­σης εξω­τε­ρι­κού και Ελ­λά­δας και έτσι δη­μιουρ­γού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις απο­νο­μής και χο­ρή­γη­σης σύ­ντα­ξης.

Με το Νόμο 4387/2016, το γνω­στό ως νόμο Κα­τρού­γκα­λου, τί­θε­ται θέμα αντα­πο­δο­τι­κής εθνι­κής σύ­ντα­ξης, χωρίς, όμως, να έχουν δοθεί ξε­κά­θα­ρες οδη­γί­ες τρό­που υπο­λο­γι­σμού, ούτε και το αντί­στοι­χο λο­γι­σμι­κό υπο­λο­γι­σμού με νέες δια­τά­ξεις.

Το απο­τέ­λε­σμα είναι να υπάρ­χουν κα­τη­γο­ρί­ες συ­ντά­ξε­ων όπως Γή­ρα­τος, Ανα­πη­ρί­ας, αλλά και με­τα­βί­βα­σης σύ­ντα­ξης λόγω θα­νά­του του συ­ζύ­γου που ασφα­λι­ζό­ταν στο εξω­τε­ρι­κό, οι οποί­ες δεν μπο­ρούν να απο­δο­θούν στους δι­καιού­χους, ενώ οι κα­θυ­στε­ρή­σεις φτά­νουν ακόμα και τα δύο χρό­νια.

Ο Μάνος Κόν­σο­λας το­νί­ζει ότι η  Πο­λι­τεία αδια­φο­ρεί για το πρό­βλη­μα επι­βί­ω­σης που αντι­με­τω­πί­ζουν όλοι αυτοί οι άν­θρω­ποι, οι οποί­οι δεν μπο­ρούν να πά­ρουν ούτε την προ­σω­ρι­νή σύ­ντα­ξη και ζητά να υπάρ­ξει άμεση νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση για να επι­λυ­θεί το πρό­βλη­μα.

 

Επι­συ­νά­πτε­ται το πλή­ρες κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης του κ. Κόν­σο­λα.

Προς
Κυρία Υπουρ­γό  Ερ­γα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης

 

ΘΕΜΑ: «Να αντι­με­τω­πι­στεί άμεσα το πρό­βλη­μα κα­τα­βο­λής συ­ντά­ξε­ων με χρόνο ασφά­λι­σης στο εξω­τε­ρι­κό»

 

Κυρία Υπουρ­γέ,

Τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια, δι­καιού­χοι συ­ντά­ξε­ων με χρόνο ασφά­λι­σης στο εξω­τε­ρι­κό έχουν υπο­βλη­θεί σε μια απί­στευ­τη τα­λαι­πω­ρία προ­κει­μέ­νου να τους χο­ρη­γη­θεί η σύ­ντα­ξή τους, με ευ­θύ­νη της κυ­βέρ­νη­σης.

Κα­τα­γρά­φο­νται με­γά­λες κα­θυ­στε­ρή­σεις στην κα­τα­βο­λή της σύ­ντα­ξης που δι­καιού­νται από την Ελ­λά­δα, με απο­τέ­λε­σμα να λαμ­βά­νουν μειω­μέ­νη σύ­ντα­ξη και από χώρες του εξω­τε­ρι­κού.

Σύμ­φω­να με την ισχύ­ου­σα νο­μο­θε­σία όταν δεν επαρ­κού­σε ο χρό­νος ασφά­λι­σης στην Ελ­λά­δα, ενερ­γο­ποιού­νταν η σύμ­βα­ση για  το συ­νυ­πο­λο­γι­σμό του χρό­νου ασφά­λι­σης με τις χώρες του εξω­τε­ρι­κού (Αμε­ρι­κή, Αυ­στρα­λία, χώρες της ΕΕ).

Ου­σια­στι­κά, με αυτό τον τρόπο, ανα­γνω­ρί­ζε­ται ο χρό­νος ασφά­λι­σης εξω­τε­ρι­κού και Ελ­λά­δας και έτσι δη­μιουρ­γού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις απο­νο­μής και χο­ρή­γη­σης σύ­ντα­ξης.

Με το Νόμο 4387/2016, το γνω­στό ως νόμο Κα­τρού­γκα­λου, τί­θε­ται θέμα αντα­πο­δο­τι­κής εθνι­κής σύ­ντα­ξης, χωρίς, όμως, να έχουν δοθεί ξε­κά­θα­ρες οδη­γί­ες τρό­που υπο­λο­γι­σμού, ούτε και το αντί­στοι­χο λο­γι­σμι­κό υπο­λο­γι­σμού με νέες δια­τά­ξεις.

Το απο­τέ­λε­σμα είναι να υπάρ­χουν κα­τη­γο­ρί­ες συ­ντά­ξε­ων όπως Γή­ρα­τος, Ανα­πη­ρί­ας, αλλά και με­τα­βί­βα­σης σύ­ντα­ξης λόγω θα­νά­του του συ­ζύ­γου που ασφα­λι­ζό­ταν στο εξω­τε­ρι­κό, οι οποί­ες δεν μπο­ρούν να απο­δο­θούν στους δι­καιού­χους, ενώ οι κα­θυ­στε­ρή­σεις φτά­νουν ακόμα και τα δύο χρό­νια.

Αρ­κε­τοί Δω­δε­κα­νή­σιοι στη Ρόδο, Κά­λυ­μνο, Κάσο, Κάρ­πα­θο που έχουν ερ­γα­στεί στη Γερ­μα­νία, στην Αμε­ρι­κή, αλλά και στις Σκαν­δι­να­βι­κές χώρες  (μέσω των μει­κτών γάμων) αντι­με­τω­πί­ζουν με­γά­λα προ­βλή­μα­τα στο ζή­τη­μα της απο­νο­μής και χο­ρή­γη­σης της σύ­ντα­ξής τους.

Υπάρ­χουν, επί­σης, ερω­τή­μα­τα από φο­ρείς του εξω­τε­ρι­κού για την κα­θυ­στέ­ρη­ση αντα­πό­κρι­σης των ασφα­λι­στι­κών τα­μεί­ων της Ελ­λά­δας, και για τον τρόπο υπο­λο­γι­σμού των συ­ντά­ξε­ων, τα οποία δεν απα­ντώ­νται.

Η Πο­λι­τεία αδια­φο­ρεί για το πρό­βλη­μα επι­βί­ω­σης που αντι­με­τω­πί­ζουν όλοι αυτοί οι άν­θρω­ποι, οι οποί­οι δεν μπο­ρούν να πά­ρουν ούτε την προ­σω­ρι­νή σύ­ντα­ξη.

Επί­σης, σύμ­φω­να με το άρθρο 50/1408/1971 ίσχυε μέχρι πρό­τι­νος η χο­ρή­γη­ση συ­μπλη­ρω­μα­τι­κής πα­ρο­χής στους κα­τοί­κους Ελ­λά­δας και Εξω­τε­ρι­κού με όριο τα 360 ευρώ.

Με το νόμο, όμως, Κα­τρού­γκα­λου, δεν υπάρ­χει ενη­μέ­ρω­ση για το αν ισχύ­ει το όριο των 360 ευρώ ή αν θα δια­κο­πεί με απο­τέ­λε­σμα να μην χο­ρη­γεί­ται τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια ούτε η συ­μπλη­ρω­μα­τι­κή αυτή πα­ρο­χή.

 

Κα­τό­πιν των ανω­τέ­ρω

Ερω­τά­ται η Κυρία Υπουρ­γός

 

  1. Εάν γνω­ρί­ζει το πρό­βλη­μα που έχει δη­μιουρ­γη­θεί με το υπο­λο­γι­σμό των συ­ντά­ξε­ων του εξω­τε­ρι­κού.
  2. Σε ποιες ενέρ­γειες προ­τί­θε­ται να προ­βεί η πο­λι­τι­κή ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου για την επί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος.

 

Ο Ερω­τών Βου­λευ­τής

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.