Ρεπορτάζ

Ιατρός κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη μετά από εγχείρηση καταρράκτη

Για την 8η Νοεμβρίου 2019 αναβλήθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενη για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Η αναβολή δόθηκε κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου υπεράσπισης της ιατρού δικηγόρου κ. Γιάννη Χριστοδούλου. Την πολιτική αγωγή εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Φώτης Ρωμαίος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που θα εξεταστεί, η ιατρός φέρεται κατά το χρονικό διάστημα από τις 26 Μαΐου 2014 έως και τον Ιούνιο του 2014 να τέλεσε με πρόθεση το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης διά παραλείψεως και ειδικότερα με την ιδιότητά της, την 26 Μαϊου 2014, υπέβαλε ασθενή σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη από τον αριστερό του οφθαλμό. Κι ενώ η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη δεν ήταν επιτυχής, αλλά παρουσιάστηκαν επιπλοκές, γεγονός το οποίο φέρεται να γνώριζε, εν συνεχεία, κι ενώ η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς δεν ήταν φυσιολογική, αφού και η όρασή του από τον συγκεκριμένο οφθαλμό χειροτέρευε συνεχώς, ο ίδιος δε ο παθών επισκέπτονταν την κατηγορούμενη αρκετά συχνά παραπονούμενος για την αποθεραπεία του οφθαλμού του, εκείνη αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση που πηγάζει τόσο από το επάγγελμά της, από την προηγούμενη σύμβαση ιατρικών υπηρεσιών που είχε συνάψει με τον ασθενή αλλά και από προηγούμενη επικίνδυνη της ενάργεια, ήτοι την ιατρική επέμβαση της 26ης Μαϊου 2013, δεν συνέστησε σε αυτόν τη διενέργεια δεύτερης χειρουργικής επέμβασεως, η οποία ήταν ιατρικώς επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, παρά μόνο καθησύχαζε αυτόν ενημερώνοντάς τον ότι πρόκειται περί φυσιολογικών μετεγχειρητικών ενοχλήσεων, υποβάλλοντάς τον μάλιστα και σε μια θεραπεία με lazer στα μέσα Ιουνίου του 2014, ενώ γνώριζε ότι οι ενοχλήσεις για τις οποίες της παραπονείτο ο παθών δεν ήταν φυσιολογικές, συνιστάμενες στο στάδιο της αποθεραπείας, αλλά διεγχειρητικές επιπλοκές, οι οποίες έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης, η έλλειψη της οποίας θα οδηγούσε μετά βεβαιότητας στην τύφλωση του ασθενούς από τον αριστερό οφθαλμό.
Συγκεκριμένα φέρεται ότι ενώ γνώριζε ότι ο οφθαλμός του ασθενούς παρουσίαζε « …έντονη επισκληρίτιδα, έντονη φλεγμονή πρόσθιου θαλάμου, κορεκτοπία, τοποθέτηση φακού πρόσθιου θαλάμου σε επαφή με τον ενδοθήλιο κερατοειδούς, υαλοειδές στον εμπρόσθιο θάλαμο και εγκλωβισμένο στο σκληρό κερατοειδές όριο της χειρουργικής τομής, φακές μάζες στον εμπρόσθιο θάλαμο, έντονη υαλίτιδα και φακές μάζες στο υαλοειδές που καθιστούσαν αδύνατη τη βυθοσκόπηση του αμφιβληστροειδούς. Σε σχετικό δε υπερηχογράφημα διαπιστώθηκε η ύπαρξη φακέων μαζών στο υαλοειδές και επικολλημένος ο αμφιβληστροειδής..», παρέλειψε να συστήσει άμεσα σε αυτόν τη διενέργεια δεύτερης αποθεραπευτικής επεμβάσεως, γνωρίζοντας ότι από την παράλειψή της αυτή θα προκληθεί στον ασθενή σωματική βλάβη στον οφθαλμό του.

Ο ασθενής υποβλήθηκε τελικά και σε δεύτερη αποκαταστατική επέμβαση στις 25 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα στην κλινική «Athens Eye Hospital» από άλλο ιατρό, ωστόσο και παρά την δεύτερη αυτή επέμβαση, η όραση του οφθαλμού του έχει μειωθεί σημαντικά και κυμαίνεται από 2 – 4/10 cc, δηλαδή σε ποσοστό 20- 30%, προκληθείσας ούτως σε αυτόν επικίνδυνης σωματικής βλάβης, η οποία μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου