Ειδήσεις

H «ατζέντα» του ελληνικού τουρισμού στις Βρυξέλλες

Της Στεφανίας Σούκη

Tο δρόμο της εξωστρέφειας ακολουθεί πλέον ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επιχειρώντας να «σηκώσει» τα θέματα του ελληνικού -και όχι μόνο- τουρισμού ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Φορολογία, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις αλλά και η συνολική συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που έχει προγραμματίσει το επιτελείο του ΣΕΤΕ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρέτσο να τονίζει ότι ο Σύνδεσμος «δεν στοχεύει απλά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελληνικού τουρισμού διεθνώς, αλλά και στην περαιτέρω ισχυροποίηση της δραστηριότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ήδη αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης αρκετών χωρών της Ε.Ε.».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ θα πραγματοποιήσουν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου συναντήσεις στη βελγική πρωτεύουσα με επιτρόπους (με χαρτοφυλάκια που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την τουριστική δραστηριότητα) και Έλληνες ευρωβουλευτές.

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αποστολής του ΣΕΤΕ στις Βρυξέλλες έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, τον κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τον κ.Χρήστο Στυλιανίδη, επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, την κα.Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς και με τον επικεφαλής εκπρόσωπο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου με πρωτοβουλία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, κ.κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ και Μίλτου Κύρκου, θα παρουσιαστούν οι δράσεις του ΣΕΤΕ, του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) και της Marketing Greece.

Οι τουριστικοί φορείς επιδιώκουν, μεταξύ άλλων, να διευρύνουν τη συζήτηση στις Βρυξέλλες για το θέμα της φορολογίας, εκφράζοντας ανοικτά φόβους ότι η υπερφορολόγηση θα οδηγήσει σε πτώση για το 2019, με το σκεπτικό ότι τα ελληνικά «πακέτα» δε θα είναι τόσο ανταγωνιστικά όσο αυτά των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου. Απευθυνόμενος στους ξενοδόχους προ ημερών στο πλαίσιο της Horeca ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο κ. Γιάννης Ρέτσος ανέλυσε όλο το σκεπτικό: «Λάβαμε την απόφαση οι πιέσεις να ασκηθούν κι εκτός Ελλάδας, στις βρυξέλλες, εξ’ ού και θεωρήσαμε ότι η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. (σ.σ. στα γραφεία του Συνδέσμου στην Αθήνα προ ημερών, όπου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ συναντήθηκε με τον Επίτροπο, κ. Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς και στην παρουσίαση των εξελίξεων και των προοπτικών του ελληνικού τουρισμού στο σεμινάριο δημοσιογράφων του ECFIN που διοργάνωσε ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα) πρέπει να αφορά οικονομικά θέματα και θέματα φορολογίας, είτε έχουν να κάνουν με τον αυξημένο ΦΠΑ που στερεί την ανταγωνιστικότητα, είτε έχουν να κάνουν με το φόρο διαμονής. Αυτά θέσαμε κατά την πρώτη συνάντηση με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Δεν ζητάμε η Ευρώπη να επιδοτήσει τον ελληνικό τουρισμό. Αν όμως πραγματικά οι Ευρωπαίοι θέλουν την ανάπτυξη της Ελλάδας, την εξέλιξη και την πρόοδο της χώρας, θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε ο κλάδος να παραμείνει ανταγωνιστικός».

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου