Ευπρόσδεκτο χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κάθε βήμα το οποίο οδηγεί προς ειρηνευτικές διαδικασίες στη Λιβύη, τονίζοντας ωστόσο ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν υπήρξε κάποιο άμεσο και απτό αποτέλεσμα, παρά διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι στα θετικά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο είναι η κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο όπλων και το ότι δεν θα επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη.

Σημείωσε, δε, πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη Διάσκεψη, καθώς έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, με φόντο και τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης. Χαρακτήρισε, εξάλλου, σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση».

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «ο θυμός και η ένταση εκ μέρους του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην εξωτερική διπλωματία του δεν πάνε όπως θα ήθελε και υπάρχουν εξαιρετικά ισχυρά αντίβαρα».

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αποτελεί ισότιμο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διεκδικήσει περισσότερη συμμετοχή, ωστόσο πρόσθεσε ότι η χώρα είναι παρούσα και έχει τα όπλα να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων, ανεξαρτήτως αν βρισκόταν ή όχι στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα αντιδρούσε η Ελλάδα σε κάποια ακραία πρόκληση από πλευράς τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε ετοιμότητα και αναφέρθηκε στην κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα νότια της Κρήτης.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ