ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Γεραπετρίτης: Πώς αποσυμπιέστηκε η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας για το ιταλικό πλοίο στην Κάσο

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Γεραπετρίτης

«Δεν υπήρξε απο­λύ­τως καμία αίτηση, ούτε αδειο­δό­τη­σης από τις τουρ­κι­κές αρχές. Κατά τούτο, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα με οποιο­δή­ποτε τρόπο δεν υπήρξε ανα­γνώ­ριση κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Τουρ­κίας» ξεκα­θά­ρισε ο Υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γιώργος Γερα­πε­τρί­της, για το συμβάν στην Κάσο με το ιταλικό πλοίο πόντι­σης καλω­διών IEVOLI RELUME .

Απα­ντώ­ντας σε ερώτηση του ανε­ξάρ­τη­του βου­λευτή Μιχάλη Χουρ­δάκη για «τις προ­κλη­τι­κές τουρ­κι­κές δηλώ­σεις για το Αιγαίο με αφορμή το συμβάν στην Κάσο» ο υπουρ­γός ανέφερε: «Το Ιταλικό πλοίο συνέ­χισε κανο­νικά την έρευνά του στην Κάσο αφού απο­συ­μπιέ­στηκε η ένταση. Δεν υπήρξε απο­λύ­τως καμία αίτηση, ούτε αδειο­δό­τη­σης από τις τουρ­κι­κές αρχές» τόνισε

Για την ηλε­κτρική δια­σύν­δεση Κρήτης – Κύπρου και εν τέλει Ισραήλ, ο κ. Γερα­πε­τρί­της είπε ότι όπως έχει επα­να­λά­βει κατά πάγιο τρόπο αρκετές φορές αυτό «απο­τε­λεί ένα αμοι­βαίου ενδια­φέ­ρο­ντος για την Ευρω­παϊκή Ένωση και κατά τούτο χρη­μα­το­δο­τεί­ται μερικώς από την ΕΕ και έχει ανα­δει­χθεί σε μείζον έργο για την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή. Στο πλαίσιο αυτής της λει­τουρ­γίας η ελλη­νική Κυβέρ­νηση μέσω της αρμό­διας Υπη­ρε­σίας έχει δώσει άδεια στο Ιταλικό πλοίο για να κάνει τις σχε­τι­κές έρευνες και την πόντιση των ηλε­κτρο­νι­κών καλω­δίων. Αυτο­νο­ή­τως τηρώ­ντας απα­ρέ­γκλιτα τα όσα ορίζει ρητώς ανα­φέ­ρο­νται στην ελλη­νική νομο­θε­σία».

Πώς απο­συ­μπιέ­στηκε η ένταση

Για το συμβάν στην Κάσο, ο υπουρ­γός ανέφερε ότι «το πλοίο εξήλθε τον ελλη­νι­κών χωρικών υδάτων, σε χώρο που είναι ήδη καθο­ρι­σμέ­νος από την ελληνο-αιγυπτιακή συμ­φω­νία. Υπήρξε, πράγ­ματι μια παρε­μπό­διση εκ μέρους τουρ­κι­κών πλοίων. Το πλοίο συνέ­χισε κανο­νικά την έρευνά του αφού απο­συ­μπιέ­στηκε η ένταση και ολο­κλη­ρώ­θηκε σύμφωνα με τον προ­γραμ­μα­τι­σμό απο­λύ­τως η ερευ­νη­τική του δρα­στη­ριό­τητα».

Για το πώς απο­συ­μπιέ­στηκε η ένταση, ο υπουρ­γός ανέφερε ότι αυτό έγινε «μέσω των ανοι­κτών διαύλων επι­κοι­νω­νίας που παρα­μέ­νει ανοικτή με την γείτονα»

Ο υπουρ­γός, υπο­γράμ­μισε ότι « το έργο αυτό θα συνε­χι­στεί κανο­νικά, σύμφωνα με τα προ­βλε­πό­μενα και εγκε­κρι­μένα σχέδιά του από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή και σύμφωνα με τον προ­γραμ­μα­τι­σμό της ίδιας της εται­ρείας».

«Ρητή αναφορά εκ μέρους της Τουρ­κίας για σεβασμό του διε­θνούς δικαίου»

Ανα­φο­ρικά με την Δια­κή­ρυξη των Αθηνών, ο κ. Γερα­πε­τρί­της είπε ότι «πράγ­ματι είναι ένα κείμενο υψηλού συμ­βο­λι­σμού και αυτό γιατί για πρώτη φορά κατα­γρά­φε­ται η βούληση των δύο μερών να προ­χω­ρή­σουν από κοινού στο πλαίσιο της καλής γει­το­νίας και φιλικού δια­κα­νο­νι­σμού, ώστε να μην παρά­γο­νται κρίσεις. Υπάρχει, όμως μια ρητή αναφορά εκ μέρους της Τουρ­κίας για σεβασμό του διε­θνούς δικαίου» και πρό­σθεσε ότι «δεν περι­μέ­ναμε μέσα σε 16 μήνες, η Τουρκία θα αποστεί από δόγματα που έχει φέρει στην επι­φά­νεια εδώ και δεκα­ε­τίες, όπως την απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­ηση ή τις γκρίζες ζώνες ή τα μαξι­μα­λι­στικά αιτή­ματα που αφορούν την ΑΟΖ ή την υφα­λο­κρη­πίδα», όμως «θεω­ρούμε κρίσιμο ότι το να βρι­σκό­μα­στε σε ένα καθε­στώς δια­λό­γου, ώστε να μην παρά­γο­νται εντά­σεις και κρίσεις είναι κάτι το οποίο που όχι μόνο είναι ωφέλιμο, αλλά και ανα­γκαίο για την χώρα».

Ο κ. Γερα­πε­τρί­της, ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το 16μηνο αυτοί οι δίαυλοι επι­κοι­νω­νίας έχουν λει­τουρ­γή­σει, ώστε να μην παρα­χθούν κρίσεις, αλλά και σε σειρά δρα­στη­ριό­τη­τες και τομείς. Ο υπουρ­γός δήλωσε ρητά πως «εμείς δεν πρό­κει­ται να συζη­τή­σουμε θέματα κυριαρ­χίας, τα ζητή­ματα που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι συναφή με την οριο­θέ­τηση»

Σχετικά με τον Θαλάσ­σιο Χωρο­τα­ξικό σχε­δια­σμό, ο κ. Γερα­πε­τρί­της είπε ότι «θα κατα­τε­θεί εμπρο­θέ­σμως και προ­ση­κό­ντως. Καμία παρά­ταση δεν θα υπάρξει, σύμφωνα με το Ευρω­παϊκό Δίκαιο».

Για την παρα­μονή του casus belli από την Τουρκία, απά­ντησε ότι «δεν προ­σι­διά­ζει με το διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να υφί­στα­ται. Ευελ­πι­στώ ότι θα μπο­ρέ­σουμε να κάνουμε βήματα προς την απο­κα­τά­σταση της εμπι­στο­σύ­νης για να αναι­ρε­θεί».

«Γιατί δεν θέλουμε να έχουμε μια τέτοια “ζεστή σχέση” με την Ρωσία;».

Ο  Μιχάλης Χουρ­δά­κης από την πλευρά του υπεν­θύ­μισε τις πρό­σφα­τες «προ­κλη­τι­κές και προ­σβλη­τι­κές δηλώ­σεις» από τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας λέγο­ντας ότι «αντι­λαμ­βά­νο­μαι ότι εσείς δεν είστε καθόλου υπεύ­θυ­νος για το τι λένε οι γεί­το­νες Υπουρ­γοί, πλην όμως δεδο­μέ­νων και αυτών που έχετε ανα­φέ­ρει και το επα­να­λαμ­βά­νε­ται σχετικά με την Δια­κή­ρυξη των Αθηνών» ποιες «είναι οι ενέρ­γειες που θα προβεί το ΥΠΕΞ προ­κει­μέ­νου να μην φαί­νε­ται ότι εμείς μένουμε άπραγοι και να δεί­χνουμε ότι ανα­γνω­ρί­ζουμε τους τουρ­κι­κούς ισχυ­ρι­σμούς περί υφα­λο­κρη­πί­δας;»

Ο κ. Χουρ­δά­κης σχετικά με τις απα­ντή­σεις του Υπουρ­γού ζήτησε πλη­ρο­φο­ρίες για το πως απο­συ­μπιέ­στηκε η ένταση στην Κάσο και τον κάλεσε να δια­ψεύ­σει τις σχε­τι­κές ανα­φο­ρές του Τούρκου Υπουρ­γού Εθνικής ‘Αμυνας ότι δηλαδή του ζητή­θηκε άδεια για να συνε­χί­σει τις έρευνες το ιταλικό πλοίο. Ο βου­λευ­τής ανα­γνώ­ρισε πως πράγ­ματι μέσα σε 16 μήνες από την υπο­γραφή της Δια­κή­ρυ­ξης των Αθηνών δεν μπορεί να αντι­στρα­φεί το κλίμα και τις κινή­σεις που έχουν γίνει εδώ και δεκα­ε­τίες, αλλά «υπάρχει κάποια τάση βελ­τί­ω­σης;» Ο κ. Χουρ­δά­κης, συμ­φώ­νησε ότι πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος ανοι­κτός ακόμα και με τον εχθρό μας, αλλά ανα­ρω­τή­θηκε «γιατί δεν θέλουμε να έχουμε μια τέτοια “ζεστή σχέση” με την Ρωσία;»

Πηγή: naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.