Τοπικές Ειδήσεις

Ακυρώνονται οι αποφάσεις για την Νέα Αγορά Ρόδου!

Σε ακύρωση των αποφάσεων, που έλαβε η δημοτική αρχή κατά πλειοψηφία ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, παρατύπως, για την μη παράταση των μισθώσεων δημοτικών καταστημάτων στην Νέα Αγορά και σε επανασυζήτηση του θέματος σε τακτική συνεδρίαση του σώματος προχωρεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός.
Σχετικά ενημερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γεώργιος Υψηλάντης από τον κ. Μανδρακό, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η προσφυγή του ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κατά του Δήμου Ρόδου και κατά των υπ’ αρίθμ. 1506/2018 και 1526/2018 αποφάσεων, πρόκειται να ευδοκιμήσει.
Ο κ. Μανδρακός, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση που δόθηκε στον κ. Υψηλάντη, είχε συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα με τη νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, που γνωμοδότησε ότι οι ενστάσεις του κ. Υψηλάντη για το παράτυπο της διαδικασίας, που ακολουθήθηκε είναι ορθές και ότι η ακύρωση των αποφάσεων από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου είναι μονόδρομος.
Στην προσφυγή του ο κ. Υψηλάντης επεσήμανε μεταξύ άλλων, όπως έγραψε η «δ» ότι στην ημερήσια διάταξη της 22ης/27-12-2018 συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, δεν υπήρχε θέμα σχετικό με το ζήτημα των μισθώσεων δημοτικών καταστημάτων και ομοίως δεν υπήρχε και στην ημερήσια διάταξη εκτάκτων θεμάτων τα οποία είχαν διανεμηθεί μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης.
Τόνισε παραπέρα ότι αν και οι με αριθ. 11 & 12-12-2018 δηλώσεις παράτασης μισθωτών δημοτικών καταστημάτων του δικηγόρου Ρόδου κ.Π. Αποστολά, είχαν υποβληθεί στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου από τις 12-12-2018, εντούτοις τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν είχαν λάβει γνώση των δηλώσεων αυτών.
Ομοίως τα μέλη του Δ.Σ. δεν είχαν λάβει γνώση της γνωμοδότησης των Νομικών Συμβούλων του Δήμου, μέχρι και την έναρξη της συνεδρίασης.
Αντίγραφο της γνωμοδότησης αυτής διενεμήθη στο στάδιο της ενημέρωσης από τον κ. Δημ. Μουτάφη, μόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων.
Στο ίδιο στάδιο (της ενημέρωσης) και στο σημείο αυτό, παρενέβη ο δήμαρχος, ο οποίος μετατρέποντας την ενημέρωση σε πρόταση, ζήτησε τη συζήτηση του θέματος και τη λήψη σχετικής απόφασης.
Το αίτημα του δημάρχου, έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., ο οποίος κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ. Ρόδου δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί σχετική απόφαση, χωρίς καν να το θέσει σε ψηφοφορία και παρά την αντίδραση του προσφεύγοντος αλλά και άλλων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αναγκάσθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.
Στη Διαύγεια αναρτήθηκε και μάλιστα με την ένδειξη ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, η απόφαση 1506/2018 του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου (ΑΔΑ: 6Ε73Ω1Ρ-4ΡΙ) με την οποία «υποτίθεται» ότι εγκρίθηκε η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος ως θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης.
Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. Γ, του άρθρου 4 του «Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου», οι προτάσεις που τυχόν κατατέθηκαν στο στάδιο της ενημέρωσης, όπως τονίζει, «δεν μπορεί να συνιστούν θέματα και δεν επιτρέπεται να συζητηθούν, εκτός αν χαρακτηρισθούν ως κατεπείγον θέμα, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 και η συζήτηση έπεται των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης εκτός αν το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει να προηγείται».
Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα, το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι` αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Όπως προκύπτει από το πρακτικό της απόφασης 1506/2018 του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, η συζήτηση του θέματος εγκρίθηκε με σύμφωνη γνώμη 23 δημοτικών συμβούλων και όχι με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των μελών του σώματος (24 θετικές ψήφοι).
Όμως, όπως επισημαίνει παραπέρα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. παραβιάζοντας κατάφωρα τον νόμο και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. έθεσε το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης και στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε η με αριθ. 1526/2018 του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Στο πρακτικό της απόφασης αυτής αποτυπώνεται ότι το θέμα συζητήθηκε (παρατύπως) και ελήφθη απόφαση με σύμφωνη γνώμη 20 δημοτικών συμβούλων και όχι με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των μελών του σώματος (24 θετικές ψήφοι).
Συνεπώς και η δεύτερη προσβαλλόμενη απόφαση είναι άκυρη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου