Ειδήσεις

Fitch: Εχουν ισχυρές αντοχές οι ελληνικές τράπεζες

Μικρότερη εκροή καταθέσεων από το 2012 αναμένει ο οίκος. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια που χτίστηκαν μπορούν να απορροφήσουν τις πιέσεις. «Κλειδί» η πρόσβαση στο ευρωσύστημα. Μεγαλύτερος κίνδυνος η παράταση της αβεβαιότητας και η καθυστέρηση στη συμφωνία με δανειστές.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα πριν και μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου θα αυξήσει τους κινδύνους για την χρηματοδότηση και την ρευστότητα των τραπεζών, εκτιμά η Fitch.

O διεθνής οίκος τονίζει ωστόσο πως οι πιθανές πιέσεις στη ρευστότητα θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντέξουν μια εκροή καταθέσεων σε σχέση με τις εκλογές του 2012, εφόσον διατηρηθεί η πρόσβαση στο ευρωσύστημα.

Σε κάθε περίπτωση η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα είναι αρνητικά για τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών, επισημαίνει.

Σύμφωνα με την Fitch οι εκροές καταθέσεων από τα μέσα Δεκεμβρίου ανέρχονται στο 2% του συνόλου των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος. Οι αναλήψεις θα συνεχιστούν κατά τις ημέρες κοντά στην ημερομηνία των εκλογών. Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν πως οι εκροές δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 (στο 9,3% των ιδιωτικών καταθέσεων), όταν ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ήταν μεγαλύτερος από ότι είναι σήμερα και η κυβέρνηση είχε μόλις αναδιαρθρώσει το χρέους.

Εν τω μεταξύ, η εκτίναξη της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου θα ασκήσει πιέσεις και στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Fitch οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει μαξιλάρια ρευστότητας και έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, που θα τους επιτρέψει να αντέξουν σημαντικές πιέσεις. Εν τω μεταξύ, η συγκέντρωση του κλάδου σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες με αρκετά μικρότερα χαρτοφυλάκια δανείων έχει μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης. Τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν ικανοποιητική ρευστότητα ως αγορά έχουν αυξηθεί μετά την κεφαλαιακή ένεση των 36 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης το 2013 και το 2014. Οι βελτιώσεις αυτές βοήθησαν τις τράπεζες να εκδώσουν εργαλεία χρέους υψηλής διαβάθμισης το 2014, ενισχύοντας περαιτέρω την ρευστότητα.

Η Fitch εκτιμά πως οι περισσότερες από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν στοιχεία ενεργητικού που είναι απδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν εκροές αντίστοιχες με αυτές του 2012. Σε προληπτική βάση, οι τράπεζες έχουν επιπλέον υποβάλλει αίτημα να ενταχθούν στον ELA.

Αυξάνεται ο κίνδυνος από μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας

Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση αν ο πολιτικός κίνδυνος παραμείνει υψηλός. Η πρόσβαση των τραπεζών στους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ εξαρτάται από την παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα διάσωσης και μπορεί να είναι περισσότερο εξαρτημένες από αυτές, καθώς η αγορά repo για τα ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους τείνουν να αποστρέφονται το ρίσκο.

Μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος και ένα αδιέξοδο ανάμεσα στην νέα ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα, θα αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα και το ρίσκο για τις τράπεζες. H Fitch τονίζει ωστόσο ότι αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.

Η εξέλιξη αυτή θα αύξανε τις διαρθρωτικές ανισορροπίες στην χρηματοδότηση, εφόσον περάσει μια μακρά περίοδος για την επιστροφή των καταθέσεων στο σύστημα. Μετά τις εκλογές του 2012, το σύστημα ανέκτησε το δεύτερο εξάμηνο του 2012 70% των εκροών της περιόδου Μαίου-Ιουνίου 2012.

Μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας θα είναι αρνητική και για την ήδη αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η μεταρρύθμιση στον πτωχευτικό κώδικα, που μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων, μπορεί να αναβληθεί.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου