Τοπικές Ειδήσεις

Ανάκληση της απόφασης μεταφοράς ασθενών στη Λέρο

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος της μεταφοράς ψυχικά ασθενών στη Λέρο, η υφυπουργός Ζωή Ράπτη επενέβη ώστε να ανακληθεί η απόφαση.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ακύρωσε με απόφασή της την προγραμματισμένη μεταφορά ψυχικά ασθενών στη Λέρο, μετά τον σάλο που ξέσπασε από το θέμα που πρώτο το TPP έφερε στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ζήτησε από την 2η ΥΠΕ να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να εφαρμόζει τη σχετική εγκύκλιο που επιτρέπει μεταφορές ασθενών στη Λέρο μόνο από την περιοχή της Δωδεκανήσου.

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καθοριστικής σημασίας ώστε να καταστεί εφικτή η άρση των αποφάσεων αυτών ήταν η άμεση παρέμβαση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, η οποία προχώρησε στην άμεση διερεύνηση του θέματος. Παράλληλα η δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανέδειξε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, ότι επρόκειτο, δηλαδή, για δεκάδες αποφάσεις, και έκανε γνωστές τις θέσεις του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, ο οποίος υπερασπίστηκε, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, την ανάλγητη και οπισθοδρομική πολιτική ψυχικής υγείας του Υπουργείου και τις εγκληματικές αυτές αποφάσεις, ενώ δεν δίστασε να εξαπολύσει και ηθική επίθεση σε όσες και όσους αντέδρασαν σ΄ αυτές».

«Δεν εφησυχάζουμε καθώς, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να βρεθούν οι «πρόθυμοι» να ξεφορτώσουν τις αποτυχίες της ψυχιατρικής στη Λέρο και αφού είδαμε πόσο εύκολα η Λέρος συνέβη ξανά να μετατραπεί σε τόπο υποδούλωσης με “αντίτιμο βασικού μισθού”, με την λειτουργία του κλειστού στρατοπέδου/φυλακης για τους πρόσφυγες.

Δεν εφησυχάζουμε αφού η «Λέρος», αυτό που στην ιστορία της ελληνικής ψυχιατρικής έμεινε να σηματοδοτεί η «Λέρος», υπάρχει παντού ως κουλτούρα και πρακτική μέσα στις ψυχιατρικές υπηρεσίες, με υπαρκτό τον κίνδυνο αναβίωσης των Ασύλων με σύγχρονο περιτύλιγμα παντού και ανά πάσα στιγμή» καταλήγει.

Να σημειωθεί πως σε εκπομπή της ΕΡΤ -μετά τις επίμονες προσπάθειες δημοσιογράφων- ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (ΥΠΕ), Χρήστος Ροϊλός, κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύουν οι καταγγελίες σχετικά με τη μεταφορά ασθενών στη Λέρο, με τη δημοσιογράφο να τονίζει ότι σε επικοινωνία της με τον δήμαρχο Λέρου, εκείνος υποστήριξε πως δεν γνωρίζει τίποτα.

Ο διοικητής χαρακτήρισε «μεγάλη ανοησία» την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, προσθέτοντας προκλητικά ότι δεν γνωρίζει ποια είναι αυτή η Πρωτοβουλία.

Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

ΘΕΜΑ: Ανάκληση των αποφάσεων της Επιτροπής Διαχείρισης Μετάβασης Ψυχικά ασθενών της 2ης ΥΠΕ κατά τις 3011 και 31η Συνεδριάσεις αυτής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 18.10.2021 και στις 03.12.2021 αντίστοιχα, και κατά τις οποίες αποφασίστηκε η φιλοξενία συνολικά εικοσιεπτά (27) ασθενών στις στεγαστικές δομές του ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ-Λέρου, μεταξύ των οποίων και ασθενών από Ψυχιατρικά Τμήματα της Αττικής.

1.. Το υπ’ αριθμ. πρωτ. 6127/15-12-2021 έγγραφο της Διοίκησης 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου με θέμα «Πρακτικά της 31ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Διαχείρισης Μετάβασης Ψυχικά Ασθενών σε ΜΨΑ της 2ης ΥΠΕ»

2.   Το υπ’ αριθμ. πρωτ. 7294/17-12-2021 έγγραφο της της Διοίκησης 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

3.    Το υπ’ αριθμ. πρωτ. 116/14-12-2021 έγγραφο της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

4.   Το άρθρο 1 του ν. 2716/1999 (ΦΕΚ 96/Α/1999) «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις».

5.    Την υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ3α,β/Γ.Π.οικ.131/04-01-2021 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τα ανωτέρω 1 και 2 σχετ. έγγραφά σας και τις αποφάσεις της Επιτροπής Διαχείρισης Μετάβασης Ψυχικά ασθενών της 2ης ΥΠΕ, κατά τις 30η και 31η Συνεδριάσεις αυτής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 18.10.2021 και στις

03.12.2021  αντίστοιχα, και κατά τις οποίες αποφασίστηκε η φιλοξενία συνολικά εικοσιεπτά (27) ασθενών στις στεγαστικές δομές του ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ-Λέρου, μεταξύ των οποίων και ασθενών από Ψυχιατρικά Τμήματα της Αττικής, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο πλαίσιο της τήρησης των αρχών της τομεοποίησης και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με ψυχική αναπηρία του άρθρου 1 του ανωτέρω 4 σχετ. νόμου και της διασφάλισης της θεραπευτικής συνέχειας εντός του ιδίου ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, όμορου Τομέα και της εντοπιότητας ή/και ύπαρξης οικείων του ασθενούς στον τόπο που εδρεύουν οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σύμφωνα με την ανωτέρω 5 σχετ. εγκύκλιο, παρακαλείσθε να προβείτε άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων της Επιτροπής Διαχείρισης Μετάβασης Ψυχικά ασθενών της 2ης ΥΠΕ κατά τις 30η και 31η Συνεδριάσεις αυτής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 18.10.2021 και στις

03.12.2021  αντίστοιχα, πλην του μέρους τους το οποίο είναι σύμφωνο με την αρχή της τομεοποίησης.

Εφεξής, στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ-Λέρου θα εντάσσονται μόνο άτομα με ψυχική αναπηρία που διαβιούν στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η ανωτέρω 5 σχετ. εγκύκλιος.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου