Ειδήσεις

Ο τουρισμός “γονάτισε” στα επίπεδα του 1990 – Πάνω από 70% η μείωση των αφίξεων

Οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 72% τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, λόγω των περιορισμών στα ταξίδια, την χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τον παγκόσμιο αγώνα αναχαίτισης του COVID-19.
Όλα αυτά συνέβαλαν στη χειρότερη χρονιά που καταγράφεται στην ιστορία του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία τουριστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι προορισμοί είδαν 900 εκατομμύρια λιγότερους διεθνείς τουρίστες μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 935 δις δολαρίων εσόδων από τα διεθνή ταξίδια. Ποσοστό περισσότερο από 10 φορές της απώλειας το 2009 λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Από την έναρξη αυτής της κρίσης, ο UNWTO παρέχει στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις αξιόπιστα δεδομένα που δείχνουν τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον παγκόσμιο τουρισμό

«Από την αρχή αυτής της κρίσης, ο UNWTO έχει παράσχει στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον παγκόσμιο τουρισμό, λέει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Αν και τα νέα από το εμβόλιο ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη.

Πρέπει λοιπόν να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ανοίξουμε με ασφάλεια τα σύνορα, ενώ υποστηρίζουμε τουριστικές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση”.

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο UNWTO αναμένει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 70% έως 75% για ολόκληρο το 2020.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο παγκόσμιος τουρισμός θα έχει επιστρέψει σε επίπεδα πριν από 30 χρόνια.

Με 1 δις λιγότερες αφίξεις και απώλεια 1,1 τρς δολάρια σε έσοδα από τον διεθνή τουρισμό. Αυτή η τεράστια πτώση του τουρισμού λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική απώλεια 2 τρις δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕγχΠ.

Η ζήτηση παραμένει αδύναμη συνολικά παρά τη μικρή βελτίωση σε λίγες αγορές

Τα στοιχεία σχετικά με τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την πολύ ασθενή ζήτηση εξερχόμενων ταξιδιών.

Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, η ζήτηση για εγχώριο τουρισμό συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας.

Κοιτώντας μπροστά, η έναρξη του εμβολιασμού αναμένεται να αυξήσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλαρώνει ή καταργεί τους περιορισμούς στα ταξίδια.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του UNWTO, το ποσοστό των κλειστών προορισμών μειώθηκε από 82% στα τέλη Απριλίου 2020 σε 18% στις αρχές Νοεμβρίου (εκφραζόμενο σε ποσοστό διεθνών αφίξεων).

Πηγή: tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου