Ρεπορτάζ

Οι νεροποντές αποκάλυψαν σοβαρή κακοτεχνία σε αντιπλημμυρικό έργο που έγινε στην Ιξιά

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Μια σοβαρή κακοτεχνία ανέδειξε η τελευταία νεροποντή και οι επιπτώσεις της θα ακολουθούν την περιοχή της Ιξιάς κάθε φορά που το νερό θα πέφτει με μεγάλη ένταση.
Πρόκειται για τη διαπλάτυνση και τσιμεντόστρωση του ρέματος που έγινε στον οικοδομικό συνεταιρισμό που βρίσκεται στην πλαγιά μεταξύ της συνοικίας των Αγίων Αποστόλων και της περιοχής Τρεις (Αιγυπτιώτες).
Ολόκληρος ο συνεταιρισμός αναπτύχθηκε στη λεκάνη που σχηματίζουν οι δύο παρακείμενοι λόφοι. Για τις ανάγκες του μελλοντικού οικισμού, δημιουργήθηκε ένα εκτεταμένο του δίκτυο ασφαλτοστρωμένων δρόμων που με τη σειρά του είχε ως φυσικό επακόλουθο τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων βρόχινου νερού στα οικόπεδα που βρίσκονται στο χαμηλότερό του σημείο. Για να αποφευχθούν οι μελλοντικές πλημμύρες στα σπίτια των «Αιγυπτιωτών», έγινε μελέτη παροχέτευσης των υδάτων στο παλιό ρέμα. Μάλιστα, προκειμένου αυτό να αντέξει το μεγαλύτερο όγκο νερού, συμφωνήθηκε να γίνει διαπλάτυνση στο μικρό «φαράγγι» απ’ όπου ξεκινούσε η ρεματιά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρεματιά ξεκινά από τη λεκάνη του οικισμού, διέρχεται την πλαγιά της Ιξιάς, περνάει κάτω από τη λεωφόρο Ηρακλειδών (στο ύψος της νησίδας με τους φύκους) και από το αίθριο του ξενοδοχείου “Mira Mare” καταλήγει στη θάλασσα.
Η διάνοιξη έγινε, καθαρίστηκε η κοίτη της ρεματιάς και τσιμεντοστρώθηκε, μόνο κατά το ήμιση. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της «δημοκρατικής», η ρεματιά είναι σωστά διαμορφωμένη μόνο στη μισή της διαδρομή. Η υπόλοιπη και μάλιστα στο υψηλότερό της σημείο, καλύφθηκε με μεγάλες πέτρες, που ενώθηκαν από τσιμέντο που ρίχθηκε χύδην.
Οσο τα καιρικά φαινόμενα ήταν ήπια, η κακοτεχνία ήταν αφανής. Όμως, η ενίσχυση της έντασης των βροχοπτώσεων αποκάλυψε τα πάντα. Στην τελευταία νεροποντή, το ρέμα έγινε χείμαρρος, σήκωσε τις μεγάλες πέτρες μαζί με το τσιμέντο που τις συγκρατούσε. Εκείνοι που έζησαν το φαινόμενο κάνουν λόγο για «ένα εκκωφαντικό κατατρακύλισμα που έμοιαζε σαν να είχε αποκολληθεί το βουνό».
Οι φωτογραφίες της «δημοκρατικής» δείχνουν πως οποιοσδήποτε είχε βρεθεί στο πέρασμα του νερού με τις πέτρες, θα είχε σκοτωθεί.

Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός σφράγισε
τη ρεματιά
Ο χειμαρρώδης όγκος νερού και πέτρας φυσιολογικά θα έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Ωστόσο, περνώντας κάτω από τη λεωφόρο Ηρακλειδών συνάντησε τους μεγάλους αποχετευτικούς αγωγούς που στην κυριολεξία περνούν κάθετα, μέσα από το ρέμα. Η ροή αποκόπηκε, η ρεματιά υπερχείλισε σε όλο της το μήκος και πλημμύρισε όλα τα παρακείμενα ξενοδοχεία και σπίτια.
Οσοι κινούνταν με τα οχήματά τους στο συγκεκριμένο σημείο είχαν στην κυριολεξία «Αγιο», καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η ένταση του νερού και της πέτρας μπορούσε να «καταπιεί» το οδόστρωμα κάτω από τις ρόδες τους. Αν η ένταση της νεροποντής της περασμένης εβδομάδας συνεχιζόταν για ακόμα μερικές ώρες, στα σίγουρα αυτό θα συνέβαινε.
Χρειάζεται
άμεση παρέμβαση
Το πρόβλημα των δύο κακοτεχνιών στην Ιξιά αναδείχθηκε σε όλη του τη διάσταση, η δε, επιδείνωση των καιρικών φαινομένων δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Εντονες βροχοπτώσεις καταγράφονται συχνά, όχι μόνο στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και της άνοιξης και μερικές φορές μεσούντος του θέρους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος και αφορά όλους.
Τα έργα σωστής τσιμεντόστρωσης του ρέματος, όπως και παρέμβασης στο σημείο που τέμνουν τον μεγάλο, κεντρικό αποχετευτικό αγωγό πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση οι υλικές ζημιές που ήδη καταγράφονται θα είναι μόνο οι ήπιες επιπτώσεις του προβλήματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου