Ρεπορτάζ

Eπεσε το πρώτο τσουχτερό πρόστιμο για ρίψη σκουπιδιών σε ακάλυπτο χώρο!

Από τις… συστάσεις προς συμμόρφωση στην επιβολή τσουχτερών προστίμων για τη ρύπανση περιβάλλοντος από ασυνείδητους, πέρασε ο αντιδήμαρχος Λίνδου και Νότιας Ρόδου Νίκος Καραμαρίτης με την πρώτη «καμπανιά» να αφορά οδηγό φορτηγού για τη ρίψη σκουπιδιών σε ακάλυπτο χώρο στην περιοχή των Πεύκων.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον ασυνείδητο οδηγό ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.000 ευρώ και όπως δήλωσε στη «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Καραμαρίτης η περίοδος χάριτος έλαβε τέλος.
Μάλιστα, το πρόστιμο επιβλήθηκε έπειτα από επίσημη καταγγελία κατοίκου της περιοχής, που ενώ έκανε σύσταση στον οδηγό του φορτηγού για τη ρίψη των σκουπιδιών, ο ίδιος φέρεται να την αγνόησε. Στη συνέχεια, η κάτοικος υπέβαλε καταγγελία και ακολούθησε η επιβολή προστίμου.
Ο κ. Καραμαρίτης χαρακτηρίζει «δραματική» την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Λάρδου, υποστηρίζοντας ότι με δυσκολία θα βρει κανείς σημείο καθαρό στο δάσος εξαιτίας της απόρριψης προϊόντων οικοδομής, αδρανών υλικών και κάθε λογής σκουπιδιών από ασυνείδητους που προκειμένου να γλιτώσουν μερικά χιλιόμετρα, προτιμούν να τα πετούν όπου βρουν ελεύθερο χώρο προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.
«Τα πρόστιμα των 1.000 ευρώ θα πέφτουν πλέον βροχή σε κάθε έναν που λειτουργεί ασυνείδητα. Η περίοδος ανοχής έλαβε τέλος με την προτροπή και των τοπικών κοινωνιών που βλέπουν την τεράστια καταστροφή η οποία συντελείται. Εχουμε ξεκινήσει την αποκομιδή όλων αυτών των σκουπιδιών, μέχρι στιγμής έχουμε απομακρύνει εκατοντάδες τόνους. Όλα αυτά τα υλικά, όταν βρέχει παρασύρονται από ρέματα και διασκορπίζονται παντού. Αρκεί να σας πω ότι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Λάρδου, τα φορτηγά γέμισαν 450 φορές (!) και με βάση τις εκτιμήσεις θα χρειαστούμε άλλα 1.500 δρομολόγια για να καθαρίσουμε το δάσος. Αυτή η κατάσταση δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Εμείς ήρθαμε για να δουλέψουμε όχι για να χαϊδέψουμε αυτιά, κι αυτό κάνουμε. Ολοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους. Εμείς θα δώσουμε μάχη ενάντια τους ασυνείδητους με τις τοπικές κοινωνίες στο πλευρό μας, διότι όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί την σπουδαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Ν. Καραμαρίτης.
Όπως επισήμανε η επιβολή των 1.000 ευρώ ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς προστίμων που θα ακολουθήσουν. «Τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή από εδώ και στο εξής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα, επεκτείνεται σε όλο το νησί, καθώς άχρηστες ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, πλαστικά, σίδερα, παλιά έπιπλα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, καταλήγει στις παράνομες χωματερές. Κάποιες βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ή πολύ κοντά σε δασικές περιοχές, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Άλλωστε δεν είναι λίγα τα περιστατικά πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία Ρόδου τα οποία ξεκινούν από τις χωματερές αυτές.
Η κατάσταση μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς οι παράνομες χωματερές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Δασικές εκτάσεις μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, όπου μπορεί κανείς να βρει από άχρηστες ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, μέχρι πλαστικά, σίδερα και παλιά έπιπλα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου