Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Αισιόδοξη για την ‘επόμενη μέρα’ στην Κεντροαριστερά μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, εμφανίζεται σήμερα, σε συνέντευξή της προς την «δ», η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Εύα Καϊλή. Όπως δηλώνει, η αναπάντεχη συμμετοχή του κόσμου στον α’ γύρο, αποτέλεσε ένα δυνατό μήνυμα προς την κυβέρνηση καθώς αυτός ο χώρος πρέπει να εκφραστεί με μια ηγετική ομάδα σε μια δημοκρατική παράταξη, πλέον, που θα ενώσει όλες τις κινήσεις και όλους τους συνυποψηφίους που συμμετείχαν.
Επιπλέον, μιλάει για την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των συνυποψηφίων που θα πρέπει να δουλέψουν για τον νέο πολιτικό φορέα ο οποίος θα πρέπει να προκύψει μέσα από μια σειρά διαδικασιών (συνέδριο, εκλογή στελεχών κ.λπ.) ενώ εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι που ανήκαν στον χώρο αυτόν, απογοητεύτηκαν από πρόσωπα που χρεώθηκαν την μεταπολίτευση, και θα επιστρέψουν στην παράταξη αυτή έχοντας απογοητευτεί εντελώς από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικά για το ζήτημα της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κα Καϊλή δηλώνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα αλλά θα είναι πολύ δύσκολη μια ‘καθαρή έξοδος από το μνημόνιο’ με τα σημερινά δεδομένα, με την υπερβολική φορολόγηση και την υστέρηση στα έσοδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η είδηση ότι πριν από τα Χριστούγεννα, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τον έλεγχο του ESM (European Stability Mechanism – Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) –ένα ευρωπαϊκό ταμείο βοηθείας ώστε να μπορέσει να υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη για ο,τιδήποτε δεν πάει καλά και χρήζει λύσης σε χώρες όπως η Ελλάδα. Τέλος, αναφερόμενη στις νησιωτικές περιοχές, δηλώνει πως υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει η Ευρώπη, τα οποία υπερβαίνουν την εκάστοτε κυβέρνηση και μπορούν να επωφεληθούν οι Περιφέρειες.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Καϊλή, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά με αφορμή και την διεξαγωγή του β’ γύρου. Είστε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα και την συμμετοχή του κόσμου;
Νομίζω ότι είμαστε όλοι εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Υπήρξε μια μαζική και συγκινητική συμμετοχή του κόσμου σε αυτή την προσπάθεια, και φυσικά, αναπάντεχη καθώς είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα αδιαφορίας –ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση γι αυτή την απόπειρα. Εκτιμώ πως δείχνει πολλά. Αποδείχθηκε πως υπάρχει ανάγκη, αφενός να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και αφετέρου, αυτός ο χώρος να εκφραστεί με μια ηγετική ομάδα σε μια δημοκρατική παράταξη, πλέον, που θα ενώσει όλες τις κινήσεις και όλους τους συνυποψηφίους που συμμετείχαν.
• Η αναπάντεχη συμμετοχή του κόσμου, εκτιμάτε ότι αποδεικνύει πως υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για την πολιτική αλλά και για τον δικό σας χώρο; Είδαμε και πολλούς νεολαίους να πηγαίνουν στις κάλπες.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πάρα πολλούς νεολαίους και μάλιστα σε μια διαδικασία η οποία δεν ήταν και η πιο σύγχρονη. Είδαμε σε πολλές περιπτώσεις, να περιμένουν σε μεγάλες ουρές. Αυτό έδειξε ότι ήρθαν άνθρωποι αποφασισμένοι να συμμετέχουν στην διαδικασία και θέλω να πιστεύω ότι θα επαναληφθεί αυτή συμμετοχή και αυτή την Κυριακή, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Νομίζω ότι τη Δευτέρα, θα πρέπει να έχουμε ένα σημαντικό, ξεκάθαρο αποτέλεσμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ‘επόμενη μέρα’ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που ήρθαν και ψήφισαν.
• Κατά την άποψή σας, αλλάζουν και τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό; Η επόμενη μέρα, θα είναι μια αφετηρία για εξελίξεις;
Αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Εάν παραμείνει η ίδια ηγετική ομάδα, θα είναι λιγότερες οι αλλαγές. Εάν αλλάξει η ομάδα, θα έχουμε αλλαγή λογικής, νοοτροπίας και πορείας όλης της παράταξης. Πάντως και οι δύο υποψήφιοι ανήκουν στον ίδιο χώρο και έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ενότητα και συνεργασία μεταξύ των συνυποψηφίων, όπως άλλωστε και η συμμετοχή του κόσμου τους αναγκάζει.
• Ωστόσο, ένας ιστορικός πολιτικός χώρος, όπως το Πασόκ και σήμερα η Κεντροαριστερά, δεν μπορεί να παραμένει σε τόσο χαμηλά ποσοστά.
Βεβαίως. Κι επειδή οι ψηφοφόροι μας, απογοητεύτηκαν από πρόσωπα που χρεώθηκαν την μεταπολίτευση, νομίζω ότι θα επιστρέψουν όχι μόνον αυτοί αλλά κι άλλοι στην παράταξη, έχοντας απογοητευτεί εντελώς από τον Αλέξη Τσίπρα.
• Να περάσουμε στα του Ευρωκοινοβουλίου. Πώς είναι το ‘κλίμα’ για την Ελλάδα; Η κυβέρνηση μιλάει για την επόμενη αξιολόγηση ενώ οι κυβερνωντες δηλώνουν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε βγει από το μνημόνιο….
Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, με αυτά τα νούμερα που έχει η χώρα, δεν διαφαίνεται. Φαίνεται όμως ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί, διότι εάν συνεχίσει να έχει προβλήματα, θα έχουν αντίκτυπο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πολλά τα προβλήματα που προκύπτουν, τα κόκκινα δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί και τόσα άλλα. Η κυβέρνηση είναι πολύ βολική για τους ξένους σε πολλά θέματα. Ωστόσο για να γίνει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο, σε μία χώρα με Capital Controls που δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει σταθερό ασφαλιστικό, φορολογικό και νομικό περιβάλλον –οπότε δεν μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη.
Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη. Αν μπορούμε να πούμε μια είδηση από την Ευρώπη είναι ότι περιμένουμε πριν από τις γιορτές, να ξεκινήσει η συζήτηση για τον έλεγχο του ESM (European Stability Mechanism – Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) –δηλαδή να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό ταμείο βοηθείας ώστε να μπορέσει να υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη για ο,τιδήποτε δεν πάει καλά και χρήζει λύσης. Όταν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι θα υπάρχει έλεγχος, διαφάνεια, θα ελέγχεται η σκληρή λιτότητα. Νομίζω πως ξεκινάει μια περίοδος δουλειάς που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς.
• Αυτή η συνεχής φορολόγηση, μπορεί να φέρει αποτελέσματα; Από ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, δεν βοηθάει στα δημόσια έσοδα.
Η υπερ-φορολόγηση είναι καθαρή, ιδεοληπτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Είναι αφόρητη, είναι καταστροφική αφού αποτελεί μια ‘επιδρομή’ στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη και κυρίως της μεσαίας τάξης την οποία έχει στοχοποιήσει και αποδυναμώσει αυτή η κυβέρνηση. Έχει αυξήσει τις ανισότητες –κάτι που δεν περίμενε κανείς από μια αριστερή κυβέρνηση. Έχει διαψεύσει όλες τις προσδοκίες και φυσικά, δεν βλέπω μέλλον σε όλα αυτά.
• Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στα νησιά; Αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις οικονομικές ανισότητες. Μετά την εκλογή προέδρου, ο δικός σας χώρος θα θέσει δυναμικά στην ατζέντα τα ζητήματα των νησιωτικών περιοχών;
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης με τις ευκαιρίες που δίνει η Ευρώπη. Για εμάς είναι χρήσιμη η συζήτηση σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει η Ευρώπη, τα οποία υπερβαίνουν την κυβέρνηση και μπορούν να επωφεληθούν οι Περιφέρειες χωρίς να ‘κολλάνε’ στις ιδεοληψίες της εκάστοτε κυβέρνησης –ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ