Τοπικές Ειδήσεις

«Συλλογικό αποτέλεσμα» η καλή τουριστική χρονιά

Την ικανοποίησή του για τα επιτεύγματα στο κλάδο του Τουρισμού, σε επίπεδο νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Χρυσοχοϊδης. Όπως υπογράμμισε, η αποτίμηση της σεζόν θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι ενθαρρυντικά ήταν και τα οικονομικά στοιχεία από τον φετινό τουρισμό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε για το Φεστιβάλ Γιώτινγκ στη Ρόδο) υπογράμμισε τα εξής:
«Αυτό που καταφέραμε σαν πρωτοβουλία τουρισμού στα τελευταία δύο χρόνια είναι τα αποτελέσματα αυτής της χρονιάς. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου που ο Α’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Β’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι παραγωγικοί φορείς κ.λπ. ήμασταν ενωμένοι σαν μια γροθιά για να μπορέσουμε να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα και να επαναφέρουμε τον τουρισμό –όχι στα δεδομένα του 2020- αλλά προσπαθώντας να κερδίσουμε όσο περισσότερα μπορούσαμε σε σχέση με το 2019. Βέβαια, η πλήρης επαναφορά δεν έχει έρθει ακόμη, όμως, αυτό που καταφέραμε φέτος τόσο στα νησιά της Περιφέρειάς μας όσο και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα.
Προσωπικά στην αρχή, όχι μόνον δεν το πίστευα αλλά ήμουν και πολύ διστακτικός ότι θα πλησιάζαμε τα νούμερα έως και το 75 – 80% του 2019. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε καλύτερο επίπεδο από το 2019 και μάλιστα από 18 χώρες.
Επιπλέον, είμαστε σε καλύτερο επίπεδο στο τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου από αγορές όπως η Γερμανία, η Αυστρία, οι Σκανδιναβικές χώρες αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Το 2020 πετύχαμε το ακατόρθωτο. Είχαμε καταφέρει να ονειρευόμαστε έναν Νοέμβριο με τουρίστες στη Ρόδο. Κι ενώ όλα πήγαιναν καλά, το πρόγραμμα σταμάτησε βιαίως όταν δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης κ.λπ. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, θα προχωρούσε η σεζόν μέχρι και το τέλος σχεδόν, του Νοεμβρίου. Φέτος, με άλλα δεδομένα πια, πολλά ξενοδοχεία δήλωσαν ότι θα κλείσουν στις 7 Νοεμβρίου ενώ υπάρχουν και άλλα που θα κλείσουν μετά τις 15 – 20 Νοεμβρίου.
Συνεπώς, μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή τουριστική σεζόν, δεδομένων των συνθηκών και της κατάστασης, όπως εξελίχθηκε.
Η Περιφέρειά μας, επανέρχεται ταχέως στα νούμερα τα οποία είχε το 2019 (που ήταν χρονιά – ορόσημο για τον τουρισμό μας).
Πιστεύουμε κι ευελπιστούμε, ότι το 2022 θα είναι μία εξίσου πολύ καλή τουριστική χρονιά. Δεν υπάρχει πλέον, σημαντικός λόγος που να μας κάνει να μην ελπίζουμε σε αυτές τις καλές εξελίξεις».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης ευχαρίστησε τους φορείς για την αγαστή συνεργασία που είχαν σε μια τόσο δύσκολη εποχή, υπό αντίξοες συνθήκες καθώς «πρόκειται για συλλογικό αποτέλεσμα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τα οριστικά νούμερα και η αποτίμηση της σεζόν θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου και θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το μέγεθος της φετινής επιτυχίας στον τουρισμό.
Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της φετινής σεζόν, μπορώ να σας πω ότι παρατηρήθηκε αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου (ανά διανυκτέρευση). Εκτιμώ πως και σε αυτό το κομμάτι πήγαμε αρκετά καλά» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου