Τοπικές Ειδήσεις

Εξώδικη απάντηση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου για την κατασκευή στη «Γλύστρα»

Εξώδικη απάντηση, που κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, απέστειλε στον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου για την αυθαίρετη κατασκευή στην «Γλύστρα».
Με εξώδικη αναφορά του ο Σύλλογος είχε ζητήσει από τον Δήμο και την Υπηρεσία Δόμησης να απαντήσει κυρίως γιατί δεν ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 5 του ΠΔ 267/1998 (ΦΕΚ 195/Α/21-8-1998), το οποίο ορίζει ότι τα κτίσματα που εντοπίζονται κατά την ώρα που κατασκευάζονται αυθαίρετα (επ’ αυτοφώρω) κατεδαφίζονται αμέσως από συνεργεία της αρμόδιας Πολεοδομικής Αρχής, χωρίς καμία άλλη διατύπωση.
Οπως τονίστηκε, το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα έχει επέμβει δεκατρείς φορές, με την τελευταία να είναι στις 2 Οκτωβρίου 2021, ενώ μεγάλο μέρος της κατασκευής έγινε την 1 Αυγούστου, όταν είχε ξεσπάσει μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Ρόδο.
Η Υπηρεσίας Δόμησης αναφέρει ότι το ΠΔ 267/1998 (ΦΕΚ 195/Α/21-8-1998) που αναφέρει ο Σύλλογος στην εξώδική του αναφορά και ειδικά το άρθρο 05 αυτού, έχει εκδοθεί πολύ προγενέστερα από την εφαρμογή του Ν-3852/10 (ΦΕΚ-87/Α/7-6-10) Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης, όπου στην παρ. 45 του άρθρου – 280 Αρμοδιότητες Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρει ρητά ότι : «….…. 45.
Η εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων ή κατασκευών, που εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, κατά ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ-267/98 (ΦΕΚ- 195/Α/98) και της σχετικής νομοθεσίας. ………».
Επισημαίνει έτσι ότι είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων ή κατασκευών, που εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, κατά ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ-267/98 (ΦΕΚ- 195/Α/98) και της σχετικής νομοθεσίας.
Επισημαίνει επιπλέον ότι μετά την έκδοση του Π.Δ. 267/1998 (ΦΕΚ 195/Α/21-8-1998) προ είκοσι τριών (23) ετών, έχουν εκδοθεί τέσσερεις ακόμη τουλάχιστον νόμοι στους οποίους αναφέρεται αναλυτικά η υπηρεσία και στις προβλέψεις αυτών.
Διατείνεται παραπέρα η υπηρεσία ότι ως προς τις ενέργειες της για την εν λόγω κατασκευή, ο Σύλλογος αναφέρεται «επιλεκτικά» στις ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδ/σου και της Κ.Υ.Δ. και επισυνάπτονται «επιλεκτικά» μόνο έγγραφά τους.
Τονίζει ότι η υπηρεσία, παρόλο που έχει χωρική αρμοδιότητα ολοκλήρου του νησιού της Ρόδου, της νήσου Σύμης, της νήσου Χάλκης, της νήσου Μεγίστης και της νήσου Τήλου και τον μικρό αριθμό υπαλλήλων που υπηρετούν στο Τ.Ε.Κ. Υ.ΔΟΜ. ΡΟΔΟΥ (τέσσερις υπάλληλοι εκ των οποίων ο ένας αναπληρωτής προϊστάμενος και τρεις μηχανικοί) και εν μέσω πανδημίας, τεράστιου φόρτου εργασίας με μεγάλου αριθμού αιτήσεων, καταγγελιών κλπ, προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες κατ΄ εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου