Τοπικές Ειδήσεις

Κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλαν ο Δήμαρχος Καρπάθου και ο Πρόεδρος ΣΑΔ

Κατόπιν της συνάντησής τους στην Κάρπαθο, ο Δήμαρχος του νησιού κ Γιάννης Νισύριος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ Γιώργος Σκιαδόπουλος, απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με το αίτημά τους να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας».

Η συνάντησή των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κάρπαθο, μέσα στα πλαίσια της συνεδρίασης του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα ξεκινήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο επιστημονικών συνεργασιών μεταξύ του Δήμου και του ΣΑΔ, για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις το ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Το κείμενο της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, το οποίο έχει κοινοποιηθεί προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό ΥΠ.Ε.Ν κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό ΥΠ.Ε.Ν κ. Δημήτριο Οικονόμου, τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα και τους Βουλευτές Δωδ/σου κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Ιωάννη Παππά, Νεκτάριο Σαντορινιό, είναι το παρακάτω:

Προς:

Πρωθυπουργό Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Κοιν:

Υπουργό Επικρατείας: κ. Γιώργο Γεραπετρίτη

Υπουργό ΥΠ.Ε.Ν: κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Υφυπουργό ΥΠ.Ε.Ν: κ. Δημήτριο Οικονόμου

Υφυπουργό Τουρισμού: κ. Μάνο Κόνσολα

Βουλευτές Δωδ/σου κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Ιωάννη Παππά, Νεκτάριο Σαντορινιό.

 

 

Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ.

 

Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με τις παρούσες και επερχόμενες νομοθετικές συνθήκες, οι οποίες αφενός μπλο-κάρουν τον πιο παραγωγικό κλάδο όλης της χώρας και αφετέρου θα οδηγήσουν στην εξα-θλίωση τον οικονομικό τομέα των νησιών μας.

 

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας», τo οποίο αφορά ολόκληρη την κοινωνία και καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο διαμόρφωσης του δομημένου περιβάλλοντος της χώρας μας, σας παρακαλούμε να εισακουστούν τα αιτήματα της πανελλήνιας επιστημονικής κοινότητας, καθώς και των ΟΤΑ που έχουν συμμετάσχει στη διαβούλευση.

 

Κρίνεται επιβεβλημένο να γίνουν αποδεκτά τα ισχυρά και ξεκάθαρα κοινά αιτήματα που λαμβάνετε με καθημερινές δημόσιες αλλεπάλληλες επιστολές – τόσο Πανελλήνιων όσο και τοπικών φορέων.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου:

· Η νησιωτικότητα σε καμία περίπτωση δεν έχει ληφθεί υπόψη.

· Η γενικότερη οικονομική κρίση επίσης δεν έχει ληφθεί υπόψη.

 

Χαρακτηριστικό απόσπασμα του με ΑΠ 6699/04-09-2020 εγγράφου του Διαπαραταξια-κού Ψηφίσματος Δήμου Καρπάθου:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου με ομόφωνη απόφασή του ζητά την απόσυρση των άρθρων περί της εκτός σχεδίου δόμησης που απαξιώνει την περιουσία των πολιτών, ακυρώνει επενδυτικές δυνατότητες, προκαλώντας

οικονομική και κοινωνική αναστάτωση, εν μέσω μάλιστα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας θα μας επηρεάζουν για πολλά χρόνια.

 

Με το προτεινόμενο σχέδιο Νόμου καταργείται άμεσα κι επί της ουσίας η εκτός σχεδίου δόμηση. Οικόπεδα που μέχρι σήμερα είχαν την δυνατότητα δό-μησης μετατρέπονται σε αναξιοποίητα χωράφια, με μόνη δυνατότητα την εκ-ποίησή τους σε «μεγαλύτερους επενδυτές».

 

Οικόπεδα που μέχρι σήμερα ήσαν οικοδομήσιμα, έχουν γίνει πράξεις αγορα-πωλησίας, έχουν πληρωθεί φόροι, έχουν υποθηκευτεί σε τράπεζες με την τρέχου-σα αξία τους, κι έχουν επενδυτικές δυνατότητες, χάνουν την οικοδομησιμότη-τά τους και την αξία τους.»

 

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου σε άψογη συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδε-κανήσου έχει καταθέσει κοινή επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις επί του νο-μοσχεδίου.

 

Μέσα στα πλαίσια της τρέχουσας, αλλά και της επερχόμενης έντονης οικονομι-κής ύφεσης που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας λόγω του COVID-19, θεωρούμε τουλάχιστον άκαιρη και εξαιρετικά ατυχή την συγκυρία που επέλεξε η Κυβέρ-νηση ώστε να θέσει μείωση του συντελεστή δόμησης, καθώς και να καταργήσει σταδιακά τις παρεκκλίσεις.

 

Ανάλογες είναι οι δημόσια αναρτημένες τοποθετήσεις (στη διαβούλευση) τόσο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, όσο και πλήθους Ο.Τ.Α., όπως του Δήμου Δυ-τικής Μάνης και του Δήμου Τήνου, του Τ.Ε.Ε. τμήματος Δυτικής Κρήτης, του Συλ-λόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων, του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας και της Μόνιμης Επιτροπής Τ. Ε .Ε. Καρπάθου.

 

 

Με εκτίμηση

 

 

Ο Δήμαρχος Καρπάθου                                 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Νισύριος                                                Γιώργος Σκιαδόπουλος

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου