Ειδήσεις

Μαγνήτης η Ελλάδα για επενδύσεις στα τουριστικά ακίνητα

Ερευνα στο πλαίσιο του Συνεδρίου Mediterranean Resort & Hotel Forum κατατάσσει τη χώρα ως τον ελκυστικότερο προορισμό στη Μεσόγειο. Ποια είναι τα «όπλα» και ποια τα μειονεκτήματα της αγοράς. Τα ακίνητα που είναι στο στόχαστρο των επενδυτών.

Ο πλέον ελκυστικός προορισμός της Μεσογείου για επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων real estate Tranio, μεταξύ όσων συμμετείχαν στο διήμερο συνέδριο Mediterranean Resort & Hotel Forum. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία και ακολουθούν Πορτογαλία, Ιταλία και Κύπρος.

Η γραφειοκρατία και η πολυνομία δεν φαίνεται να πτοούν τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν τις υψηλές αποδόσεις του ξενοδοχειακού real estate σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές του τουρισμού. Το συνέδριο Mediterranean Resort & Hotel Forum πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Questex με την υποστήριξη του Enterprise Greece, με στόχο την αποτύπωση της αγοράς τουριστικών θερέτρων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στη Μεσόγειο.

Οσοι συμμετείχαν στο συνέδριο ρωτήθηκαν για το ποιες χώρες στη Μεσόγειο είναι οι περισσότερο ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές σε resort και ξενοδοχειακά ακίνητα. Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό 85%, η Ισπανία ήρθε δεύτερη με 50%, η Πορτογαλία συγκέντρωσε το 20% των ψήφων, η Ιταλία 15% και η Κύπρος το 15%.

Σχετικά με τις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών, το μεγαλύτερο ποσοστό, περί το 55%, δηλώνει τις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος). Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που θεωρούν υποσχόμενους προορισμούς την Αθήνα (σε ποσοστό 36%) και την Κρήτη (27%), ενώ ορισμένοι αναφέρουν τη Ρόδο και τη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε η Tranio, οι παράγοντες που κάνουν ελκυστική μία χώρα για τους επενδυτές είναι η σταθερή οικονομία και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης από τις τράπεζες για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, η χορήγηση αδειών διαμονής μέσα από προγράμματα όπως η «Χρυσή Βίζα» για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου και η συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά σε συνδυασμό με την προοπτική υψηλών αποδόσεων για την περίπτωση της Ελλάδας.

Για την Ελλάδα αναφέρεται πως «οι επενδυτές κυνηγούν τα ακίνητα που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή παλιότερες κατασκευές που προσφέρονται για ανακατασκευή, ωστόσο απέχουν ακόμη από τις επενδύσεις που ξεκινούν εκ του μηδενός (greenfield). Το επενδυτικό περιβάλλον περιπλέκεται από παρατεταμένες δικαστικές διαδικασίες, ωστόσο αν το κλίμα ως προς τη γραφειοκρατία βελτιωθεί, αντίστοιχη βελτίωση θα σημειωθεί και στις επενδύσεις».

Οι ξένοι επενδυτές στη χώρα μας προτιμούν distressed περιουσιακά στοιχείακαι αποφεύγουν επενδύσεις σε γη που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, με τους αναλυτές να θεωρούν πως το μεγάλο ζητούμενο ώστε να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι καταγράφονται και συμφωνίες που αφορούν μετοχικές συνεργασίες μεταξύ ξένων και εγχώριων ομίλων, η διείσδυση ενός τέτοιου είδους μοντέλου επενδύσεων εξακολουθεί να είναι περιορισμένη στην Ελλάδα. Τέλος, αν και καταγράφεται ενδιαφέρον και για τις διαδικασίες πλειστηριασμών που συνδέονται με τουριστικά ακίνητα, οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι γνωστές εμπλοκές στη Δικαιοσύνη προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι πλέον κινητικοί ξένοι επενδυτές στη Μεσόγειο με βάση τις (πολλαπλές) απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα προέρχονται από τις ΗΠΑ (47%), το Ισραήλ (35%), την Κίνα (29%), τις Αραβικές χώρες (29%), τη Ρωσία (18%), το Ηνωμένο Βασίλειο (18%) και την Τουρκία (18%).

Ειδικά για τη χώρα μας, με βάση τις ίδιες απαντήσεις, επενδυτικές εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας. Οσο για τις πλέον δημοφιλείς επενδύσεις, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων (πιθανώς επειδή έχουν περιθώρια αναβάθμισης και αποκτώνται σε χαμηλότερα τιμήματα) σε ποσοστό 29% και ακολουθούν τα resorts με ένα 27%, τα ξενοδοχεία πολυτελείας σε ποσοστό 25%.

πηγή euro2day.gr

Συντάκτης Φώτης Κόλλιας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου