Ειδήσεις

IKA: Τέλος στην ασυλία στους μεγαλοφειλέτες

Νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας θέτει εκτός προσωρινού διακανονισμού επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται το σύστημα χρησιμοποιώντας ένα δαίδαλο θυγατρικών
Τέλος στην ασυλία για τους μεγάλους οφειλέτες του ΙΚΑ – Έφθασαν να πληρώνουν 150 ευρώ το μήνα για χρέος 4,5 εκατ. ευρώ

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Αυστηρότερες προτάσεις που περιορίζουν την ασυλία των οιονεί  μεγαλο-οφειλετών  έχει υποβάλει η διοίκηση του ΙΚΑ προς το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο να οδηγήσει τους τελευταίους στην νέα νομοθετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές .

Το υπουργείο επιδιώκει να θέσει εκτός προσωρινού διακανονισμού πολλές επιχειρήσεις οι οποίες εκμεταλλευόμενες τη ρύθμιση του 2011 κατάφερναν να εξοφλούν τις οφειλές τους έως και σε 32 χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση εκπαιδευτικού ομίλου με έξι θυγατρικές. Το ληξιπρόθεσμο χρέος του ομίλου  μόνο από  μία εταιρία  ανέρχεται σε 4,5 εκ ευρώ ενώ βάσει του διακανονισμού υποχρεούται να καταβάλει κάθε μήνα 150 ευρώ!  Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια αποπληρωμής  φθάνει τα 32 χρόνια . Την ίδια ώρα η επιχείρηση παραμένει αδρανής , δηλώνοντας ότι δεν απασχολεί κανένα εργαζόμενο.

Η ρύθμιση του 2011 προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις μπορούσαν να εξοφλήσουν το 20% των παλαιών οφειλών με ελάχιστο ποσό 150 ευρώ το μήνα, εφόσον εξυπηρετούν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο ορισμένοι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα πολλών θυγατρικών στις οποίες μετέφεραν τις οφειλές για να μην πληρώνουν.

Τώρα το υπουργείο Εργασίας έχει στόχο να περιορίσει το καθεστώς αυτό και να οδηγήσει τους οφειλέτες στην νέα ρύθμιση που θα γίνει σε 72 έως 100 δόσεις.

Στο προσωρινό διακανονισμό θα μείνουν μόνο όσες επιχειρήσεις προσλάβουν υπαλλήλους και καταφέρουν να  καλύψουν συγκεκριμένο πλαφόν καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε τριμηνιαία βάση . Με αυτή τη ρύθμιση δίνεται  κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης ενώ περιορίζεται  και το φαινόμενο των «εικονικών» θυγατρικών επιχειρήσεων που συστήνουν κατά συρροή  οι επαγγελματίες « φεσατζήδες» προκειμένου να μεταφέρουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με την εισήγηση της διεύθυνσης εσόδων « προτείνεται ειδικά για τους οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 100.000 ευρώ που είχαν υπαχθεί στο  καθεστώς προσωρινού διακανονισμού ( 48/3943/11)όπως ισχύει σήμερα και εξυπηρετούν  τους όρους  της ρύθμισης , από 1/1/2015 να εκπίπτουν αυτοδικαίως από αυτήν εφόσον δεν καταβάλλουν τρέχουσες  ασφαλιστικές εισφορές  που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο ½ του μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών των ΑΠΔ του τελευταίου τριμήνου».

Όπως εκτιμάται, με τη ρύθμιση θα κηρυχθούν « έκπτωτοι» περίπου 6.500 μεγαλοοφειλέτες από τους 13.000 που είχαν προλάβει να ενταχθούν στον προσωρινό διακανονισμό του 2011, την ρύθμιση που είχε  τύχει ευρείας αποδοχής αποφέροντας ζεστό χρήμα στο ΙΚΑ. Ο προσωρινός διακανονισμός προβλέπει καταβολή των τρεχουσών εισφορών και μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το 2017. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 145-150 ευρώ.

Η υπηρεσία εσόδων του ΙΚΑ εισηγείται επίσης μείωση του επιτοκίου για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που σήμερα ανέρχεται στα 8,05%.

Συγκεκριμένα προτείνει το επιτόκιο να μειωθεί στα 2,03%  δηλαδή 0,25% επιπλέον από το επιτόκιο  που δίνει για το Κοινό Κεφάλαιο  των ασφαλιστικών ταμείων η Τράπεζα της Ελλάδος   .

Πάντως  η καθυστέρηση στην προώθηση της ευνοικής ρύθμισης  εντείνει την ανησυχία των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων   καθώς όλο και περισσότεροι οφειλέτες  σταματούν να καταβάλλουν τις δόσεις ,προφανώς έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη νέα  ρύθμιση με τις 100 δόσεις και τα μειωμένα επιτόκια  .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών τους τελευταίους 4 μήνες  από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο βγήκαν εκτός ρύθμισης 3.292 οφειλέτες με οφειλές που ξεπερνούν τα 378,7 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Σεπτέμβριο, δεν κατέβαλαν τη δόση του προηγούμενου μήνα 940 οφειλέτες.

Παρά τη μείωση των εσόδων , η διοίκηση του ΙΚΑ , υποστηρίζει ότι οριακά θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της έως το τέλος του έτους ,χωρίς να ζητήσεις έξτρα επιχορήγηση.

Στον ΟΑΕΕ η υποχώρηση των εσόδων διογκώνει το έλλειμμα το οποίο εκτιμάται ότι θα φθάσει στο τέλος του χρόνου στα 720 εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός  θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 420 εκ ευρώ για να συνεχίσει την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του 2014. Τα υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού συζήτησαν εκτενώς και την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών  με δεδομένο ότι το μήνυμα των μικρομεσαίων προς το ταμείο ήταν  ότι οι περισσότεροι οφειλέτες δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ούτε στη νέα ρύθμιση καθώς επιβαρύνονται ήδη από τις υψηλές τρέχουσες εισφορές.

Ωστόσο  η πρόταση που υπερψηφίστηκε από το ΔΣ του ΟΑΕΕ είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών . Πάντως , οι μικροί και μεσαίοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ θα ευνοηθούν από τη νέα ρύθμιση καθώς  η δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου χρέους σε 100 δόσεις που έχουν σήμερα όσοι οφείλουν έως 5.000 ευρώ θα επεκταθεί και στους οφειλέτες έως 15.000.

Πηγή: www.newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου