Ρεπορτάζ

Το Δημόσιο διεκδικεί και το κτήριο του Επαρχείου της Κω!

Την ώρα που επιχειρείται η επίλυση του μείζονος θέματος που έχει ανακύψει με την ιδιοκτησία 18 ακινήτων του δημοσίου, που επιδιώκει να μεταγράψει από το έτος 1996 στην ιδιοκτησία της η Νομαρχία Δωδεκανήσου (πλέον Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και η μια αποκάλυψη των «γρηγοράδων» που έγιναν διαδέχεται την άλλη, θέμα ανέκυψε την Παρασκευή και με την ιδιοκτησία του Επαρχείου της Κω!

Περιττό να σημειωθεί ότι οι καταστάσεις που βιώνουν αιρετοί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν περιγράφονται…
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατική», από τον Σεπτέμβριο του 2008 εκκρεμεί αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά του Προϊσταμένου του Κτηματολογίου Κω και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Το διώροφο οίκημα (Διοικητήριο) ευρισκόμενο στην οδό Ακτή Μιαούλη, σε κεντρικό σημείο της πόλεως Κω, ετύγχανε εγγεγραμμένο από θεμελιώδη καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία, υπέρ της Κυβερνήσεων των Νήσων του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τη με αριθμ.79/26-2-1949 Κτηματολογική εγγραφή, το ακίνητο αυτό περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, δυνάμει της μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας Συνθήκης Ειρήνης, που κυρώθηκε με το με αριθμι.423/21-10-1994 νομοθετικό διάταγμα.
Όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που υπάρχει στο αρχείο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδ/σου ανέκαθεν, από το έτος 1948 το ακίνητο χρησιμοποιείτο για τη στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών (Πρωτοδικείο Κω, Ειρηνοδικείο Κω, Πταισματοδικείο Κω και Εισαγγελία Πλημ/κών Κω), των Αστυνομικών Υπηρεσιών (πρώην Διοίκηση Χωροφυλακής Κω, Υποδιοίκηση Χωροφυλακής Κω, Αστυνομικό Τμήμα Κω και Τμήμα Ελέγχου Διαβατηρίων Κω), καθώς επίσης και για τη στέγαση διαφόρων άλλων Υπηρεσιών όπως Δασονομείο Κω, Κτηματικό Γραφείο Κω, Γραφείο Εποικισμού, Γεωργική Υπηρεσία, Αγρονομείο Κω, Γραφείο Εφοδιασμού Κω και Υπηρεσία Ανοικοδομήσεως. Σήμερα συστεγάζονται όλες οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής. Υποδιεύθυνσης Κω (Αστυνομική Υποδιεύθυνση, Αστυνομικό Τμήμα Κω, Τμήμα Ασφάλειας Κω, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας και Τμήμα Τροχαίας Κω), τα Δικαστήρια (Πρωτοδικείο Κω και Ειρηνοδικείο Κω), οι Υπηρεσίες του Επαρχείου Κω (Γραφείο Επαρχου και Γραφείο Γραμματέα), το Δασονομείο Κω και το Γραφείο Συγκοινωνιών.
Με την από 22-1-2007 αίτησή του προς το Κτηματολόγιο Κω – Λέρου, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου εζήτησε την καταχώρησή του ως άνω ακινήτου, δυνάμει του άρθρου 39 ν.2218/1994. Η αίτηση αυτή καταχωρήθηκε στο Κτηματολόγιο Κω-Λέρου με αριθμ 939/16-3-2007.
Με την από 16-3-2007 διάταξη του επί του Κτηματολογίου Κω-Λέρου Δικαστή, διετάχθη η περέλευση του ακινήτου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου εξ’ ολοκλήρου δυνάμει του άρθρου 39 παρ. 2 ν.2218/1994.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 2 n.2218/1994, oι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού δημόσιες πολιτικές υπηρεσίες που συγκροτούντη νομαρχία καθώς και τα επαρχεία και οι διοικητικές τους υπηρεσίες καταργούνται αυτοδικαίως με την έναρξη λειτουργίας της Ν.Α. εκτός από:
– Τις Υπηρεσίες Στατιστικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας
– Τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και
– Τους συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας.
Ακίνητα που ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και χρημσιμοποιούνται από τις υπηρεσίες που καταργούνται για τη στέγασή τους, καθώς και τα κινητά πράγματα και ο εξοπλισμός των υπηρεσιών αυτών περιέρχονται αυτοδικαίως στη Ν.Α. στην περιφέρεια της οποίας βρίσκονται.
Υστερα από αίτηση της Ν.Α. σημειώνονται στο βιβλίο μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου οι μεταβολές που επέρχονται.
Η ανωτέρω διάταξη, όμως έχει εφαρμογή μόνο στις περιπτώσεις που στο δημόσιο κτήμα στεγάζονται αποκλειστικώς και αμιγώς υπηρεσίες, οι οποίες με την έναρξη λειτουργίας της Ν.Α. καταργούνται αυτοδικαίως και δεν εφαρμόζεται όταν συστεγάζονται και μη καταργούμενες υπηρεσίες.
Στο προαναφερθέν ακίνητο, το οποίο πριν την προσβαλλόμενη καταχώρηση ήταν καταχωρημένο στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου, στεγάζονται μη καταργούμενες υπηρεσίες ή στεγάζονται περισσότερες μη καταργούμενες υπηρεσίες σε σχέση με τις καταργούμενες.
Το Ελληνικό Δημόσιο τονίζει έτσι ότι η από 22-1-2007/16-3-2007 αίτηση του Νομάρχη Δωδεκανήσου προς το Κτηματολόγιο Κω-Λέρου για την περιέλευση του ακινήτου στην κυριότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, δυνάμει του άρθρου 39 παρ. 2 ν. 2218/1994, δεν ετύγχανε νόμιμη, εφόσον το εν λόγω ακίνητο δεν εχρησιμοποιείτο μόνο για τη στέγαση καταργούμενων υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Μη νόμιμη θεωρεί και την από 16-3-2007 διάταξη της επί του Κτηματολογίου Κω-Λέρου δικαστή, για την περιέλευση του άνω ακινήτου στην κυριότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και ζητά την ακύρωσή της, ώστε να διαγραφεί η γενόμενη καταχώρηση υπέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου στα κτηματολογικά βιβλία.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Αλκιβιάδης Χατζαντώνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου