ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτικό έγγραφο για την διαχείριση της λυματολάσπης στην περιοχή «Λούκα»

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΕΥΑΡ

Σε εκ­κρε­μό­τη­τα βρί­σκε­ται η αξιο­λό­γη­ση της προ­κα­ταρ­κτι­κής ποι­νι­κής δι­κο­γρα­φί­ας, με ύπο­πτους για κα­τη­γο­ρού­με­νους τους κ.κ. Μα­νώ­λη Δια­κο­μα­νώ­λη, Πα­να­γιώ­τη Κα­ρα­βό­λια, Γε­ώρ­γιο Υψη­λά­ντη και Γ. Κω­στα­ρί­δη που είχαν κα­τη­γο­ρη­θεί για πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές πα­ρα­βά­σεις εξαι­τί­ας της ενα­πό­θε­σης ακα­τέρ­γα­στης λυµατο­λά­σπης από την επε­ξερ­γα­σία των ακα­θάρ­των στην πε­ριο­χή «Λούκα» του πρώην Δήµου Καλ­λι­θέ­ας και είχαν κρι­θεί αθώοι τον Απρί­λιο του 2017.

Η πα­ρα­γόµενη λυµατο­λά­σπη από τον βιο­λο­γι­κό της Ρόδου κα­τέ­λη­γε, σε πα­ρά­νοµους ΧΑΔΑ στ’ Αφά­ντου, στην Κάµειρο, στη Νότια Ρόδο και στον Αρ­χάγ­γε­λο και µετά τη δια­κο­πή της λει­τουρ­γί­ας τους από το 2011 ενα­πο­τί­θε­το πλέον στην πε­ριο­χή «Λούκα».

Με βάση δύο εκ­θέ­σεις ελέγ­χου που διε­νερ­γή­θη­καν ξε­κί­νη­σε, παρά την αθώ­ω­σή τους, νέα ει­σαγ­γε­λι­κή έρευ­να, που αφορά ωστό­σο, το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα για το οποίο είχαν κα­τη­γο­ρη­θεί.

Οι ελεγ­χό­με­νοι υπάλ­λη­λοι κα­τέ­θε­σαν ότι η υπό­θε­ση έχει ήδη εκ­δι­κα­στεί και θα πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θεί η από­φα­ση το­νί­ζο­ντας ότι υφί­στα­ται δε­δι­κα­σμέ­νο.

Την άποψη ότι η λυµατο­λά­σπη που πα­ρά­γε­ται από την µονάδα του βιο­λο­γι­κού κα­θα­ρισµού στο «Βόδι» και απορ­ρί­πτε­ται ανε­ξέ­λεγ­κτα στην πε­ριο­χή «Λούκα» στην Καλ­λι­θέα δεν είναι επι­βλα­βής για το πε­ρι­βάλ­λον, είχαν εκ­φρά­σει οι κα­τη­γο­ρού­με­νοι.

Με­τα­ξύ άλλων ενηµέρω­σαν ατύ­πως ότι η πα­ρα­γόµενη από τον βιο­λο­γι­κό λυµατο­λά­σπη αφυ­δα­τώ­νε­ται και δεν είναι το­ξι­κή ούτε και πε­ριέ­χει βαρέα µέταλ­λα διότι στο δί­κτυο απο­χέ­τευ­σης της Ρόδου δεν είναι συν­δε­δεµένες βιοµηχα­νί­ες, όπως συ­νέ­βαι­νε στη Ψυ­τάλ­λεια.

Επεσήµαναν πιο πέρα ότι πε­ριέ­χει πα­θο­γό­νους ορ­γα­νισµούς, ότι η οσµή της είναι δυ­σά­ρε­στη αλλά θε­ω­ρούν ότι δεν προ­κα­λεί βλά­βες στην υγεία.

Τό­νι­σαν δε ότι ανα­γκά­στη­κε η επι­χεί­ρη­ση να την ενα­πο­θέ­τει αρ­χι­κά σε χωµατε­ρές και εν συ­νε­χεία στην πε­ριο­χή «Λούκα» επει­δή δεν υπάρ­χει νοµικό πλαί­σιο στην Ελ­λά­δα που να προ­βλέ­πει άλλως και επει­δή έτσι είχαν απο­φα­σί­σει οι 10 δήµαρχοι του νη­σιού.

Επι­πλέ­ον επεσήµαναν ότι η άδεια πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών επι­πτώ­σε­ων που είχε εκ­δο­θεί το 1983 για τον βιο­λο­γι­κό στο «Βόδι» δεν πε­ριε­λάµβανε µονάδα επε­ξερ­γα­σί­ας της λυµατο­λά­σπης καθώς κάτι τέ­τοιο δεν προ­βλε­πό­ταν τότε.

Κι ενώ έτσι είχαν τα πράγ­μα­τα το όλο θέμα επα­νήλ­θε στην επι­και­ρό­τη­τα μόλις πρό­σφα­τα από τον κ. Στέρ­γο Στά­γκα ο οποί­ος εγ­χεί­ρη­σε και σχε­τι­κό έγ­γρα­φο του κ. Κα­ρα­βό­λια, με πε­ριε­χό­με­νο απο­κα­λυ­πτι­κό του εμπαιγ­μού.

Στο έγ­γρα­φο που δό­θη­κε στο Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της ΔΕΥΑΡ ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

« Δια­χεί­ρι­ση ιλύος από τις ΕΕΛ ευ­θύ­νης ΔΕΥΑΡ

1. Από­φα­ση ΔΣ ΔΕΥΑΡ 96/24-2-2017

2. Από­φα­ση ΔΣ ΔΕΥΑΡ 436/27-10-2017

3. Έγ­γρα­φο ΑΠ 2990/ 19.03.2018 προς Επι­τρο­πή Διε­νέρ­γειας Δη­μο­πρα­σί­ας

4. Έγ­γρα­φο ΑΠ 5332/ 13.05.2018 προς Γε­νι­κό Διευ­θυ­ντή

5. Έγ­γρα­φο ΑΠ 5493/15/ 05/2018 Γε­νι­κού Διευ­θυ­ντή

Κύ­ριοι Σύμ­βου­λοι,

σύμ­φω­να με από­φα­ση του ΔΣ ΔΕΥΑΡ, επι­και­ρο­ποι­ή­θη­κε πα­λαιό­τε­ρη από­φα­ση σχε­τι­κά με την έγκρι­ση Δια­κή­ρυ­ξης για την αγορά ακι­νή­του από την ΔΕΥΑΡ για την δη­μιουρ­γία εγκα­τα­στά­σε­ων δια­χεί­ρι­σης ιλύος των ΕΕΛ Ρόδου και την διε­νέρ­γεια της σχε­τι­κής δη­μο­πρα­σί­ας.

Με την ίδια από­φα­ση έχει ορι­σθεί η Επι­τρο­πή για τη διε­νέρ­γεια της δη­μο­πρα­σί­ας (άρθρο 1 παρ. 1 Π.Δ. 270/1981) απο­τε­λού­με­νη από τον Πρό­ε­δρο, τον Αντι­πρό­ε­δρο του ΔΣ ΔΕΥΑΡ και τον Δ/ντή Δι­κτύ­ων.

Με το 3° σχε­τι­κό έθεσα ερώ­τη­μα σχε­τι­κά με την υλο­ποί­η­ση των Απο­φά­σε­ων του ΔΣ ΔΕΥΑΡ, στην αρ­μό­δια Επι­τρο­πή Διε­νέρ­γειας της Δη­μο­πρα­σί­ας, το οποίο δεν απα­ντή­θη­κε.

Με το 4° σχε­τι­κό απηύ­θυ­να ερώ­τη­ση προς τον Γε­νι­κό Διευ­θυ­ντή σχε­τι­κά με την πο­ρεία εκτέ­λε­σης της από­φα­σης 436/2017 του ΔΣ ΔΕΥΑΡ, ως υπεύ­θυ­νο για την εκτέ­λε­ση των απο­φά­σε­ων του ΔΣ ΔΕΥΑΡ (παρ. 4 άρ­θρου 6 του’ν. 1069/1980).

Με το 5° σχε­τι­κό έλαβα την απά­ντη­ση του κ. Γε­νι­κού, σύμ­φω­να με την οποία, επι­κα­λού­με­νος το άρθρο 7 παρ. Γ του ΟΕΥ (ΦΕΚ 143/28.01.2014), θε­ω­ρεί ότι δεν είναι αρ­μό­διος για την εκτέ­λε­ση των απο­φά­σε­ων ΔΣ ΔΕΥΑΡ τε­χνι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος και με πα­ρέ­πεμ­ψε στον Ανα­πλη­ρω­τή Γε­νι­κό Διευ­θυ­ντή.

Σε προ­φο­ρι­κή ερώ­τη­ση προς την Νο­μι­κό Σύμ­βου­λο κα Νι­κο­λι­δά­κη, σχε­τι­κά με την πο­ρεία της δη­μο­πρα­σί­ας, μου ανέ­φε­ρε ότι ανα­μέ­νε­ται ή έγκρι­ση της δια­κή­ρυ­ξης από την Απο­κε­ντρω­μέ­νη Διοί­κη­ση για την Δη­μο­πρα­σία του οι­κο­πέ­δου.

Σε επι­κοι­νω­νία με την Απο­κε­ντρω­μέ­νη Διοί­κη­ση μου ανέ­φε­ραν ότι η συ­γκε­κρι­μέ­νη από­φα­ση τέ­θη­κε στο αρ­χείο, κα­θό­σον δεν προ­βλέ­πε­ται η έγκρι­ση της από αυτήν και ως εκ τού­του δεν όφει­λε η ΔΕΥΑΡ να απο­στεί­λει την από­φα­ση έγκρι­σης της Δια­κή­ρυ­ξης για έλεγ­χο νο­μι­μό­τη­τας ή για οποια­δή­πο­τε έγκρι­ση.

Επει­δή

• Από την ημε­ρο­μη­νία λήψης της αρ­χι­κής από­φα­σης (Φε­βρουά­ριος 2017), έως και σή­με­ρα δεν έχει γίνει η Δη­μο­πρα­σία και δεν έχει εκτε­λε­στεί η Από­φα­ση του ΔΣ ΔΕΥΑΡ

• Δεν έχω επαρ­κείς Νο­μι­κές Γνώ­σεις για να κα­τα­λά­βω αν υπε­ρι­σχύ­ει ο Νόμος του ΟΕΥ ή το αντί­θε­το, περί του υπεύ­θυ­νου εκτέ­λε­σης των απο­φά­σε­ων ΔΣ ΔΕΥΑΡ, ώστε να κα­τα­λά­βω ποιος είναι υπεύ­θυ­νος για την εκτέ­λε­ση των απο­φά­σε­ων του ΔΣ ΔΕΥΑΡ, ούτε είναι θέμα του υπο­γρά­φο­ντος να ξέρει.

• Δεν έχω λάβει κά­ποια ενη­μέ­ρω­ση επί του θέ­μα­τος

• Πρέ­πει να βρε­θεί ορι­στι­κή λύση του θέ­μα­τος

• Είναι γνω­στό στο Διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο ότι η διά­θε­ση της λυ­μα­το­λά­σπης δεν γί­νε­ται με σύν­νο­μο τρόπο.

• Χωρίς την ύπαρ­ξη κα­τάλ­λη­λου χώρου είναι αδύ­να­τη η έκ­δο­ση αδειο­δο­τή­σε­ων, εκ­πό­νη­σης με­λε­τών και εκτέ­λε­σης έργων για την δια­χεί­ρι­ση της ιλύος (βλέπε έγ­γρα­φο ΑΠ 8943/24.09.2014 από ΠΕΧΩ ΑΠ.Δ.ΑΙΓ.)

• Έχουν πα­ρέλ­θει ση­μα­ντι­κά προ­γράμ­μα­τα χρη­μα­το­δό­τη­σης σχε­τι­κά με την δια­χεί­ρι­ση ιλύος των ΕΕΛ, χωρίς να υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα υπο­βο­λής πρό­τα­σης χρη­μα­το­δό­τη­σης, λόγω αδυ­να­μί­ας της ΔΕΥΑΡ να «ωρι­μά­σει» με­λέ­τες επί του θέ­μα­τος αυτού,

• Εκ­κρε­μούν δι­κα­στι­κά θέ­μα­τα για την Διοί­κη­ση και τα στε­λέ­χη της ΔΕΥΑΡ,

• Έχω κάθε έν­νο­μο συμ­φέ­ρον να υπε­ρα­σπι­στώ τον εαυτό μου ενώ­πιον κάθε Δι­κα­στι­κής Αρχής

• Δεν είναι δυ­να­τόν να επω­μί­ζο­μαι προ­σω­πι­κά τις ευ­θύ­νες για την δια­χεί­ρι­ση του θέ­μα­τος, πράγ­μα που με­τα­φρά­ζε­ται σε τρεις (3) ποι­νι­κές διώ­ξεις, χωρίς κα­νέ­να ου­σια­στι­κά λόγο, κα­θό­τι έχω ει­ση­γη­θεί προς εσάς πλή­θος λύ­σε­ων για το θέμα αυτό και εσείς ώς μέλη του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου έχετε την εξου­σία λήψης απο­φά­σε­ων για όλα τα θέ­μα­τα της ΔΕΥΑΡ

Σας δη­λώ­νω

Την πλήρη αδυ­να­μία δια­χεί­ρι­σης της ιλύος με τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να

Την αδυ­να­μία συ­νέ­χι­σης με­τα­φο­ράς και διά­θε­σης λυ­μα­το­λά­σπης από την ΕΕΛ Ρόδου και από τις υπό­λοι­πες ΕΕΛ του νη­σιού στον συ­γκε­κρι­μέ­νο χώρο (πε­ριο­χή Λούκα).

Σας πα­ρα­κα­λώ να με ενη­με­ρώ­σε­τε εγ­γρά­φως, ως Προϊ­στά­με­νη Αρχή, για τις ενέρ­γειες που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει η Δ/νση Λει­τουρ­γί­ας και Συ­ντή­ρη­σης καθώς και η Υπη­ρε­σία των ΕΕΛ σχε­τι­κά με την δια­χεί­ρι­ση της ιλύος.

Σε πε­ρί­πτω­ση μη έγ­γρα­φης ενη­μέ­ρω­σης σας, για την δια­χεί­ρι­ση της ιλύος θα ανα­γκα­στώ, ως Προϊ­στά­με­νος της Αρ­μό­διας Διεύ­θυν­σης να προβώ στην λήψη από­φα­σης για την ΔΙΑ­ΚΟ­ΠΗ της με­τα­φο­ράς λυ­μα­το­λά­σπης στην πε­ριο­χή του «Λούκα» ή οπου­δή­πο­τε αλλού, πράγ­μα που θα έχει σαν συ­νέ­πεια την άμεση δια­κο­πή λει­τουρ­γί­ας της ΕΕΛ Ρόδου αλλά και των υπό­λοι­πων ΕΕΛ στο νησί της Ρόδου, συμ­μορ­φού­με­νος με τον νόμο και τις ει­σαγ­γε­λι­κές εντο­λές.

Σας υπεν­θυ­μί­ζω ότι έχει δοθεί στο πα­ρελ­θόν έγ­γρα­φη εντο­λή του αντι­προ­έ­δρου του ΔΣ ΔΕΥΑΡ (ΑΠ 6995/27.06.201 προς τον Προϊ­στά­με­νο του Βιο­λο­γι­κού Ρόδου κ. Κω­στα­ρί­δη, η οποία και επι­βε­βαιώ­θη­κε από το ΔΣ ΔΕΥΑΡ με την υπ αρ. 341/15.09.2016 Από­φα­ση του ΔΣ ΔΕΥΑΡ, για την συ­νέ­χι­ση της με­τα­φο­ράς της ιλύος στην πε­ριο­χή «Λούκα».

Η ΔΕΥΑΡ μέχρι την σύν­νο­μη υλο­ποί­η­ση του θέ­μα­τος θα είναι πάντα εκτε­θει­μέ­νη απέ­να­ντι στον Νόμο για το θέμα δια­χεί­ρι­σης της λυ­μα­το­λά­σπης διότι:

• ανα­γκά­ζε­ται να με­τα­φέ­ρει την ιλύ χωρίς την προ­βλε­πό­με­νη άδεια με­τα­φο­ράς μη επι­κίν­δυ­νων απο­βλή­των,

• ανα­γκά­ζε­ται να δια­θέ­τει την ιλύ χωοίς την προ­βλε­πό­με­νη άδεια διά­θε­σης σε χώρο μη αδειο­δο­τη­μέ­νο και ο οποί­ος και δεν ανή­κει στην ΔΕΥΑΡ.

• εδώ και δέκα χρό­νια, πα­ρό­λες τις ει­ση­γή­σεις επί του θέ­μα­τος ου­σια­στι­κά δεν έκανε καμία προ­σπά­θεια εξεύ­ρε­σης κα­τάλ­λη­λου χώρου επε­ξερ­γα­σί­ας και δια­χεί­ρι­σης της ιλύος των ΕΕΛ

Πα­ρα­μέ­νω στην διά­θε­ση σας για κάθε λε­πτο­μέ­ρεια.

Ο Δ/ντής Λει­τουρ­γί­ας και Συ­ντή­ρη­σης
Εγκα­τα­στά­σε­ων ΔΕΥΑΡ

ΠΑ­ΝΑ­ΓΙΩ­ΤΗΣ

ΚΑ­ΡΑ­ΒΟ­ΛΙΑΣ

Δι­πλω­μα­τού­χος χη­μι­κός Μηχ/κός Α.Π.Θ»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.